Byty se neprodávají, developeři zkouší novou cestu k bydlení

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 1. 11. 2022
Byty se neprodávají, developeři zkouší novou cestu k bydlení

Zdroj: Shutterstock

Drahé hypotéky v kombinaci s vysokými cenami nemovitostí a dvoucifernou inflací teď většině Čechů znemožňují koupit si vlastní bydlení. Developeři proto hledají způsob, jak i za této situace dál stavět a prodávat nové byty. K jejich financování se snaží více využít i model, který kombinuje možnost pronájmu s následným odkupem do vlastnictví.

V zahraničí se tato forma financování označuje termínem rent to buy (pronájmem ke koupi) nebo rent to own (pronájmem k vlastnictví). Nedávno s podobnou službou přišla společnost Ownest, teď chtějí tento model pod názvem Byx uplatnit Syner Group a investiční skupina Kaprain v chystaném projektu v pražských Letňanech.

„Vidíme to pro nás jako alternativu v současné situaci, kdy dochází k zastavování developerských projektů. Může to být zároveň řešení pro lidi, kteří v současné době nemají dostatek hotovosti pro získání hypotéky, nebo na ni kvůli svým příjmů nedosáhnou,“ říká Martin Kubišta, ředitel společnosti Rezidence Letňany 22, který je garantem programu. Projekt má stavební povolení a počítá se 144 byty. Podle Kubišty se má rozjet na jaře 2023 a s dokončením se počítá nejpozději v roce 2024.

Podle Denisy Višňovské, obchodní ředitelky společnosti Lexxus Norton, se model financování rent to buy v Česku doposud využíval především jako řešení pro majitele starších nemovitostí, kteří ji chtěli prodat a přestěhovat se do nového.

„Než prodej své stávající nemovitosti uskutečnili, platili v novém bytě nájem. Do vlastnictví jim tak byt přešel, až s určitým odstupem, ale v meziobdobí v něm už mohli bydlet. Podobnou alternativu nabízel například Central Group, který klientům umožnil odklad úhrady kupní ceny až na dva roky," říká Višňovská.

Financování rent to buy se objevuje i v jiných projektech, například v pražském projektu Kbeličky společnosti Immo Building. „Další developeři se nad využitím této možnosti také aktuálně zamýšlejí,“ dodává Višňovská.

Principem programu Byx je zaplatit předem minimálně pět procent z kupní ceny vybraného bytu, která bude pevná. Současně je daný minimální nájem, když bude člověk platit víc, snižuje si rovnou částku, kterou bude muset na konci nájmu zaplatit za pořízení bytu. Byt může v době nájmu i dále pronajmout.

Kupní cenu je třeba uhradit nejpozději do čtyř let po kolaudaci. V případě, že by zájemce od záměru získat byt do vlastnictví ustoupil, musí si za sebe obstarat jiného investora, který po něm smlouvu převezme. V případě zhodnocení bytu pak bude inkasovat rozdíl mezi fixní kupní a prodejní cenou. Podmínky programu i kalkulačka financování je ode dneška dostupná na webové stránce programu Byx.

Letňanským projektem by program Byx neměl skončit. V prvním čtvrtletí příštího roku ho chce Syner Group spolu s investiční skupinou Lif Group využít v projektu čtvrti Nový Perštýn v Liberci a v samostatném projektu Rezidence na Plachtě v Hradci Králové.

Princip rent to buy je obecně určen pro ty, kdo očekávají rychlý růst příjmů v příštích letech a už nyní si chtějí pořídit byt za tyto očekávané budoucí příjmy. Podrobně jsme tento princip popsali v textu o konkurenční službě Ownest: Nová cesta k vlastnímu bydlení. Není ale pro každého.

Na tyhle vady si dejte pozor

Stavební inspektoři radí, na jaké technické vady si dát pozor při koupi rodinného domu. Prohlédněte si je ve fotogalerii.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek