Nemovitosti ještě zdražovaly, ale obrat už je tu. Nová čísla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 11. 2022
Nemovitosti ještě zdražovaly, ale obrat už je tu. Nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Prudký meziroční růst cen nemovitostí v Česku pokračoval i v letošním třetím čtvrtletí. Tempo zdražování ale kleslo. A u bytů a rodinných domů už je vidět cenová stagnace – důsledek výrazného poklesu prodejů na konci třetího kvartálu.

Ukazují to data HB Indexu, vycházejícího z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Byty za letošní červenec až září zdražily meziročně o 17,6 %, v předchozím čtvrtletí to bylo o 21 %. Když porovnáme jenom druhé a třetí čtvrtletí roku 2022, stouply ceny bytů mezičtvrtletně o 2,1 %. Naposledy byl čtvrtletní růst rychlejší (4,1 % a ještě předtím o 5,4 %). Od roku 2010 zdražily byty o víc jak dvojnásobek (127,5 %).

„Ceny bytů sice ještě vykazovaly v uplynulém čtvrtletí mírný růst, ale na jeho konci už stagnovaly, což se naplno projeví v posledním kvartále 2022,“ očekává Martin Vašek, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Propadl se také objem transakcí s byty. Na poptávku negativně působí zejména vysoké úrokové sazby hypoték. Dá se očekávat, že nabídka bytů bude i nadále převyšovat poptávku a trh se stane trhem kupujících.

„Očekáváme mírné snížení cen především u starších a energeticky náročnějších bytů a odkládání poptávky ze strany klientů. Nabídka bude stále víc převyšovat poptávku. Prodávající budou u nabídky bytů přicházet s řadou zvýhodnění a pobídek, jako jsou například příspěvky na kuchyňskou linku nebo garážové stání zdarma,“ upřesňuje Vašek.

Ceny bytů

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Ceny rodinných domů byly v letošním třetím čtvrtletí o 17,4 % meziročně vyšší, oproti předchozímu čtvrtletí pak vyrostly o 2,6 %. I tady však tempo růstu zpomalilo, když minule HB Index zaznamenal meziroční růst o 19,9 % a mezičtvrtletní o 4,7 %. Od roku 2010 zdražily rodinné domy už na víc jak dvojnásobek (o 104,1 % %).

„Poptávka po rodinných domech v České republice se výrazně propadá. Zájem je jen o menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva a o novější energeticky úsporné rodinné domy s tepelným čerpadlem,“ říká Vašek.

„Naopak nezájem je o velké rodinné domy bez rekonstrukce nebo o rekreační objekty. Zde se jednoznačně projevuje dopad růstu cen energií. Lidé mají obavy u rodinných domů z vysokých nákladů na bydlení,“ dodává Vašek.

Nejvíce nových domů se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zvýšený je zájem o mobilní domy, kontejnerové domy a modulární dřevostavby. Přetrvávají problémy s nedostatkem stavebního materiálu a jeho rostoucími cenami, uvádí Hypoteční banka.

Ceny rodinných domů

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Cenový růst se zpomalil také u pozemků, ale mírněji než u bytů nebo rodinných domů. Ve třetím čtvrtletí jejich ceny stouply meziročně o 23,6 %, mezičtvrtletně o 4,8 %. O čtvrtletí dřív to bylo o 24 % a 5,7 %. Od roku 2010 stouply ceny pozemků už o 166,8 %.

„Poptávka zde oproti bytům a rodinným domům neklesla. Nabídku brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecního rozpočtu. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky v lokalitách vzdálenějších od okrajů velkých měst. Projevuje se i zájem i o nestavební pozemky s možností postavit mobilheim,“ komentuje to Vašek.

Ceny pozemků

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Na tyhle vady si dejte pozor

Stavební inspektoři radí, na jaké technické vady si dát pozor při koupi rodinného domu. Prohlédněte si je ve fotogalerii.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek