Vladimír Zuzák: Uděláme férovou realitní kancelář

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 19. 11. 2014 | 12 komentářů
„Čím dál víc mě štvalo, v jak špatné kondici je český realitní trh. Tak jsem se rozhodl to změnit,“ říkal před několika měsíci v rozhovoru pro Peníze.cz Vladimír Zuzák, ředitel společnosti Home Institute. Svoje podnikání postavil na zastupování lidí kupujících nemovitosti. Teď se stal šéfem jedné z největších realitek. Jak to jde dohromady?
Vladimír Zuzák: Uděláme férovou realitní kancelář

Naši čtenáři vás znají především díky vašemu působení v Home Institute, zhruba před měsícem se však vaše jméno objevilo v souvislosti s prodejem realitní kanceláře Maxima. Jak k tomu došlo?

Začalo to úplnou náhodou. S majitelkou Maximy paní Slánskou jsme se potkali loni na vánočním večírku v Prague Bussines Clubu. U skleničky mimo jiné přišla řeč i na Maximu a na to, že uvažuje o jejím prodeji. Paní Slánská firmu založila před osmnácti lety a podařilo se jí vybudovat jednu z nejúspěšnějších českých realitních kanceláří. Její vedení je dost specifické, a tak se jen těžko hledal někdo, kdo by ji v tom zastoupil. Jednání o koupi byla náročná, trvala skoro tři čtvrtě roku. Maxima je pro paní Slánskou velice srdcovou záležitostí. Ve stejnou dobu se paralelně profiloval Home Institute, musel jsem se tedy se svými společníky dohodnout, jestli chceme do realitního byznysu vstoupit. Nakonec jsme se shodli, že je to vlastně skvělá příležitost, jak udělat z Maximy vzor férové realitní kanceláře, o které tak často mluvíme.

Marta Slánská

Zakladatelka úspěšné realitní kanceláře Maxima, držitelka několika podnikatelských ocenění a mimo jiné také dcera někdejšího generálního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského, popraveného v procesech v roce 1952. Půlku života Marta Slánská prožila pod dohledem StB. Přesto všechno dokázala ve svých 47 letech sáhnout do peněženky, kde měla v tu chvíli 230 korun, pustit se do vlastního podnikání a během osmnácti let vybudovat úspěšnou a fungující realitní kancelář.

Jak se specifický přístup paní Slánské k vedení firmy projevuje?

Paní Slánská firmu vedla svrchu. Navíc věřila, že člověk nemusí být odborníkem na reality, a přesto může vést realitní kancelář. Mnohem důležitější podle ní byly manažerské schopnosti – práce s lidmi. Můj přístup je opačný. Věřím, že by si měl každý manažer postupně projít všechny pozice ve firmě, teprve pak se stane odborníkem. Samozřejmě musí mít taky dobré manažerské schopnosti, ale myslím si, že dlouhodobě uspěje jen ten, kdo opravdu rozumí tomu, co dělá.

Každopádně mám k práci paní Slánské velký respekt; je neuvěřitelné, co dokázala.

Anketa

Máte zkušenosti s realitkami?

Říkal jste, že jste v  akvizici viděl příležitost ukázat, že může existovat a fungovat férová realitní kancelář. Proč jste se rozhodl udělat ten vzor právě z Maximy?

Paní Slánská vybudovala firmu na hodnotách, se kterými se dokážu ztotožnit. Líbil se mi také odlišný systém organizace v porovnání s ostatními realitkami.

V čem je jiný?

Na rozdíl od ostatních realitek jsou v Maximě všichni zaměstnanci a realitní makléři specialisty na danou problematiku. Každý se věnuje pouze určitému úseku prodeje nemovitosti. Obchodní asistentka komunikuje s klientem. Klienta následně předá makléřovi, který najde kupce. Právníci pak všechno dotáhnou do konce. Makléři mají sice nižší provize, než bývá na trhu s realitami zvykem, na druhou stranu dokážou „zprocesovat“ mnohem víc obchodů. A my si dokážeme lépe pohlídat kvalitu: makléři v Maximě nedělají vlastní akvizici klientů.

Pro doplnění kontextu – jak to funguje jinde?

Všechny velké kanceláře fungují jako franšízové řetězce. A nedělejme si iluze, že když jde o síť, tak v ní pracují všichni stejně. Mají brand, pravidla, nějaký kodex, ale stejně jedou podle zaběhnutého systému nastaveného v  jednotlivých kancelářích před tím, než se staly franšízami. Ten systém je většinou založený na tom, že majitelé kanceláře přijmou realitní makléře, kterým dají relativně vysokou provizi – třeba padesát procent z částky vyinkasované od klienta. Takový makléř si ale musí platit všechno sám, od inzerce přes externí právníky až po různá školení. Jednoduše ho naberou, pustí do světa a on sám si shání klienty. Ve finále pak velké realitky tolik neprofitují na provizích od klientů, ale spíš na platbách od makléřů. V Maximě je to naopak. Sami rozhodujeme o tom, komu klienta předáme. A pečlivě si vybíráme. Specialistovi na velké rodinné domy předáváme ty, kteří chtějí prodat velký rodinný dům, pronájem bytu řeší zase jiný odborník… Máme to pod kontrolou.

A navíc dokážete snadno měřit efektivitu jednotlivých makléřů…

Přesně tak. Pokud máte systém práce založený na tom, že makléř platí vám, neřešíte, jak pracuje či zda nepoškozuje jméno firmy. Z makléře se vám tak snadno stane neřízená střela, o které nemáte absolutně žádný přehled. Maxima díky svému systému dokáže ohlídat kvalitu služeb. To byl jeden z důvodů, proč jsme do akvizice šli.

Maxima je opravdu jediná z velkých realitek, která takhle funguje?

Je jediná, kterou znám. A věřte mi, že kdyby byla i nějaká jiná velká, tak bych o ní věděl.

Kolik má v současné době makléřů?

Dvacet.

To je poměrně malé číslo, ne?

To sice ano, ale přesto dokážou každý rok prodat nemovitosti za víc než 1,5 miliardy korun. Většina z nich je navíc v Maximě dlouho, tedy deset až třináct let. Takhle nízká fluktuace je na trhu unikátní. Paní Slánská navíc byla při výběru makléřů naprosto nekompromisní – pětikolovým výběrovým řízením prošli opravdu jen ti nejlepší. Příkladem za všechny je třeba Ota Schuma, který pracuje v Maximě čtrnáct let a za tu dobu prodal dva tisíce nemovitostí. Kromě profesionality se mi navíc líbí i etika firmy. Je to jedna z prvních realitních kanceláří, u které jsem se setkal se zájmem jak o prodávajícího, tak o kupujícího.

To sice hezky zní, ale nejsou to jenom plané řeči?

Samozřejmě to tak může vypadat, ale já to můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Ještě před tím, než jsme Maximu koupili, zastupoval Home Institute několik klientů, kteří s ní jednali. Už způsob, jakým byla napsaná kupní smlouva, se opravdu velmi blížil modelu ideální realitní kanceláře. Bylo vidět, že právníci, kteří zprostředkovávají převod, se opravdu snaží o to, aby obě strany byly maximálně spokojené. Převod je zase v rukou specialisty, který už jich udělal tisíce a dokáže dát všechno lidsky dohromady.

Firmu jste kupoval se strategickým partnerem, který investici financoval…

… koupit takhle velikou realitku něco stojí, a protože to bylo nad finanční možnosti moje i mých partnerů v Home Institute, oslovili jsme developerskou společnost FINEP. Jim dávalo smysl vstoupit, v rámci jejich portfolia, i na sekundární trh a šli do toho. Oni poskytli kapitál, já zajišťuju know-how a vedení společnosti.

Kolik dneska stojí koupit si takovou větší realitku, tipoval bych sumu v řádu stovek milionů?

To vám bohužel nemůžu prozradit, máme s paní Slánskou uzavřenou dohodu. Nemůžu ani naznačovat, opravdu to máme oboustranně ve smlouvě, pod poměrně vysokou pokutou.

Jaký zájem má na koupi FINEP? Bude prostřednictvím Maximy exkluzivně nabízet svoje produkty?

FINEP bude dál prodávat své vlastní nemovitosti pod svou značkou. Nemůžu ale vyloučit, že někdy v budoucnu ke spojení nedojde, v příštích několika měsících to v plánu ale rozhodně není. Mně osobně akvizice Maximy přijde jako logický krok. Na developerském trhu dojde v průměru k pěti tisícům transakcí ročně, kdežto na sekundárním je to asi 80 tisíc ročně, takže potenciál jejich byznysu mnohonásobně vzroste.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák

Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a na pozici obchodního ředitele a ředitele pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak se rozhodl založit vlastní společnost Home Institute, která nabízí zastupování při nákupu realit a investiční byty. Nedávno se stal novým ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog a pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Pro Peníze.cz píše seriál Kupujeme byt.

Maxima reality

Maxima je tradiční pražská realitní kancelář, kterou založila před 18 lety Marta Slánská. Na rozdíl od jiných velkých realitek není franšízou. Svým klientům naopak nabízí široké zázemí pro prodej a pronájem nemovitostí – prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým. Makléři mají často za sebou více než deset let na pražském realitním trhu. V září 2014 koupila Maximu developerská skupina Finep. Novým ředitelem a jednatelem se stal Ing. Vladimír Zuzák, který chce navázat na tradici zodpovědného a etického přístupu ke klientům a nabídnout ještě komplexnější servis při prodeji i pronájmu nemovitosti.

V našich článcích jste se vymezoval proti praktikám, které fungují na realitním trhu. Máte firmu, která pomáhá lidem s koupí nemovitostí – a teď zároveň vlastníte realitku. Nemůže dojít ke střetu zájmů?

To, že jsem vlastníkem Maximy, mi nezabrání, abych pokračoval ve své práci pro Home Institute a bojoval proti poměrům na realitním trhu. Pořád si myslím, že nefunguje správně. A teď mám navíc ideální možnost ukázat „důkaz místo slibů“. Vždycky jsem věřil v dlouhodobost. Tedy, že když klientovi poskytnete dobrou službu za férovou cenu a on dostane všechno, co si opravdu objednal, nedosáhneme tak sice hned velkého zisku, ale z dlouhodobého hlediska se nám to opravdu vyplatí.

Může dojít k tomu, že si jako klient Home Institute koupím nemovitost od Maximy?

Nemůže. To je právě jedna z podmínek, aby k tomu střetu zájmů nedocházelo. Domluvili jsme se s kolegy, že klientovi, který by měl zájem o koupi nemovitosti prostřednictvím Maximy, bude nemovitost pouze doporučena, ale samotnou koupi už nebude možné zprostředkovat. Buď tedy klient sjedná koupi s jinou kanceláří, nebo to sám dokončí s Maximou.

Je v tuto chvíli Maxima v zisku? Kam až byste chtěl obratově dostat, dejme tomu za pět let?

Ano je. Já bych byl rád, kdybychom příští rok dosáhli čísel z let 2010 a 2011, kdy byl obrat sto milionů. Ještě radši bych byl, kdyby se nám do tří let podařilo dosáhnout dvojnásobku.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2014 9:34, RM

Tipuji, že RK počítá obrat ze svých provizí, nikoli z hodnoty prodávané nemovitosti, ta přece v žádném okamžiku realitce nepatří a do jejího účetnictví tedy nevstupuje.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kupujeme byt: Dokud není váš, chraňte své peníze úschovou

27. 8. 2014 | Vladimír Zuzák | 12 komentářů

Kupujeme byt: Dokud není váš, chraňte své peníze úschovou

Divili byste se, co všechno se děje s penězi kupujících, ještě než dojde k zápisu jejich vlastnického práva do katastru nemovitostí. Desítky milionů korun od klientů jsou na běžných... celý článek

Vladimír Zuzák: Když realitky neukočíruje stát, musí se začít zespodu

6. 8. 2014 | Martin Vlnas | 12 komentářů

Vladimír Zuzák: Když realitky neukočíruje stát, musí se začít zespodu

„Čím dál víc mě štvalo, v jak špatné kondici je český realitní trh. Tak jsem se rozhodl to změnit,“ vysvětluje Vladimír Zuzák, spolumajitel společnosti Home Institute, která se snaží... celý článek

Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

3. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Konec podfuků s nemovitostmi? Realitky konečně dostanou pravidla

Podnikání realitních kanceláří v Česku nemá pravidla ani meze. Makléřem se může stát každý, trhu vládnou zákony džungle. Spotřebitelé i renomé solidních realitek kvůli tomu dostávají... celý článek

Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

21. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

Stát se hvězdou v oboru, kterému se vlastně ani nevěnujete, je mistrovský kousek. Na trhu realit se podařil společnosti Prolux Consulting. Za popularitu vděčí televizním reportážím,... celý článek

Jak nenaletět realitní kanceláři

24. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 546 komentářů

Jak nenaletět realitní kanceláři

Prodáváte byt přes realitku? Poradíme vám, jak najít seriózní realitní kancelář a rozeznat ji od podvodníků, jaké máte možnosti spolupráce, co ve zprostředkovatelské smlouvě nesmí chybět... celý článek

Partners Financial Services