Už na to nemáme. Chalupy a chaty zlevňují, hlásí realitky

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 19. 12. 2022
Za covidu vyletěly ceny rekreačních nemovitostí nahoru. Teď ale nabídka chalup a chat ke koupi roste. Některé realitní kanceláře už hlásí pokles cen, další ho očekávají po Novém roce.
Už na to nemáme. Chalupy a chaty zlevňují, hlásí realitky

Zdroj: Shutterstock

To, co se dělo před dvěma lety, nemělo obdoby. Počet dotazů na chaty a chalupy v dubnu a květnu 2020 stoupl o 60 procent v porovnání s předchozím rokem, spočítal web Sreality. 

A to přitom ani předtím nebyl malý. V uplynulých řekněme pěti letech se rekreační bydlení ve velkém prodávalo a v ještě větším poptávalo. K rekordnímu počtu prodejů i koupí podle Jana Škrabánka z portálu Bezrealitky přispěly dva faktory. Na trh se postupně dostávaly tisícovky objektů od prvních majitelů, kteří je stavěli a zvelebovali před listopadem 1989 – a do toho přišel covid.

„Zájem o rekreační objekty vystřelila pandemie koronaviru a omezení cest do zahraničí. A také bezbřehý ekonomický optimismus domácností, včetně přesvědčení, že i starší nemovitosti se jim postupně podaří levně zrekonstruovat,“ komentuje Škrabánek.

Bude hůř

Od té doby zájem o chaty a chalupy zvolna klesá, říká Šarlota Smutná, datová analytička Sreality.cz. „V loňském roce byl pořád ještě obrovský. Loni v zimě poptávka začala slábnout, až se letos dostala na předcovidovou úroveň z léta 2018 a 2019. V říjnu letošního roku byla poptávka o šest procent nižší než v předcovidových letech,“ upřesňuje Smutná na základě dat webu Sreality.

Zatímco v době covidových uzávěr byly rekreační objekty bezpečným útočištěm, kde Češi zapomínali na starosti všedních dnů, dnes jim vrásky na čele spíš přidělávají. Začíná se prodávat. „Ve třetím kvartálu letošního roku na Čechy začala doléhat krize. A je docela přirozené, že se v době krize zbavujeme zbytných věcí, abychom ušetřili a nepřišli o životní standard,“ vysvětluje Tomáš Štěpnička, ředitel pobočkové sítě M&M reality.

Do nabídky se nejčastěji dostávají chatičky a zahrádky v chatových osadách, které v době covidu plnily roli schovky před světem, a pak nemovitosti, u nichž začínají být problémem finance. Důvodem může být energetická náročnost, ale třeba i náklady spojené s cestováním na chatu nebo chalupu. Je už také jasné, že prudce zdraživší materiály k rekonstrukcím jen tak nezlevní a sehnat lidi na práci taky nebude v dohledné době jednodušší.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Chtěli byste nemovitost, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Ceny klesnou

Nabídka rekreačních nemovitostí na realitních serverech roste. Jejich počet by se podle realitek mohl dostat na maximum už na jaře příštího roku. A větší nabídka bude přirozeně znamenat pokles cen.

„Nominální nabídkové ceny rekreačních nemovitostí v posledních pěti letech kontinuálně rostly. Razantní změna se odehrála v době pandemického boomu, kdy růst cen neuvěřitelně zrychlil, během roku a půl ceny vyskočily až o rekordních 15 tisíc korun na čtvereční metr,“ vzpomíná Šarlota Smutná.

Teď průměrné i mediánové ceny začínají klesat. „Pokles je ale velmi pozvolný. Aktuálně jsme spíš na cenách ze začátku tohoto roku a pořád se pohybujeme u dlouhodobého maxima,“ dodává Smutná. Z dat Sreality.cz vyplývá, že meziročně nabídkové ceny klesly zatím jen ve dvou lokalitách – v Karlovarském a Ústeckém kraji. Ve zbytku republiky meziročně rostly, nejvíce ve Zlínském kraji.

Říjnové ceny chat a chalup ve velmi dobrém stavu

Kraj     

Průměrná cena za metr čtvereční

Meziroční změna

Jihočeský  

41 700 Kč

8 %

Plzeňský  

41 200 Kč

20 %

Karlovarský

32 600 Kč

-4 %

Ústecký 

36 800 Kč

-2 %

Liberecký  

48 300 Kč

8 %

Královéhradecký

39 400 Kč

10 %

Pardubický

37 700 Kč

22 %

Olomoucký    

34 300 Kč

1 %

Zlínský    

38 200 Kč

30 %

Středočeský  

49 600 Kč

0 %

Moravskoslezský

38 100 Kč

9 %

Vysočina     

37 100 Kč

21 %

Jihomoravský

47 500 Kč

10 %

Zdroj: Cenový kompas Sreality.cz. Prahu z přehledu vynecháváme, rekreačních objektů je v nabídce minimum a nedá se o nich říct, že by byly typické.

Mediánová cena chat a chalup v Česku se podle Sreality drží na 38 tisících korunách za metr čtvereční. V meziročním srovnání je to stále o devět procent vyšší číslo než loni.

Realitní kancelář Re/Max zatím pokles cen nepozoruje, ale očekává ho. „Majitelé rekreačních nemovitostí už s námi začali konzultovat, jakou částku by v případě prodeje mohli dostat. Dá se tedy předpokládat, že se v příštím roce nabídka chat a chalup zvýší,“ potvrzuje makléřka Re/Max Eva Viktorinová.

Zato kanceláře M&M reality už zaznamenaly propad ceny chatek a chalup v průměru o 10 až 30 procent. A také na realitním serveru Bezrealitky jsou ceny některých objektů o třetinu nižší před dvěma lety.

S houstnoucí nabídkou budou muset majitelé dělat další ústupky. „Hodnotu si v podstatě uchovají jen unikátní objekty nebo zařízení s nízkými nároky na provoz, která je možné využívat celoročně,“ předpovídá Jan Škrabánek. Odhaduje, že u ostatních rekreačních nemovitostí by mohlo dojít k propadu cen v řádu desítek procent.

Pozor při koupi nemovitosti

Prošli jsme s odborníky, jaké bývají nejčastější vady domů, se kterými se setkávají, když doprovázejí potenciální kupce při prohlídkách. Nafotili jsme je. Podívejte se, na co dát pozor při koupi rodinného domku i rekreační nemovitosti.

Chalupy na dlouhý pronájem

Kdo bude prodávat objekt, který má v držení déle než čtyři roky, nemusel by podle Škrabánka ani v následujících měsících na transakci prodělat. Kdo ale nakupoval na vlně začínající mezi léty 2018 a 2019 a zejména v posledních dvou covidových letech, s velkou pravděpodobností zaplatil nadsazenou cenu, za jakou dneska neprodá.

Mnozí majitelé tak budou hledat způsoby, jak překlenout hubené roky, aniž by se museli nemovitosti zbavovat, a budou sázet na to, že jejich cena během pár let zase vzroste. Zejména na malých městech a na venkově by se tak mohly začít v nabídce objevovat chalupy a „druhé domovy“ k dlouhodobému pronájmu. Tedy za předpokladu, že umožňují celoroční bydlení a nabízejí pro nájemníky odpovídající komfort.

„V některých okresních městech chybějí desítky objektů k pronájmu. Zájem o pronájem celých rodinných domů je poslední týdny vysoký. Podmínkou jsou pochopitelně odpovídající provozní náklady, ale to celá řada ‚městských chalup‘ splňuje. Pro mladší bezdětné pak nemusí být na překážku ani klasická chalupa, byť pronajatá spíš jako provizorní řešení,“ říká Škrabánek.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! A jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek