Ceny bydlení rekordně rostou. Česko je první v Evropě

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 1. 2022 | 26 komentářů
Ceny bydlení rekordně rostou. Česko je první v Evropě

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i ve třetím čtvrtletí roku 2021. Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 22 %, což je vůbec nejrychlejší růst v Evropské unii. V předešlém čtvrtletí jsme byli s meziročním růstem o 14,5 % v Evropě čtvrtí.

„Za posledních pět let byty v Česku podražily o 76 %, za posledních deset pak na dvojnásobek. Bydlení je tak stále draží a s ohledem na vývoj kupní síly domácností je méně dostupné. Samozřejmě je třeba brát v úvahu, že jde o průměrná čísla za celou zemi, a proto je pravděpodobné, že například situace v Praze nebo v Brně je ještě vyostřenější,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Jen o něco pomaleji než v Česku rostly ceny bydlení ve třetím čtvrtletí roku 2021 v Litvě (18,9 %), Estonsku (17,3 %) a Nizozemsku (16,8 %). Naopak nejpomalejší růst zaznamenaly na Kypru (2,2 %), v Itálii a ve Španělsku (shodně 4,2 %). Průměr za celou EU byl 9,2 %. Sousední Německo hlásí růst o 12 %, Polsko o 8,9 %, Rakousko o 12,9 % a Slovensko o 8 %.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Když porovnáme druhé a třetí čtvrtletí roku 2021, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku o 7,3 %, což byl také nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou unii dosahoval 3,1 %.

Dostupnost vlastního bydlení se nyní zhoršuje kvůli rostoucím cenám nemovitostí i kvůli rostoucím úrokům u hypoték. Roste tak atraktivita nájemního bydlení. Zvláště to platí pro velká města, kde je dostupnost vlastního bydlení nejhorší a naopak nabídka nájemních bytů je tam velká.

Například hypoteční makléř Golem Finance spočítal, že v Praze, kde je dostupnost vlastního bydlení v Česku zdaleka nejhorší, je na pořízení průměrného bytu potřeba 11,65 ročních čistých příjmů průměrné domácnosti. Naproti tomu v Ústeckém kraji stačí 4,09 takových příjmů. Průměr za celou republiku je 8,64. Před pěti lety, na konci roku 2016, jsme byli 5,82 čistého ročního příjmu.

Zdroj: Golem finance

Dostupnost vlastního bydlení - vývoj v čase u průměru za celé Česko a poslední, listopadový výpočet podle krajů.

Napětí roste

Zdroj: Shutterstock

komentář Petra Dufka, analytika ČSOB

Napětí na českém trhu nemovitostí se ve třetím čtvrtletí roku 2021 evidentně dál stupňovalo nehledě na přece jen o něco rychlejší bytovou výstavbu. Jinak už silnou domácí poptávku mohly stimulovat vyhlídky na vyšší úrokové sazby, a tedy i dražší financování nemovitostí.

Na trh navíc přicházejí i zahraniční hráči, kteří mají zájem o investiční byty. Když k tomu připočteme prudký růst cen stavebních materiálů v posledním půlroce, tak asi důvody netřeba dlouze hledat. Nehledě na to, že nejde jen o novou výstavbu, která dlouhodobě zaostává, ale i o zamrzlý trh stávajících nemovitostí.

Predikovat, co přesně se bude dít dál na českém trhu v podstatě v tuto chvíli nejde. Nabídka bytů se sice zvyšuje, stejně jako ovšem i ceny ovlivněné materiálem, energiemi, cenami pozemků a podobně. Vysoké sazby a přísnější pravidla pro hypotéky sice mohou tuzemskou poptávku přibrzdit, avšak přítomnost velkých hráčů budujících bytová portfolia nejspíš zabrání, aby na trhu došlo ke korekci. Jako pravděpodobný se proto jeví další, i když výrazně pomalejší růst cen v letošním roce.

Je nicméně vidět, že byty prudce zdražovaly téměř v celé unii (o 9,2 %). Důvodem byly bezpochyby levné a dostupné peníze, které ECB pumpuje do ekonomiky. Nízké – často dokonce záporné úroky a výnosy dluhopisů – pak nutily investory k hledání příležitostí jinde. A jednu z těch atraktivních nabízel realitní trh. Stačí se podívat třeba i k našim německým sousedům, kde byty podražily o 12 %.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2022 17:24

toje ostuda nasi zemne nejhorsi zlodejsky stat predrazene potraviny energije voda teplo atd jsme ostuda celemu svetu

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 1. 2022 13:46

ano souhlas vlastni bydleni muze mit dnes jenom zlodej

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek