Na nový byt v Praze musíte šetřit přes 17 let. A neutrácet

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 6. 2022 16:00 aktualizováno 14. 6. 2022 17:15 | 25 komentářů
Na nový byt v Praze musíte šetřit přes 17 let. A neutrácet
Ilustrační foto.
Zdroj: Central Group

Na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních musí obyvatel Prahy vydělávat 17,3 roku – když nebude mít žádné jiné výdaje a neplatil by ani daně či odvody. Ukazuje to Index dostupnosti bydlení, který počítá developerská společnost Central Group.

V porovnání s loňskem je potřeba skoro o dva a půl ročních výdělků víc. Před rokem „stačilo“ 14,9 průměrné roční mzdy, v roce 2014 necelých deset. Dostupnost bydlení je nejhorší za celou dobu sledování indexu.

Od začátku roku 2015 stouply ceny bytů v Praze o 136 %, zatímco tamní mzdy jen o 41 %. Průměrná hrubá měsíční mzda v metropoli je 50 363 korun, cena průměrného nového 70metrového bytu v Praze 10 447 836 korun. 

Zdroj: Výpočet Central Group na základě údajů o průměrné mzdě (ISPV) a cenách bytů (Central Group, Trigema, Skanska)

Dostupnost bydlení v Praze je dlouhodobě nejhorší ze všech okolních metropolí. V Bratislavě je na průměrný byt potřeba 14,8 tamní průměrné mzdy. Teprve na třetím místě je Mnichov (12,8), s odstupem pak následují Berlín s Vídní (shodně 9,2) a Varšava (8,8).

Zdroj: Výpočet Central Group na základě údajů o cenách a mzdách v jednotlivých městech

Na dostupnost a kvalitu bydlení v celém Česku se zaměřila také dnes zveřejněná studie v rámci Indexu prosperity Česka. Stojí za ní projekt Evropa v datech a analytici České spořitelny.

Pořízení vlastního bydlení (ne nutně nového) je v Česku nejnákladnější v celé Evropské unii, zjistili autoři indexu z databáze Numbeo. Do ní přispívají lidé z jednotlivých měst či států. Na pořízení bytu podle nich Češi potřebují 15 ročních mezd.

Úroveň bydlení v ČR je podle autorů Indexu prosperity Česka sedmá nejhorší v Evropské unii. Může za to především vysoký podíl výdajů na chod domácnosti, špatná finanční dostupnost bydlení či délka stavebního řízení. Samotná kvalita bydlení je naopak v Česku oproti jiným státům EU na nadprůměrné úrovni.

První pozici v celkovém žebříčku úrovně bydlení obsadilo Finsko, poslední skončilo Slovensko. Pokud jde o poměr ceny k výdělkům, nejrychleji na vlastní byt naspoří obyvatelé Kypru - stačí jim přes šest ročních platů.

Celková úroveň bydlení v zemích EU. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Evropa v datech, ČS

Kypr se ale na druhou stranu nemůže pyšnit vysokou úrovní kvality bydlení, ve které se naopak českým domácnostem daří nadmíru dobře. Bez plísně či děravé střechy žije 93 % Čechů, adekvátně topit pak může téměř 98 % z nich, velmi dobře si Česko vede také v dostupnosti hygienických zařízení. V porovnání s ostatními státy je v těchto třech oblastech na druhém místě spolu s Finskem.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Evropa v datech, ČS


Fotogalerie: Projděte si nejlevnější byty v Česku

Byty dál prudce zdražují. Přesto se dají najít i za půl milionu korun. Jak vypadají a kde najdete ty nejlevnější? Vybrali jsme pár nabídek z února.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2022 20:22, Janík

Citace / 14.06.2022 19:56

Omyl, za Babiše sis ten byt mohl pořídit, ted už ne.


On ano, ale ne každý kradl.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2022 19:56

Omyl, za Babiše sis ten byt mohl pořídit, ted už ne.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek