Byty zdražily o další desetinu, ukazuje cenová mapa

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 10. 2019

Průměrná prodejní cena bytů v Praze a krajských městech stoupla během druhého čtvrtletí stoupla na 60 700 korun za metr čtvereční, což je o 10,8 procenta víc než ve stejném období předchozího roku. Od začátku roku 2014 stouply ceny o skoro tři pětiny (59 procent).

Ukazuje to Real Index společnosti Deloitte, který prostřednictvím webu CenovaMapa.org zpracovává informace o skutečných prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Vedle Prahy, která se na celkovém počtu prodaných bytů v letošním druhém čtvrtletí podílela víc než třemi pětinami, zahrnuje index také všechna krajská města a dále část Středočeského kraje (Benešov, Beroun, Kladno, Mladá Boleslav, okresy Praha-východ a Praha-západ). Čísla z regionů tedy může zkreslovat menší objem prodejů.

Vývoj průměrné prodejní ceny bytů. Zdroj: Deloitte Real Index

Za poslední rok nejvíc vzrostla průměrná cena bytů v Českých Budějovicích (o 21,8 %), Praze (17,3 %) a Brně (13,1 %).

Průměrná prodejní cena v krajských městech a části Středočeského kraje. Procentní změna porovnává letošní druhé a první čtvrtletí. Zdroj: Deloitte Real Index

Průměrná cena v Praze už dosáhla 84 200 korun za metr čtvereční a zůstává jednoznačně nejdražší v republice. Druhé nejdražší je Brno s 60 500 korunami. Naopak nejlevnější ze sledovaných měst je Ústí nad Labem s průměrem 17 000 korun za metr čtvereční.

Velké cenové rozdíly jsou samozřejmě i v rámci hlavního města. Nejdražší zůstává Praha 1 s průměrem 150 100 Kč za metr čtvereční, nejlevnější je Praha 9 s průměrnou cenou 69 900 Kč.

Průměrná prodejní cena bytů v Praze. Procentní změna porovnává letošní druhé a první čtvrtletí. Zdroj: Deloitte Real Index

Zatímco průměrná cena bytů v pražských developerských projektech (89 700 Kč za metr čtvereční) a cihlových domech (87 900 Kč) se příliš neliší, v pražských panelových domech se byty kupovaly v průměru za 68 500 Kč. Po započtení krajských měst a části Středočeského kraje dosahuje průměrná cena bytu v developerských projektech 73 100 Kč, v cihlových domech 60 500 Kč a v panelových domech 46 300 Kč.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek