Bydlení zdražuje nejvíc za posledních deset let

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 6. 5. 2021 | 16 komentářů
Bydlení zdražuje nejvíc za posledních deset let

Zdroj: Shutterstock

Ceny nemovitostí na začátku letošního roku rostly nejrychleji za posledních přinejmenším deset let. Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o víc jak 13 procent. Rodinné domy zdražily o desetinu a pozemky o téměř 16 procent. Ukazují to data HB Indexu, vycházejícího z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky

„V následujícím půl roce očekáváme pokračování cenového růstu, který zůstane nad 10% úrovní. Důvodem bude přetrvávající poptávka ze strany investorů i úrokové sazby, které se i přes mírné zvýšení drží na nízké úrovni. Ke zpomalení tempa růstu cen bude docházet pouze regionálně,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Zdražování bytů v letošním prvním čtvrtletí zrychlilo. V porovnání s posledním čtvrtletím roku 2020 zdražily o 3,8 %, předtím byl mezičtvrtletní růst 2,9 %.

„U bytů jsme v prvním kvartálu letošního roku sledovali nejvyšší mezičtvrtletní růst cen za posledních 10 let. Jeho tahounem jsou nízké sazby úvěrů na bydlení a vyšší podíl investičních nákupů. Ceny rostly ve všech krajích minimálně o tři procenta,“ říká Petr Němeček, ředitel odboru nemovitosti Hypoteční banky.

V porovnání se začátkem roku 2010 jsou byty v průměru dražší už o víc než tři čtvrtiny (77 %).

Zdroj: ČSOB

Vývoj HB Indexu pro byty.

Rodinné domy zdražily na začátku roku 2021 meziročně o 10,4 % a mezičtvrtletně o 3,2 %. I tady tempo růstu zrychlilo, když na konci roku 2020 dosahoval mezikvartální růst 2,7 %.

„Nejvyšší tempo růstu za posledních 10 let jsme zaznamenali i u rodinných domů. Zájem je jak o nemovitosti v dobrém technickém stavu, tak o ty před rekonstrukcí. Trvá i poptávka po rodinných domech ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, ke kterým se vážou nižší ceny. Kromě nemovitostí k bydlení navíc pokračuje i vysoký zájem o objekty pro individuální rekreaci,“ říká Němeček.

Za zdražováním vedle vysoké poptávky stojí i mírně rostoucí ceny stavebních prací a materiálů.

Zdroj: ČSOB

Vývoj HB Indexu pro rodinné domy.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

„U pozemků jsme v prvním kvartálu letošního roku zaznamenali nejvyšší čtvrtletní růst cen od vzniku HB Indexu v roce 2010,“ říká Němeček.

Mezičtvrtletně ceny pozemků rostly o 5,2 %, meziročně o 15,8 %. Tempo růstu u pozemků zrychlilo nejvíce, na konci roku 2020 byl mezikvartální růst ve výši 3,2 %.

„Stojí za tím i dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Náklady na zasíťování navíc rostou. Spolu se zdražováním pozemků roste zájem o ty ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. I v tomto segmentu navíc pokračuje vyšší zájem o pozemky vhodné pro rekreační objekty,“ říká Němeček.

Zdroj: ČSOB

Vývoj HB Indexu pro pozemky.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2021 15:26, Já

Není pravda, že bydlení zdražuje. Naopak ceny nájmů výrazně klesají.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 5. 2021 12:56

bydleni je v cechach jeste furt moc levny!!!!

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek