Mít v Brně byt. O výnosu investiční nemovitosti rozhoduje i výše nájmů

Viktor Mejzlík | rubrika: BrandInsight | 7. 7. 2021 | 5 komentářů
Brno rychle dohání Prahu v ceně nemovitostí. I přesto je stále výhodnější pořídit investiční byt právě v moravské metropoli.
Mít v Brně byt. O výnosu investiční nemovitosti rozhoduje i výše nájmů

Zdroj: Shutterstock

Vývoj na českém trhu nemovitostí je natolik turbulentní, že se s rychlostí růstu jejich cen dostáváme do popředí statistik nejen v Evropě, ale i na světě. Před pár lety odborníci předpokládali růst pomalejší. Nikdo neočekával, že se tempo během covidového období naopak ještě zrychlí. Zajímavé je ale sledovat i další věci, ke kterým na trhu dochází.

Jistoty padly

Po celou dobu platilo, že ceny v Praze byly, jak se říká, o parník dál než kdekoliv jinde v Česku. Týkalo se to cen nemovitostí, ale i průměrných nájmů. Tato jistota ale končí, protože covid některé věci změnil.

Zásadní vliv na rozhodování investorů (i těch drobných) mají dvě věci. První je, že ceny nemovitostí rostou závratným tempem jak v Praze, tak v Brně. To pro investory znamená, že potřebují vyšší vstupní investici. Samo o sobě by to nebyl problém, kdyby ovšem nenastala ta druhá věc – zvrat v ceně nájmů.

O autorovi

Viktor MejzlíkFoto: GarantovanyNajem.cz

Viktor Mejzlík je spoluzakladatel služby dlouhodobého pronájmu GarantovanyNajem.cz.

Podle tržních cen nájmů se totiž lidé rozhodují, jaký byt se jim vyplatí koupit. A tady přichází důležitější část.

Podle dat portálu Realitymix.cz vzrostla od března do května 2021 průměrná cena nemovitosti v Praze o 2,9 procenta. Za stejné období to bylo v Brně o 6,9 procenta. Brno už v loňském roce předehnalo cenově lokality jako Praha-východ a Praha-západ.

Špatná zpráva pro ty, kteří kupují investiční byt na pronájem v Brně? Ne nutně. Ceny bytů jsou v Brně stále nižší než v Praze. A hlavně, průměrné ceny nájmů v Praze klesají, kdežto v Brně mírně rostou.

Průměrná cena za pronájem u bytu o velikosti 60 čtverečních metrů byla v Brně v březnu 2021 přesně 14 098 korun, v květnu to už bylo o 3,7 procenta víc. Za poledních šest let se tak zvýšila téměř o čtvrtinu. Kdežto v Praze cena stejně velkého bytu klesla mezi březnem a květnem o 0,2 procenta. Brno se tak pro ty, kteří kupují nemovitost za účelem pronajímání, stává atraktivnějším.

Klid před bouří?

Pokud nepřijde zásah shora (od nové vlády), tak k rychlým a překotným změnám ve vývoji na trhu s nemovitostmi nedojde. Počítat ovšem lze s pomalým růstem ceny nájmů. Bude to způsobené návratem studentů, ale i zahraničních turistů.

I když zahraničních návštěvníků nebude tolik, na kolik byla Praha zvyklá před pandemií, dá se očekávat, že to bude mít dopad na cenu nájmů v celé Praze. V centru a jeho nejbližším okolí ubude počet bytů na dlouhodobý pronájem, čímž se sníží nabídka při zvyšující se poptávce. To bude opět tlačit ceny nájmů i nemovitostí nahoru. Očekávám, že v hlavním městě nájmy porostou už příští rok. 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Viktor Mejzlík

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services