Na nový byt v Praze už musíte šetřit 16 let. A vůbec neutrácet

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 14. 12. 2021 | 13 komentářů
Na nový byt v Praze už musíte šetřit 16 let. A vůbec neutrácet
Ilustrační foto.
Zdroj: Central Group

Na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních musí obyvatel Prahy vydělávat 15,9 roku – když nebude mít žádné jiné výdaje a neplatil by ani daně či odvody. Ukazuje to Index dostupnosti bydlení, který počítá developerská společnost Central Group.

V porovnání s loňskem je potřeba o dva roční výdělky víc. Před rokem „stačilo“ 13,9 průměrné roční mzdy, v roce 2014 necelých deset. Přestože výdělky v posledních letech výrazně stouply (o 33 procent), byty v Praze zdražily ještě výrazně víc (o 90 procent). Průměrná hrubá měsíční mzda v hlavním městě je teď 50 556 Kč, cena zmíněného bytu 9 626 234 korun.

Zdroj: Central Group

Zdroj: Central Group

Dostupnost bydlení v Praze je dlouhodobě nejhorší ze všech okolních metropolí. V Bratislavě je na průměrný byt potřeba 12,5 tamní průměrné mzdy. Teprve na třetím místě je Mnichov (12,3), s odstupem pak následují Berlín (8,7), Vídeň (8,3) a Varšava (8,2).

Zdroj: Central Group

„Do cen bydlení se promítá prudké zdražování všech vstupů, stavebních materiálů, prací, pozemků i energií. Klíčovou roli v současné krizi ale hraje obrovský nepoměr nabídky nového bydlení a poptávky. Tu táhnou vysoké úspory domácností, snaha se zabezpečit a ochránit své prostředky v době vysoké inflace, která už nyní přesahuje šest procent ročně,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Central Group očekává, že nabídka nových bytů v roce 2022 mírně poroste, stále ale nedokáže pokrýt poptávku. Pokračovat, i když mírněji, bude i růst cen – pohybovat by se mohl kolem pěti až deseti procent za rok. Velmi záležet bude na dalším vývoji pandemie a celkovém stavu ekonomiky, dodává Kunovský.

„Očekáváme, že minimálně v první polovině příštího roku budou stavebnictví nadále výrazně ovlivňovat rostoucí ceny prací a materiálů. Zvyšování úrokových sazeb může prodražit financování projektů. Někteří menší stavitelé se vlivem těchto faktorů mohou dostat do problémů, a své projekty tak budou nuceni odložit nebo dokonce prodat,“ říká Kunovský.

V rámci Česka existují velké regionální rozdíly. Když makléřská firma Golem Finance počítala dostupnost bydlení v Česku letos v srpnu, vyšlo jí, že v Praze potřebuje průměrná domácnost zhruba 11,5 měsíčních čistých ročních příjmů na pořízení průměrného bytu. Například v Jihočeském kraji je to sedminásobek a v Ústeckém kraji, kde je dostupnost nejlepší, 3,6násobek. A zatímco index společnosti Central Group počítá s průměrnou hrubou mzdou jedince a bere v potaz jen nové byty, index Golem Finance počítá s čistým průměrným příjmem celé domácnosti a vychází hlavně z cen starších bytů.

Z jiného pohledu sleduje ceny – nejen nových – bytů, rodinných domů a pozemků také HB Index Hypoteční banky. Zdražování je letos ještě výraznější než předtím, ukazuje index. Ten vycházející z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili její klienti. 

Byty podle HB Indexu meziročně zdražily o 16,3 procenta, od roku 2010 stouply jejich ceny už skoro na dvojnásobek (o 93,3 %). Ceny rodinných domů jsou letos o 15,8 % vyšší než před rokem, od roku 2010 stouply o tři čtvrtiny (73,9 %). A pozemky v letošním třetím čtvrtletí meziročně zdražily o rekordních 21,9 %, od roku 2010 už na víc než dvojnásobek (o 115,9 %).

Zdražování bytůZdroj: Hypoteční banka
Zdražování rodinných domůZdroj: Hypoteční banka
Zdražování pozemkůZdroj: Hypoteční banka

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 12. 2021 19:24, Jan

Ta situace už je tak mimo, že už sem ani nikdo rozumný nepíše komentáře.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 12. 2021 14:06

No a co?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek