Bod zlomu. Ceny nemovitostí klesají, nájmy raketově rostou

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2022 | 13 komentářů
Potvrzeno. Ceny řady nemovitostí začaly klesat, na trh se dostávají byty a domy lidí, kteří na ně najednou nemají. Češi se přeorientovávají na nájemní bydlení, a tak nájmy prudce rostou. Vyplývá to z analýzy skupiny EHS, která využívá data realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.
Bod zlomu. Ceny nemovitostí klesají, nájmy raketově rostou

Zdroj: Shutterstock

Že realitní trh dostává novou dynamiku, to víc než naznačovaly zprávy realiťáků z regionů, které jsme nedávno shrnuli v článku Končí zdražování nemovitostí? Makléři už mluví o zlomu.

Nová čtvrtletní analýza realitní skupiny EHS, která data z trhu získává od služby Bezrealitky a od realitní kanceláře Maxima, změnu trendu potvrzuje. Sázet na to, že ceny budou klesat všude a u všech nemovitostí, ale odborníci nedoporučují. Jejich snížení se (zatím?) projevuje zejména v některých regionech a u nemovitostí, které mají nějaké výrazné minus.

„Na ceně rychle ztrácejí byty s některým z hendikepů – špatnou lokalitou, vysokou energetickou náročností, stavebně nevyhovující. I proto se největší poklesy odehrávají především v těch ‚nejlevnějších‘ regionech. Naopak nejpoptávanější byty – garsoniery a 2+1 v dobrých lokalitách – na ceně stoupají i nadále,“ tvrdí Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny EHS.

Byty: Brno proti všem

„Průměrná cena bytu v Česku poprvé od zimy roku 2019 mírně klesla. Byty se na začátku léta prodávaly za 88 756 korun na metr čtvereční, tedy o dvě procenta levněji než na jaře, a to navzdory rekordní inflaci,“ píše EHS. Pokles průměrné ceny bytu prý není spojený s tím, že by se prodávaly horší nemovitosti. Naopak: kupci prý za stejné peníze mohli získat byt s lepšími vlastnostmi.

Ceny bytů se ale nehýbají všude stejným směrem. V Praze oproti prvnímu čtvrtletí roku klesla průměrná cena bytu o 3 procenta na 118 263 korun za metr čtvereční a ve Středočeském kraji dokonce o šest procent na 72 578 korun za metr čtvereční, ale v Brně ceny bytů ještě pořád rostou. Za byt v Brně a okolí zájemci zaplatili v průměru 95 215 korun za metr čtvereční, což je o tři procenta víc než předchozí kvartál.

Vývoj cen bytů v Brně se liší nejen od pražského trendu, ale i od vývoje v krajských městech a regionech obecně. V Ústeckém kraji klesla proti jaru průměrná cena bytu o 14 procent na 32 528 korun za metr čtvereční, na Vysočině o 18 procent na 48 072 korun za metr a ve Zlínském kraji dokonce o 21 procent na 44 828 korun.

Názorně: výstřižky z Kvartálního monitoru trhu s nemovitostmi EHS

Trh s nemovitostmi monitoruje realitní skupina EHS na základě reálných dat od realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Dál na několika vybraných grafech uvidíme, že přestože v meziročním srovnání nemovitosti v celé republice ještě rostly na ceně, zřejmě jsme dospěli k bodu zlomu a na trhu se objeví nové příležitosti, pro ty, co na ně budou mít.

Bohužel grafy ukážou i druhou stranu mince: ti, co na ně mít nebudou, vytlačí ceny nájmů pro všechny pořádně nahoru.

Obrázky zvětšíte kliknutím

DOMY - PRŮMĚRNÉ CENY ZA m2Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Průměrné ceny domů za poslední rok vzrostly. Není to v rozporu s tvrzeními v článku, tam totiž porovnáváme ceny letošního druhého čtvrtletí s cenami čtvrtletí prvního. Meziroční růst v procentech najdete na dalším slajdu.

DOMY – ROČNÍ ZHODNOCENÍMonitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Prakticky ve všech regionech cena za metr čtvereční rostla, ostatně jako posledních deset let. Někde i velmi výrazně – letošek ale naznačuje obrat, zejména v těch oblastech, kde jsou v nabídce spíš starší domy před rekonstrukcí. Cena domů v dobrých lokalitách a před dokončením rostou dál.

„Sázet na plošný pokles nemá smysl. Ty nejkvalitnější nemovitosti, jako jsou například středně velké byty v centrech měst s dobrou dopravní dostupností, budou růst i nadále. A kde nebudou mít kupní sílu domácnosti, tam je velice rádi nahradí investoři, kteří se budou stále častěji zaměřovat i na starší bydlení,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny EHS.

DOMY – VÝVOJ CENY ZA m2Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Tady už vidíme změny cen po kvartálech. Rekordmanem v poklesu proti minulému čtvrtletí bylo Zlínsko. A obecně oblasti, kde jsou k mání spíš starší domy. „Regiony doplácejí na ochlazení zájmu investorů a rostoucí náklady, které je nutné vynaložit pro rekonstrukci starších nemovitostí. V některých lokalitách tak vysoký optimismus střídá hluboký pesimismus a cenové nůžky mezi jednotlivými kraji i okresy se po letech sbližování opět začínají rozevírat,“ vysvětluje Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

BYTY - PRŮMĚRNÉ CENY ZA m2Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Aktuální průměrné ceny za metr čtvereční bytu, po regionech. Jak ukáže další slajd, i byty se v meziročním porovnání obecně ještě výrazně zhodnocovaly, zejména v regionech, kde byl v předchozích letech růst cen pozvolnější.

BYTY – ROČNÍ ZHODNOCENÍMonitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Přestože od jara – s výjimkou Brna – začaly ceny klesat, v meziročním srovnání jsou pořád podstatně výš, než byly. Přichází ale pravděpodobně změna. Dobře ji ukáže graf na dalším slajdu.

BYTY - VÝVOJ CENY ZA m2Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Brněnské ceny za metr čtvereční bytu v roce 2022 dohnaly pražské ceny z roku 2022. V Praze šla cena dolů o pár procent, v některých krajích byla ale pokles mnohem znatelnější. A když se vynechají nejlepší lokality, například v centech větších měst propady jsou obecně ještě větší.

BYTY - VÝVOJ CENY ZA m2 (srovnání vývoje 3 nejdražších krajů v cenách za m2)Monitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

A ještě jednou výjimečné Brno. Zde ve srovnání s dalšími nejdražšími regiony, Prahou a Středočeským krajem. Zatímco v těch ceny začaly klesat, Brno si jde svou cestou.

BYTY – VÝVOJ NÁJEMNÍ CENYMonitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Vývoj nájmů po kvartálech za posledních několik let. Jde to nahoru. A podle Jana Škrabánka to nahoru ještě půjde. A nebudou vyšší jen nové nájmy, porostou prý i ty u již uzavřených nájmeních smlu. „Majitelé budou muset do nájmů promítnout refinancování hypoték i rostoucí náklady na energie či stavební práce,“ tvrdí ředitel Bezrealitky.

BYTY – NÁJMY PO KRAJÍCHMonitor prodeje a pronájmu nemovitostí EHS, data: Bezrealitky a Maxima

Vývoj nájmů ve třech nejdražších regionech. Obrat v nedohlednu. 

Rodinné domy: prudce dolů, ještě prudčeji nahoru

Zatímco ceny bytů v průměru klesají, dál rostou ceny rodinných domů. Průměrné ceny ploch v rámci uskutečněných prodejů stouply proti prvnímu kvartálu roku o celou desetinu na 52 264 korun na metr čtvereční. I tady se na proměně ceny ale podepsalo to, jak se změnila nabídka: nekupují se tolik zabydlené domy, víc se kupují rozestavěné nové domy ve slušných lokalitách. Zřejmě ty, na jejichž dokončení dosavadní majitelé najednou neměli peníze.

I tady jsou ale regionální rozdíly: pokles analýza hlásí z krajů, kde jsou v nabídce spíš starší domy před rekonstrukcí. V Karlovarském nebo Zlínském kraji je to dokonce pokles o čtvrtinu. Rekordní růst zato zaznamenali v Moravskoslezském kraji, kde se začaly prodávat i dražší nemovitosti. Cena ta, rostla téměř o 60 procent, Jihočeský kraj hlásí růst o 44 procent.

„V některých lokalitách tak vysoký optimismus střídá hluboký pesimismus a cenové nůžky mezi jednotlivými kraji i okresy se po letech sbližování opět začínají rozevírat,“ vysvětluje Jan Škrabánek, generální ředitel Bezrealitky.

Jak jsme již psali, hypotéky jsou teď rekordně drahé a jejich sazby už překročily šest procent. Že porostou, bylo ovšem jasné už ze začátku roku, proto se lidé snažili dosáhnout ještě na příznivé úroky a na trhu s nemovitostmi tedy bylo od začátku roku živěji než ve stejném období minulého roku.

Průměrné ceny za m² ve druhém čtvrtletí 2022

 

Rodinný dům

Byt

Nájem

Hlavní město Praha

86 399 Kč

118 263 Kč

304 Kč

Středočeský kraj

62 078 Kč

72 578 Kč

226 Kč

Jihočeský kraj

39 848 Kč

57 373 Kč

201 Kč

Plzeňský kraj

46 187 Kč

66 359 Kč

198 Kč

Karlovarský kraj

29 996 Kč

39 252 Kč

172 Kč

Ústecký kraj

28 179 Kč

32 528 Kč

165 Kč

Liberecký kraj

37 446 Kč

54 976 Kč

198 Kč

Královéhradecký kraj

50 236 Kč

66 172 Kč

195 Kč

Pardubický kraj

44 901 Kč

62 442 Kč

211 Kč

Olomoucký kraj

31 683 Kč

54 692 Kč

198 Kč

Jihomoravský kraj

48 379 Kč

95 215 Kč

258 Kč

Zlínský kraj

30 214 Kč

44 828 Kč

204 Kč

Vysočina

31 249 Kč

48 072 Kč

194 Kč

Moravskoslezský kraj

48 174 Kč

44 520 Kč

165 Kč

Zdroj: Kvartální monitor trhu s nemovitostmi realitní skupiny EHS

Nájem: roste zájem. A tedy i cena

Růst cen nájmů se obecně čekal, jeho tempo ale překvapilo. Ve druhém čtvrtletí průměrné nájemné proti čtvrtletí předešlému stouplo o šest procent. Takto vysoký nárůst v průběhu jediného kvartálu Česko za poslední roky nezažilo. Podepsal se na tom příchod lidí z Ukrajiny, množství lidí, kteří nedosáhli na hypotéku, ale nakonec i rekordní inflace, která vede majitele k tomu, aby nájemné navyšovali. V Praze má vliv i nový rozkvět turismu a s ním propojené oživení trhu s krátkodobými pronájmy.

„Jsme teprve na začátku. Dá se předpokládat, že ceny porostou celou příští polovinu roku. Již v následujících týdnech se v univerzitních městech přidá také poptávka vysokoškoláků, do konce roku pak přibudou desítky tisíc domácností, které poprvé zamíří do nájmů a další desítky tisíc, které budou hledat nové možnosti kvůli zvyšujícím se nákladům,“ zmiňuje Škrabánek. Šok očekává zejména v malých městech, kde je nájemních bytů málo a kde se ceny dlouho nehýbaly, takže na jejich zvyšování místní nejsou připraveni.

V Praze se nájem poprvé dostal nad třísetkorunovou hranici – průměrný byt se na začátku léta nabízel za 304 korun za metr. Největší zájem je pořád o malé byty, ale začíná růst i zájem o byty nad 75 metrů, rodinné. Ceny rostly (a pravděpodobně dál porostou) i ve Středočeském kraji, do kterého se část pražské poptávky přelévá, o čtyři procenta podražilo Brno a rekordmanem je Zlínsko, kde nájmy proti jaru narostly o celých 17 procent. 

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2022 22:40, Tomáš Marný

Jo jo, ty domy se fakt na trh dostávají. Třeba vedle ve vsi je takové sídliště naležato, bratru 20 baráků a z nich je 5 na prodej jen na jednom realitním serveru, pár jich bude i jinde. Problém je v tom, že nejlacinější domeček je za 10 990 000 Kč... A pokud už někdo takové peníze má, tak si nechá postavit něco podle vlastních představ.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 7. 2022 9:24

vetsina obcanu cr urychlene zacit stavet dostupne byty bydlet musime vsichni slusne a v klidu zit a mit na vsechno zdrazovani je onicem zlevnovani je prosperita mgr jan sulc

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek