Novostavby: Byty na přání. Co si můžete nechat změnit

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 11. 5. 2016
Čím víc na míru, tím líp. V novém bytě můžete změnit skoro všechno, zvlášť když ho koupíte ještě před dostavěním. Vstřícnost developera ke změnám a také jejich cenu ale zjišťujte, ještě než podepíšete rezervaci. Později byste mohli být hodně překvapeni.
 Novostavby: Byty na přání. Co si můžete nechat změnit

Každý si chce zařídit domov podle osobního vkusu, a protože ten, kdo si kupuje nový byt, obvykle neplánuje brzy rekonstruovat, žádá změny proti projektovému plánu rovnou u developera. Většina firem vychází svým klientům vstříc – z takzvaných klientských změn se totiž stala významná konkurenční výhoda.

Není to tak ale vždycky. Zvlášť menší developeři můžou mít se zajištěním změn problém nebo za ně můžou chtít horentní sumy. U větších developerů je naopak běžné, že zřídí vlastní klientské centrum, kde můžete získat i služby bytového poradce zdarma, abyste si mohli vybavit byt skutečně podle svých představ. A kde jsou změny na denním pořádku, tam můžete očekávat i nižší cenu za jejich provedení.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Přijít včas znamená vždy výhodu

Vedle volby vstřícného developera je první a nejdůležitější podmínkou vybírat si byt v novostavbě včas. Anebo aspoň tím dřív, čím víc klientských změn chcete provádět. Když byt rezervujete ve fázi projektu nebo před dokončením hrubé stavby, jsou možné i změny dispozice. Později si můžete vybírat podlahy, obklady, dlažby, dveře a koupelnové zařizovací předměty.

Když ale přijdete k už hotovému bytu, budete si muset buď připlatit za změnu těchto prvků, které už budou hotové, anebo se s nimi smířit a soustředit se na další vybavení bytu, jako je kuchyňská linka, světla, vestavěné skříně nebo nábytek, které součástí nových bytů nebývají.

Některé změny už nejdou po skončení hrubé stavby provést vůbec – zejména větší změny v dispozicích. Na druhou stranu mnohdy budou už z hrubé stavby připraveny možnosti přistavět příčku tam, kde se to přímo nabízí. 

Vaše vodítko: Harmonogram klientských změn

Kdy se bude rozhodovat o jednotlivých prvcích bytu a kdy budete mít možnost ovlivnit jeho podobu k obrazu svému, se dozvíte z harmonogramu klientských změn. Řekněte si o něj už u rezervace nového bytu, abyste později nebyli nepříjemně překvapeni. Spolu s harmonogramem žádejte dopředu i ceník klientských změn.

REALITNÍ PORADNA

Každá rada drahá? U nás se neplatí! Odborníci z realitní poradny na Peníze.cz poradí zdarma, ať už kupujete nebo prodáváte.

Standardy a nadstandardy

Každý developer počítá s tím, že se budete chtít podílet na tom, jak bude váš byt vypadat. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, co je v ceně a za co si budete muset připlatit. Proto si vyžádejte před rezervací bytu v novostavbě takzvané standardy bytu – tedy nabídku materiálů různých povrchů i tvarů zařizovacích předmětů, od vany až po typ kliky nebo vypínače. Větší developeři vás možná pozvou nejen do vzorových bytů, kde některé standardy uvidíte, ale také do vzorkovny, kde si všechny typy standardů budete moci „osahat“, abyste nevybírali jenom z papíru.

Všechno, co se už nevejde do ceny bytu, jsou potom nadstandardy. Vyžádejte si včas jejich ceník, abyste zjistili, jestli váš developer má výhodné smlouvy s dodavateli a je schopen zajistit dobré ceny. Ceny nadstandardu by mělo být dostupné předem, abyste nebyli překvapeni cenami ve chvíli, kdy už nebudete moci koupi bytu vzít zpět. Na všechny klientské změny se uzavírá zvláštní dodatek ke smlouvě.

Pozor si dejte na to, abyste dopláceli nakonec jen rozdíl mezi nadstandardním a standardním vybavením, tedy tak zvané vícenáklady – za předpokladu, že oznámíte svá přání včas podle harmonogramu. Objevují se i nekalé praktiky, kdy vás nechají zaplatit dvakrát. Naopak pokud kupujete už hotový byt a žádáte například odstranění kachliček a jejich náhradu jinými, může vás změna právoplatně přijít o něco dráž.

Proč pustit domů bytového poradce

Koupě bytu v novostavbě bývá dobrá příležitost vyzkoušet poprvé (a možná naposled) služby bytového poradce, které někteří developeři nabízejí zdarma. Spousta klientů váhá a říkají si Co ví designér o tom, jak já chci bydlet?

Dobrý bytový poradce bude respektovat váš osobní styl, ale poradí vám s velmi praktickými otázkami kvalitního bydlení, jako jsou například volné trasy, kudy budete  nejčastěji procházet, akustické vlastnosti zvolených materiálů nebo šikovná dispoziční řešení s ohledem na aktuální i budoucí potřeby všech členů rodiny.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s širokým zázemím pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Zdarma provozuje odhad nemovitosti on-line, jako první realitní kancelář přišla se službou výměna nemovitosti.

Nejčastější změny? Koupelny, povrchy i dispozice

Každý developer usiluje o to, aby byty v původně navržené verzi vyhovovaly co největšímu počtu klientů a změn probíhalo co nejméně. I proto mnoho klientů tyto možnosti nevyužívá – jsou jednoduše spokojeni s navrženým řešením.

K nejčastějším změnám patří změny elektroinstalací, například umístění zásuvek (a tedy televizí, ledniček, praček a dalších budoucích spotřebičů), vypínačů nebo světel. I na koupelnu má každý jiný názor – jeden nedá dopustit na vanu, jiný vyžaduje sprchový kout. Moderní jsou taky posuvné nebo prosklené dveře, i když ty podle bytových designérů nemusí vždy znamenat vysokou kvalitu bydlení, protože poskytují horší zvukovou izolaci, a tedy méně soukromí a klidu.

Ale jsou možné i větší změny – například změny dispozic. U novostaveb se klienti mohou rozhodovat mezi 2+kk a 2+1, protože bývá připravena možnost postavit příčku, která oddělí kuchyň a jídelnu od obývací části. Zatímco varianta s kuchyňským koutem je vhodná pro mladé páry, kdo plánuje bydlet ve 2+1 s věším dítětem, potřebuje další oddělený pokoj. Úplnou výjimkou nejsou ani požadavky na propojení dvou menších bytů, zvlášť u projektů, kde jsou větší byty už vyprodané.

A jaké jsou limity pro klientské změny? Vaše přání by hlavně neměla narušovat statiku, vnější vzhled stavby, nebo zasahovat do společných prostor objektu. Jinak máte v podstatě volnou ruku, pokud se nebojíte si připlatit a přijdete včas. Samozřejmě platí, že čím luxusnější projekt, tím více klientských změn. Naopak nejméně změn probíhá v bytech na investici – přitom i tam se může vyplatit postavit příčku a vytvořit dva oddělené pokoje, nebo aspoň vybrat ty „nejodolnější“ standardy.

Srdce a skořápka

Trochu specifická je nabídka novostaveb ve stavu, kterému se anglicky říká shell & core, což by se dalo přeložit jako obal a jádro nebo třeba skořápka a srdce. Byty se v tomto případě prodávají v hrubém stavu, který umožňuje naprosto individuální přístup k finální podobě interiéru. Jsou bez obkladů, dveří, podlah, dokonce bez příček. Dokončení bytu proběhne až po koupi podle individuálních přání majitele. Někdy se o něj postará ještě developer, jindy je výhradně na kupujícím, aby sehnal vlastního architekta nebo stavební firmu, která nemovitost dokončí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Novostavby: Dokud nestojí, nezastavíte ho. Jak financovat nový byt?

27. 4. 2016 | Vladimír Zuzák

Novostavby: Dokud nestojí, nezastavíte ho. Jak financovat nový byt?

Je těžší sehnat půjčku na nový byt než na starší nemovitost? Dosáhnou na byty v novostavbách i ti, kteří mají strach, že nejsou bonitní? A jak rychle půjde vyměnit starou nemovitost... celý článek

Novostavby: Předprodej, výstavba, hotovo. Každá fáze má svá pro a proti

30. 3. 2016 | Vladimír Zuzák

Novostavby: Předprodej, výstavba, hotovo. Každá fáze má svá pro a proti

První byty v novostavbě se prodají dávno předtím, než se kopne do země. A ty poslední, podle atraktivity projektu v některých případech i dlouho po kolaudaci. V jaké fázi je nejlepší... celý článek

Novostavby: Za kvalitní nový byt si připlatíte. Stojí to za to?

2. 3. 2016 | Vladimír Zuzák | 14 komentářů

Novostavby: Za kvalitní nový byt si připlatíte. Stojí to za to?

Je stěhování do nového bytu vždycky výhra? Nebo by vám bylo lépe třeba ve starém činžáku, levném paneláku, případně v rodinném domku po babičce? Nový seriál začínáme zvažováním pro... celý článek

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

8. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

Nepříjemnosti nebo dokonce fatální problémy zažilo u nás s developery už tolik kupujících, že dotazování a prověřování není nikdy dost. Holému neštěstí se lze vyhnout, pokud ovšem víte,... celý článek

Kupujeme byt: Chce developer stavět za vaše? Držte se dál

10. 9. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Chce developer stavět za vaše? Držte se dál

Důvěryhodný developer je ten, který váš byt dostaví. Ale jak ho rozpoznat už na začátku, kdy máte k dispozici jen lákavé vizualizace? Naučte se rozlišovat developery do tří skupin podle... celý článek

Partners Financial Services