Chystáte se stavět? Některé parcely podraží až o pětinu

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 1. 6. 2015 | 6 komentářů
Chystáte se stavět? Některé stavební parcely od příštího roku citelně podraží, podle developerů až o pětinu. Jestli se chystáte kupovat, vyplatí se stihnout platbu do konce roku. Od ledna nabude účinnosti nová zákonná definice stavební parcely. Daň z přidané hodnoty kvůli ní dopadne i na pozemky, v jejichž okolí jsou zavedeny inženýrské sítě. Dnes se z nich daň neplatí.
Chystáte se stavět? Některé parcely podraží až o pětinu

Když dneska koupíte parcelu, na kterou (zatím) nejsou zavedeny inženýrské sítě, ovšem jsou zavedeny do jejího okolí, k její hranici – a tudíž je pozemek vhodný k budoucí stavbě – není cena pozemku zatížena daní z přidané hodnoty. Na rozdíl od pozemku, na který inženýrské sítě zavedeny jsou. Neznamená to, že jsou nezasíťované pozemky od daně osvobozené. Jen se zkrátka nevejdou do definice, která určuje, z jakých parcel se DPH odvádí. V praxi z toho plyne zásadní výhoda: daň z přidané hodnoty se z nich prostě neplatí.  

Přísnější pravidla už od ledna

Od ledna 2016 to bude jinak. Po ročním odkladu nabude účinnosti novinka v zákoně o dani z přidané hodnoty, který definici stavební parcely upřesňuje, zpřísňuje. Daň v základní sazbě 21 procent se bude odvádět z prodeje každého pozemku, na kterém nebo v jehož okolí (!) se provedly stavební práce – úpravy terénu, výkopy nebo přivedení inženýrských sítí - směřující k tomu, aby se pozemek stal stavební parcelou. 

Do vlastního?

Kupujete nemovitost? Budujete hnízdo? Rekonstruujete? Solíte? Platíte? Nechte nás porovnat, jestli pro vás můžeme něco udělat, trochu vám ušetřit.

Ostatní pozemky, na kterých se stavět nemá a nebude – jako jsou například louky nebo pole – zůstávají od daně osvobozené.

Novinka měla původně platit už letos, zdvihla ovšem vlnu nevole, zejména ze strany developerů. Zákonodárci nakonec přistoupili k ročnímu odkladu. Ministerstvo financí, z jehož dílny zákon vzešel, od počátku klidnilo vášně. Ohrazuje se proti tvrzení, že zavádí novou daň, která zdraží pozemky. Prý jen uvádí věci a pravidla na pravou míru:

„Pokud do současnosti někteří developeři prodávají pozemky bez daně, i když je zřejmé, že na pozemku se bude stavět, a to i tím způsobem, že inženýrské sítě byly přivedeny na hranici pozemku, nebo byl pozemek účelově rozdělen na různé parcely a docházelo k prodeji většiny parcel bez daně a pouze jedna parcela s inženýrskými sítěmi byla prodána s daní, takové jednání může být posouzeno jako zneužití práva s cílem obcházení povinnosti přiznat daň. I za stávající právní úpravy by byl takový postup finančním úřadem napaden,“ vysvětluje na webu rezortu náměstkyně ministra financí Babiše Simona Hornochová. Nově by podle ministerstva k podobným případům nemělo docházet vůbec.

Nová definice stavebního pozemku výslovně postihuje i případy uvedené výše. Skončí tedy výkladové nejasnosti, nebude jak tančit mezi paragrafy.

Zásadní ovšem je, že v praxi bude mít novinka nepříjemné dopady: část parcel podraží. Citelný nárůst cen pocítí především lidé, kteří shánějí pozemek na stavbu rodinného domku a nakupují od prodejce, který je plátcem DPH, typicky firmy, developera. Prodejce si totiž peníze, které bude muset odvést na dani, přirozeně k ceně připočte.

Anketa

Stavět zgruntu, nebo koupit postavené?

Zdražovat se bude citelně

„Dojde ke skokovému růstu cen, ale pouze u parcel pro výstavbu rodinných domů, které si kupují převážně fyzické osoby a neplátci DPH, pokud parcely koupí od developera, který je téměř vždy plátcem DPH. U pozemků, které si koupí firmy například pro výstavbu skladů či výrobních hal nebo developeři pro výstavbu bytových domů, se toto opatření neprojeví, protože tyto subjekty jsou plátci DPH a daň si odečtou,“ vysvětluje ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

A jak moc zdražení pocítíte?

„Pokud počítáme, že průměrná cena parcely pro rodinný dům v Praze o velikosti 700 až 1000 metrů čtverečních se v současné době pohybuje mezi čtyřmi a pěti miliony korun, dojde od příštího roku k jejímu zdražení o 840 tisíc až 1,05 milionu korun,“ vypočítává.

V menších městech nebude zdražení tak výrazné, protože lokální ceny pozemků jsou podstatně nižší.

„Například parcela o velikosti 700 až 1000 metrů čtverečních v Českých Budějovicích zdraží ze současných 1,173 až 1,675 milionu korun o 246 až 352 tisíc korun. Jiný příklad: V Šumperku, kde se podle nabídek realitních kanceláří prodává takto velká parcela za 300 až 430 tisíc korun, dojde k zdražení o 63 až 90 tisíc korun,“ pokračuje šéf Ekospolu.

Jestli chcete stavět a sháníte vhodnou stavební parcelu, vyplatí se koupit ji do konce roku. Rozhodně v případě parcel, na které ještě nejsou zavedeny sítě – ovšem jsou zavedeny v okolí tak, že se snadno natáhnou i na váš pozemek. Rozhodující je termín platby. Kdo stihne zaplatit do posledního prosince, dostane cenu bez daně. Kdo zaplatí prvního ledna a později – a nakupuje od plátce DPH – měl by počítat s přirážkou až ve výši jednadvaceti procent, které odpovídají základní sazbě daně.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2015 15:10, osvoboditel

Cena parcely není dána daňovými sazbami, ale tím, kde se sejde nabídka s poptávkou. Jestli developeři zvednou ceny o novou daň, tak jednoduše neprodají. Stát novou daní, jako obvykle, jenom přidusí ekonomickou aktivitu, možná vyvolá pár bankrotů a v daném oboru vyrobí něco nezaměstnaných. Přínos pro státní kasu nula nic, jestli ovšem nebude záporný. Soudruzi na MF si akorát řeknou "A teraz zkúsme dačo iné"

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Jak přenechat majetek. Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

25. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Jak přenechat majetek. Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

Danění darů i dědictví prošlo revolucí. Vyplatí se víc darovat byt, dům, chatu a další majetek ještě za života, nebo nechat dělení majetku až na dědické řízení, ať se pozůstalí poperou,... celý článek

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

19. 3. 2015 | Jana Poncarová | 1 komentář

Bydlení: Peníze z dotací na zateplení zbyly, chystá se další kolo

O příspěvek na nová okna nebo fasádu loni požádalo 6110 majitelů rodinných domů. Stát na úsporná opatření rozdal 1,4 miliardy korun. Program Nová zelená úsporám, který je financovaný... celý článek

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

8. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 5969 komentářů

Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

Paní Ivana si od firmy v roce 2006 chtěla nechat postavit dům. Na jejím pozemku se ani nekoplo do země. Jednateli Ekonomických staveb přesto musela zaplatit téměř šest set tisíc. Na... celý článek

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

30. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7383 komentářů

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

Slíbili, že zajistí hypotéku a postaví vysněný rodinný domek. Místo toho ji vlákali do rafinované pasti. Firma dala ženě podepsat, že si nechá postavit dům za dva miliony, i když bylo... celý článek

Partners Financial Services