Zájem o hypotéky prudce klesl. Letos mají zlevnit

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 4. 1. 2023
Rok 2022 byl pro trh s hypotékami v Česku nejhorší za posledních osm let. Důvodem jsou hlavně vysoké úroky a zdražující nemovitosti.
Zájem o hypotéky prudce klesl. Letos mají zlevnit

Zdroj: Shutterstock

Prudký nárůst úrokových sazeb, vysoká inflace a ceny nemovitostí – tedy zhoršující se dostupnost vlastního bydlení – loni dramaticky zchladily zájem o hypoteční úvěry.

Tuzemské banky loni na hypotékách rozpůjčovaly 163 miliard korun, což je jen 40 procent objemu roku 2021. Předběžná čísla – odhady za celý trh – dnes představil Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky, která patří do skupiny ČSOB.

Jde o nejhorší výsledek za posledních osm let. Menší objem hypotečních úvěrů než loni poskytly banky naposledy v roce 2014 – tehdy šlo o necelých 150 miliard.

Podle Vaška je ochlazení zájmu u hypoték výrazné, nicméně upozorňuje, že jde o srovnání s rekordním rokem 2021, který byl v mnoha ohledech výjimečný.

Hypoteční banka má spolu s Českou spořitelnou největší podíl na hypotečním trhu, na pozici jedničky se v předchozích letech střídaly. V roce 2022 poskytla Hypoteční banka na nových hypotékách 42 miliard korun, což odpovídá tržnímu podílu 25,8 procenta. Ostatní banky svůj výsledek zatím nezveřejnily.

Objem úvěrů na bydlení a vývoj průměrné úrokové sazby hypoték.

Objem úvěrů na bydlení a vývoj průměrné úrokové sazby hypoték. Klikněte pro zvětšení. Graf: ČSOB. Zdroje dat: Fincentrum Hypoindex, Hypomonitor, Asociace českých stavebních spořitelen. Celková čísla za rok 2022 jsou zatím jen odhad.

Ještě koncem roku 2021 byly úroky nově sjednaných hypoték pod třemi procenty. Dvoutýdenní repo sazba České národní banky, od níž se nepřímo odvíjejí úroky úvěrů, činila 3,75 procenta. Během roku 2022 pak stouply tržní úroky hypoték až na úroveň těsně pod šest procent, repo sazba na sedm procent. Nabídkové sazby hypoték, které sleduje statistika Fincentrum Hypoindex, překonaly šest procent.

Zájem o koupi nemovitostí zchladil také nebývale rychlý růst životních nákladů kvůli energetické krizi a doznívajícím dopadům covidové epidemie. Průměrná inflace za celý loňský rok dosáhne podle odhadu ministerstva financí přibližně 15 procent, zatímco v roce 2021 to bylo jen 3,8 procenta.

Pokud jde o výhled na letošní rok, z hlediska objemu by podle Vaška měl stabilizovat na úrovni loňského roku. A úroky by mohly pomalu zamířit dolů.

„Inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a její míra bude postupně klesat. Úrokové míry dosáhly v minulém roce vysokých hodnot, dalo by se říct maxima. Pozvolný pokles sazeb by se mohl dostavit v druhé polovině roku 2023,“ odhaduje šéf Hypoteční banky.

Podobný názor teď zaznívá i od dalších aktérů hypotečního trhu.

„Sazby nových hypoték budou letos nejspíš mírně klesat,“ říká například Michal Skořepa, hlavní ekonom České spořitelny. „Uklidňování růstu spotřebitelských cen by totiž mělo umožnit ČNB v druhé polovině roku začít se snižováním repo sazby, a to i z dlouhodobějšího výhledu. Výsledný posun střednědobých mezibankovních úrokových sazeb pak bude tlačit na pokles také u klientských sazeb, včetně těch hypotečních. Koncem roku by tak průměrná sazba z nových hypoték mohla být přibližně o jeden procentní bod níže, než je tomu dnes,“ upřesňuje Skořepa. To by odpovídalo úrovni kolem pěti procent.

Podle Luboše Svačiny, analytika společnosti Golem Finance, by úroky mohly klesnout ještě dříve. „Situace na trhu už od loňského listopadu nahrává poklesu úrokových sazeb, protože cena zdrojů, z kterých banky mohou financovat poskytování hypoték, klesla o více než jeden procentní bod. Se zamrznutím poptávky však banky v závěru roku ztratily chuť s cenami výrazněji hýbat, protože plány na rok 2022 byly beztak ztracené. Očekávání poklesu sazeb se tedy nyní přesunulo do začátku letošního roku,“ říká Svačina.

„Obecně letos očekáváme zpomalení tempa růstu inflace, což by postupně mohlo přinést i snížení sazeb ČNB a nepřímo by pak podpořilo trend poklesu hypotečních sazeb. Ty by se tak během letošního roku měly dostat zpět pod šest procent a vyloučeno není ani přiblížení 5,5procentní hranici,“ pokračuje Svačina.

Podle společnosti Golem Finance, která prodává hypotéky bank a dlouhodobě se zabývá vývojem trhu, by letošní celoroční objem nových hypoték mohl dosáhnout jen 90 až 130 miliard. V realistickém scénáři se kloní k objemu kolem 100 miliard. Hlavně v prvním čtvrtletí bude zájem asi stále ještě velmi slabý.

„Klíčovým faktorem pro poptávku po hypotékách je vývoj cen nemovitostí, vývoj nezaměstnanosti a příjmů českých domácností, sentiment mezi obyvatelstvem a samozřejmě i výše úrokových sazeb a přeneseně výše měsíční splátky úvěru,“ dodává Svačina.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services