Šest rad od dTestu. Jak nenaletět na triky a fígle realitních kanceláří

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 26. 7. 2018 | 22 komentářů
Realitka může být dobrý sluha. Jen musíte hlídat, aby nezačala dělat zlého pána. dTest radí prodávajícím, kupujícím, pronajímatelům i nájemcům.
Šest rad od dTestu. Jak nenaletět na triky a fígle realitních kanceláří

Realitní kanceláře fungují jako prostředník mezi kupujícím a prodávajícím či nájemcem a pronajímatelem. Zajišťují inzerci, prohlídky nemovitostí, vzájemnou komunikaci stran obchodu, ale i právní záležitosti, tedy přípravu smluv, úschovu peněz nebo jednání s úřady.

Bohužel ne všechny realitní kanceláře jednají vždycky poctivě. Některé porušují pravidla slušného chování, jiné dokonce překračují zákony. Pokud tedy chcete s realitkou prodávat, pronajmout nebo kupovat či pronajímat si nemovitost, není od věci se dopředu na některé triky a fígle, se kterými se můžete setkat, připravit.

Zákon nestanoví pro činnost realitních makléřů žádná zvláštní pravidla. Chybí jak definice realitního zprostředkování, tak odborné kvalifikace, kterou má realitní zprostředkovatel splňovat. Realitním makléřem tedy může být kdokoli. Na druhou stranu existují snahy usměrnit činnost makléřů zevnitř, tedy například prostřednictvím etických kodexů asociací realitních kanceláří. Jedná se ale pořád jen o nezávazná pravidla, za jejichž porušení nehrozí realitnímu makléři žádný postih.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

V dTestu jsme pro vás připravili šest rad, podle kterých se vyplatí postupovat, ať už nemovitost nabízíte jako prodávající či pronajímatel, nebo o ni máte zájem jako kupující či nájemce.

1. Má realitka oprávnění k prodeji či pronájmu nemovitosti?

Jestliže jste se rozhodli prodat nebo pronajmout svou nemovitost na vlastní pěst, připravte se, že vám budou volat realitní kanceláře a nabízet své služby. Některé jdou až tak daleko, že neváhají „vypůjčit si“ vámi zveřejněné fotografie bytu nebo domu a zahrnout je do své nabídky. Pak vás kontaktují, že už našly kupce, a požadují za jeho získání odměnu.

Oblíbenou praktikou je také to, že realitní makléř se vydává za zájemce o nemovitost, absolvuje s vámi prohlídku a při jejím skončení vám předloží smlouvu o zprostředkování prodeje či pronájmu. Někdy při prohlídce pořizuje i fotografie. Jako vlastník se tedy ohraďte proti užívání fotografií nemovitosti a trvejte na odstranění inzerátu z nabídky realitní kanceláře.

Oprávněnost realitní kanceláře nabízet dům či byt by si ale měl ověřit i zájemce o nemovitost, tedy požadovat po realitní kanceláři k nahlédnutí smlouvu o zprostředkování prodeje či nájmu uzavřenou s vlastníkem nemovitosti. Pokud by realitka oprávnění neměla, těžko pak dojde k uzavření smlouvy o prodeji či nájmu. Zájemce pak ztratí v lepším případě čas, v horším po něm může realitní kancelář požadovat zaplacení nějakého poplatku – k tomu se dostaneme níž.

Lukáš Zelený

Lukáš Zelený

Autor je vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

2. Nenechte se tlačit

K přitáhnutí vaší pozornosti některé realitní kanceláře inzerují „návnadu“ v podobě zajímavé nemovitosti za výhodnou cenu. i když ale zavoláte pár chvil po zveřejnění nabídky, nemovitost je už překvapivě prodána nebo pronajata. Realitní kancelář vám ale oznámí, že máte štěstí, že pro vás má velmi podobný byt či dům, ovšem o něco menší a dražší. Je pak na zájemci, jak se zachová.

Zatímco koupě nemovitosti proběhne zpravidla po předchozí osobní prohlídce, u pronájmu se někteří zájemci spokojí jen s fotkami, podcení osobní návštěvu bytu. Až po otevření bytu natěšený nájemce zjistí, že realita fotografiím neodpovídá. Může pak být obtížné nájem ukončit, protože realitní kancelář se může bránit, že nájemce si byt mohl prohlédnout. Na osobní prohlídce nemovitosti před podpisem nájemní smlouvy tedy trvejte.

Vedle smlouvy o nájmu či koupi byste měli pečlivě zvážit i podpis jakéhokoliv jiného dokumentu předloženého realitní kanceláří. Nezáleží totiž na tom, jak je dokument nadepsán, ale k čemu vás zavazuje. I nevinně tvářící se doklad o prohlídce nemovitosti či o schůzce s makléřem v sobě může obsahovat například závazek zaplatit realitní kanceláři provizi nebo nenabízet nemovitost jinak než přes realitní kancelář.

3. Pozor na provizi.

Za úspěšné sjednání smlouvy náleží zprostředkovateli odměna, proti tomu nelze nic namítat. Dopředu si je ale potřeba vyjasnit, kdo ji platí, v jaké výši a hlavně za co konkrétně. Může se stát, že provizi platí jak kupující či nájemce, tak prodávající nebo pronajímatel.

U koupě nemovitosti výše rezervační zálohy většinou odpovídá výši provize. Dejte si proto pozor, jak je domluveno případné započítání zálohy na úhradu celkové ceny a jaké jsou podmínky vrácení zálohy. To, že proběhne rezervace, ještě nemusí znamenat, že dojde také k uzavření kupní smlouvy. Ovšem realitní kancelář může požadovat platbu i v případě, že ke koupi nemovitosti nedojde, odvolávat se bude na text rezervační smlouvy, kde je to tak sjednáno. V případě nájmu si realitní kancelář obvykle bere provizi ve výši jednoho měsíčního nájemného. Cenu za své služby by měla samozřejmě uvádět jako konečnou, včetně všech daní a poplatků.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

4. Pozor na doložku exkluzivity.

Pastí na nepozorné může být takzvaná doložka exkluzivity, což znamená, že realitní kancelář má výhradní právo nabízet nemovitost. Pokud se po dobu platnosti doložky nemovitost prodá nebo pronajme, náleží za to kanceláři odměna bez ohledu na skutečnost, jestli zájemce doopravdy našla ona. Krátká exkluzivita nemusí být na škodu, pokud je realitní kancelář při nabízení nemovitosti opravdu aktivní. Ovšem praxe bývá někdy taková, že realitní kancelář umístí nemovitost na svůj web a o víc se už nestará. Prodávající, který si kupce najde díky vlastnímu úsilí sám, je pak překvapený, když zjistí, že i tak musí zaplatit provizi realitní kanceláři. Proto je třeba podpis smlouvy s doložkou exkluzivity dobře zvážit. Nemusí být ale nutně nevýhodná, některé realitní kanceláře výměnou za doložku exkluzivity nabízí například lepší inzerci nemovitosti. Smlouvu s doložkou exkluzivity ale doporučujeme uzavírat jen například na dobu tří nebo šesti měsíců. V případě, že prodávající nebo pronajímatel nebude spokojen se službami realitní kanceláře, může si po uplynutí doby platnosti doložky najít kupujícího či nájemce sám, případně uzavřít smlouvu s jinou realitní kanceláří.

5. Smlouvy nechte zkontrolovat advokátem

Koupě nemovitosti představuje pro řadu lidí jednu z největších životních investic. Vyplatí se proto „obětovat“ několik tisíc korun za prověření smlouvy advokátem. Ten prověří nejen zmíněné doložky exkluzivity či podmínky pro zaplacení provize, ale odhalí i jiná úskalí smlouvy. Nepodceňujte ani nájemní smlouvu, v praxi jsme se setkali například s případem, kdy realitní kancelář požadovala po nájemci poplatek za předložení vyúčtování spotřeby energií nebo za prodlužování nájemní smlouvy, což jsou zpravidla neoprávněné poplatky.

6. Nemovitosti nechte prohlédnout odborníkem

Úsměv na tváři může vyvolat neznalost realitního makléře, který vám bude říkat, že dům, kde se nachází předmětný byt, byl postaven před 50 lety, ačkoliv je vám díky všeobecnému přehledu jasné, že se jedná o dům z konce století. Horší je to v případě, kdy realitní kancelář tvrdí, že se jedná o novostavbu, a vy přitom víte, že se jedná například o přestavbu továrny. Ať už tvrzení realitního makléře vychází z jeho nezkušenosti, nebo se jedná o úmysl, je lepší si při koupi nemovitosti ověřit její stav u nezávislého odborníka, máte-li o nemovitost vážný zájem. S posudkem v ruce se vám pak bude mimo jiné lépe požadovat sleva z důvodu závad nemovitosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 7. 2018 23:50, xy

Je vidět, jak lidé v tomto pořád myslí...ideálně si pečte i rohlíky vyrábějte si sami televizi a vůbec vše co kde kupujete :) je to opravdu úsměvné, co tu někteří z vás píšou :))hlavně nedat vydělat, že...v tom případě opravdu nikde nic nekupujte, protože všude svými penězmi dotujete krásné dovolené, není to k pláči :))

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2018 20:07, Petr Souček

Česká podrazácká klasika! Vedoucí právního oddělení radí, že jedině správně je zaplatit tisice právníkovi za půl hodinky času za analýzu smluv a realitního makléře za několik týdnů stresu při vyjednávání s nevyzpytatelnými klienty nejlépe obejít. Pak se celý svět diví, co je to za národ, který si nechá vládnout od setébáka a ruskýho patolízala.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services