Výnos 12 procent nad inflací. Investoři skupují pozemky

Jana Divinová | rubrika: Analýza | 1. 3. 2023
Zatímco ceny bytů a domů v druhé polovině roku 2022 přestaly růst, stavební pozemky dál zdražují. Ne na všech pozemcích se ale staví. Čím dál častěji je kupují lidé kvůli výhodnému a relativně bezpečnému zhodnocení peněz.
Výnos 12 procent nad inflací. Investoři skupují pozemky

Zdroj: Shutterstock

V posledních pěti letech rostly ceny pozemků zhruba desetiprocentním tempem ročně. V celém Česku stouply o 147 procent, v Praze dokonce o 153 procent, vyplývá z dat realitní společnosti Re/Max.

Za růstem ceny pozemků, na kterých je možné stavět, je hlavně jejich nedostatek. Díky tomu se zhodnocují i v dobách krize. Přitahují tak čím dál víc investorů.

„V celém Česku ceny pozemků loni vzrostly o 27 procent a v Praze dokonce o 38 procent,“ konstatuje Iztok Toplak, realitní makléř a odhadce nemovitostí v Re/Max G8 Reality. Majitelé pozemků tak loňskou patnáctiprocentní inflaci porazili v průměru o 12 procent.

Pokud se bavíme o stavebních pozemcích pro bydlení, většinou mají rozlohu mezi 400 až 3000 m2. Cena je dost závislá na regionu. Logicky nejdražší pozemky jsou v Praze. „Tam cena v průměru přesahuje 16 tisíc korun za metr čtvereční. V okolí hlavního města částka překračuje 7200 korun za metr,” upřesňuje Toplak. Pro porovnání: průměrná cena stavebního pozemku v Česku je 3485 korun za metr.

Průměrná cena za čtvereční metr

rok

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Praha

6 378 Kč

6 951 Kč

8 614 Kč

10 383 Kč

11 685 Kč

16 146 Kč

okolí Prahy

2 605 Kč

3 272 Kč

3 192 Kč

4 155 Kč

5 712 Kč

7 218 Kč

Brno venkov

1 607 Kč

1 673 Kč

2 091 Kč

3 145 Kč

3 716 Kč

5 166 Kč

ČR

1 432 Kč

1 609 Kč

1 864 Kč

1 988 Kč

2 745 Kč

3 485 Kč

 Zdroj: Re/Max

Kde pozemky zdražily nejvíc?

Také o pozemky v dojezdové vzdálenosti od hlavního města je rok od roku větší zájem, říká oblastní ředitel M&M reality Jiří Mervart. „Na jednu stranu vidíme cenově dostupné pozemky v méně žádaných lokalitách, na stranu druhou výrazně roste jejich cena v prémiových oblastech. Tam jich je dlouhodobě nedostatek a nelze spoléhat na to, že územní plánování půjde vzniku dalších parcel v dohledné době naproti,“ konstatuje Mervart.

Vůbec nejvíc loni podle Re/Maxu zdražovaly stavební pozemky v Libereckém, Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Vysoký zájem v Moravskoslezském kraji potvrzují i data M&M reality. „Tento kraj je pro kupce lákavý, protože je zatím cenově dostupný,“ vysvětluje Mervart. Pozemky podle něj nyní kupují víc investoři než lidé, kteří na nich chtějí stavět.

Je libo hypotéku na pozemek?

V posledních dvou letech se trh začíná mírnit a prodeje pomalu klesají. Re/Max zažil největší zájem v roce 2020, o rok později klesl počet prodaných pozemků asi o desetinu. Rok 2022 znamenal snížení prodejů o dalších 30 procent. „V posledních měsících je počet prodejů stejný jako před rokem 2014. Hlavním důvodem je to, že cenové nabídky jsou velmi vysoké a chybí kvalitní stavební pozemky,” vysvětluje Toplak.

Zemědělská půda není investorské terno

Kromě stavebních pozemků, které se podle realitek v loňském roce prodávaly nejčastěji, je stále zájem i o zemědělskou půdu. Jak zmiňuje Jiří Mervart, v Jihomoravském a Zlínském kraji byl o půdu větší zájem než o stavební pozemky. Na Vysočině se pro změnu nejvíc prodávaly lesy.

Růst cen zemědělské půdy v roce 2022 zpomalil. Jak zmiňuje Jaroslav Urban ze společnosti Farmy.cz, v druhém pololetí ceny začaly stagnovat, místy i mírně klesat. Podle každoroční zprávy o trhu s půdou, kterou tato společnost zpracovává, půda loni meziročně zdražila o 13,5 procenta. O rok dříve to přitom bylo o 16,1 procenta.

Výnosné investice do nemovitostí? Poradíme!

Najdeme vám nejvýhodnější nemovitostní fondy. O nic se nestaráte a své peníze chráníte před inflací.

Zemědělská půda se v loňském roce obchodovala nejčastěji za tržní ceny v rozmezí 25 až 45 korun za metr čtvereční. U nejkvalitnějších půd a pozemků v blízkosti velkých měst ceny přesahovaly 50 korun za metr. K prodejům za nadstandardní cenu přitom docházelo v menší míře, než v roce 2021. Také soutěžení mezi zájemci a následné přeplácení nabídek už nebylo tak divoké, jako v předchozích letech.

„Pokud bych měl něco z roku 2022 zdůraznit, pak je to kromě stagnace nebo mírného poklesu ceny v závěru loňského roku výrazné snížení zájmu o nákup půdy ze strany nezemědělských investorů. Tedy takových, kteří kupují půdu jako investici za účelem dalšího pachtu,” dodává Jaroslav Urban.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services