Reality show: Kdo chce víc, nemá nic. Byt unikl o fous

Daniel Kotula | rubrika: Jak na to | 3. 5. 2013 | 13 komentářů
Daniel Kotula pokračuje v hledání bytů vhodných pro účastníky naší Reality show. Hledáme po Praze byty zhruba do milionu a půl ceny k dalšímu pronájmu. A ke generování pravidelného příjmu. Naše minimum: zhodnocení pět procent ročně. Zde přinášíme zprávu Dana Kotuly o vybraných zkušenostech z pátrání.
Reality show: Kdo chce víc, nemá nic. Byt unikl o fous

S Martinem hledáme už delší dobu a zatím jsme u cíle nebyli tak blízko jako minulý týden. Dostala se ke mně nabídka bytu, který zatím nikdo nikde neinezroval, „podpultovka“, jak se říká v branži realitních zprostředkovatelů.

Jednalo se o panelový byt 1+1 ve vilové čtvrti ve Strašnicích (jediný panelový blok v tomto místě), pár minut od stanice metra A. Lokalita to byla krásná, z hlediska dostupnosti perfektní, v okolí domu vilky a menší bytové domy. Na pronájem dokonalé. Byt byl veliký 37 metrů, v pátém patře s výtahem, orientovaný na západ. Stav bytu výborný – po kompletní rekonstrukci. Stav domu také dobrý, většina rekonstrukcí byla udělána (nové stoupací vedení vody, nová elektroinstalace na chodbách, nové schránky, nové vstupní dveře, opravená fasáda).

Majitelka bytu chtěla za nemovitost 1,6 milionu korun. Byt jsme si obhlídli a Martinovi se líbil, mně z investičního hlediska také – kvalitní lokalita, která si svoji hodnotu udrží, dobrý dům, dobré patro, dobré dispozice, dobrý stav, na pronájem lokalitou vhodné. 

Reálná cena pronájmu takového bytu je 10 500 až 11 000 Kč včetně poplatků a energií. Poplatky zde byly ve výši 2500 korun (z toho tisíc korun na fond oprav) a zálohy na elektřinu a plyn celkem 500 korun. Čistý výnos z bytu tedy mohl být v úrovni 7500 až 8000 korun. Pokud bychom byt koupili za 1,6 milionu, pak by roční výnos byl 5,6 až 6 procent z kupní ceny nemovitosti.

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Narodil se a žije v Praze. Absolvoval  Vysokou školu ekonomickou, dvouletý studijní program Honors Academia, studium oceňování a odhadů nemovitostí na Institutu Franka Dysona. Poslední dva roky podniká, věnuje se všemu kolem nemovitostí – zprostředkování prodeje, pronájmu a koupě nemovitostí, oceňování nemovitostí, pořádá kurzy investování do nemovitostí, řeší exekuce nemovitostí, publikuje články a sám investuje do realit.

Daniel Kotula je ženatý a má dvě děti.

Kdo mouchy hledá, ten najde

Martin z hlediska kvalit nemovitosti na pronájem neviděl žádný problém, nezdál se mu však o něco vyšší fond oprav a některé dílčí parametry stavu domu. Zde je jeho komentář po rozmluvě s předsedou společenství vlastníků jednotek:

„Fond oprav se navyšoval kvůli rekonstrukci elektrorozvodů – provádí se, nových stoupaček plynu, rekonstrukce výtahů (hlášené závady) – celkem 3,7 milionu korun. Tyto opravy by měly být pokryty ze stávajícího fondu oprav do konce roku 2014. V budoucnu ale chtějí také zateplovat střechu a plášť.  To podle mě budou náklady mnohem vyšší, dá se tedy předpokládat další navýšení odvodů do fondu oprav. Trochu to na mě dělá dojem, že vzhledem ke stáří obyvatel se veškeré opravy/investice  velmi snadno odsouhlasí. Kdybych tam bydlel, tak bychom do výtahů jen tak dobrovolně neinvestovali. Problém, že opravářská firma řekne, že je to potřeba, a každý to odkývá.“

Na tomhle místě je dobré říct, že Martin je specialista na opravy podobných domů a sám působí ve společenství majitelů jednotek ve svém bydlišti.

Po výzvědách o budoucích plánech chtěl Martin srazit cenu na 1,5 milionu korun. Jenže majitelka věděla, že i tak prodává za dobrou cenu a nechtěla výrazněji slevit, její dno bylo na 1 550 000 korun (při této ceně by byl výnos 5,8 až 6,2%), pro Martina to bylo subjektivně mnoho. Nakonec jsme se nedohodli a majitelka se rozhodla nemovitost dát do inzerce za 1,6 milionu – prodala hned druhý den.

Právní servis Reality show

Advokátní kancelář Mgr. Sofie Pondikasové se vedle dalších oblastí specializuje na právní vztahy k nemovitostem.

Dlouhodobě spolupracuje s řadou realitních kanceláří, kterým zajišťuje komplexní servis – od kupních smluv, přes advokátní úschovu, ověřování podpisů až po jednání s katastrálními úřady. Po úspěšném převodu bytu či nebytového prostoru připraví také nájemní smlouvy či poradí v otázkách správy domu. 

Přes rameno

Díváme se zpátky

Jirkův nájemník měl na konci roku problémy, měnil práci a chvíli neplatil nájemné. Přišla dohoda o splátkovém kalendáři – a od té doby nejen platí nájemné, ale splácí i dluh. Zdá se, že sázka na slušnost se vyplatila, šlo o dočasnou „indispozici“ a problémy jsou za námi.

Michalova nájemnice je zatím dokonalá.

Starší díly jediné pravé Reality show: show s realitami:

Jak určit hodnotu nemovitosti

Otázka je, zda tato nemovitost byla dobrá na nákup. V Reality show jsme si nastavili dolní hranici na roční pětiprocentní výnos. Tu bychom tady hravě překonali. Pokud jde o lokalitu, lze tvrdit, že nehrozí, že by její hodnota v budoucnu dramaticky klesla, spíš lez naopak čekat její růst. Na pronájem byl byt také vhodný, cena správná, jednalo se tedy o dobrou koupi.

Martin ovšem viděl v domě i problémy – nezdály se mu některé prvky opravy fasády, kvalita oken a podobně. To jsou všechno věci, které jistě mají dopad na hodnotu nemovitosti. Otázka ale je, zda vliv marginální, nebo zásadní.

Při stanovení hodnoty nemovitosti jsou podle mě zásadní tyto faktory: ze sedmdesáti procent lokalita, pak stav domu, patro bytu, dispozice bytu a jeho stav.

U této nemovitosti nebyl dokonalý pouze stav domu. Laik by ani nic nepoznal, ale Martin je specialista. Přesto – myslím, že na váhách pro a proti byla podstatně níž miska pro. Pozdě ale bycha honit. Jedeme tedy dál a věřím, že příště už přinesu zprávu o úspěšné koupi.

Grafika

Ceny bytů a výše nájemného v Česku

Peníze.cz ve spolupráci s NewsLab připravily unikátní infografiku porovnávající ceny bytů a výši nájemného v českých městech. Mezi dalšími interaktivními grafikami serveru Peníze.cz pak najdete mimo jiné vývoj cen bytů v Praze.

Partneři – Partners!

Někdo dokáže vysázet milion a půl na dřevo. A někdo zase ne. Mezi účastníky Reality show (tak jako mezi lidmi obecně) převažují ti druzí. Přesto nejsou nijak diskvalifikováni – pokud je nediskvalifikují banky, tím, že jim odmítnou půjčit. Servis ve věcech finančních, hypotečních zejména přislíbila VIP konzultantka společnosti Partners Dana Míchalová. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2013 8:39, jj

Dotaz pro redakci: jaký smysl mají ty obrovské ikony Líbí/nelíbí, když na ně může klikat každý podle libosti třeba třicetkrát za sebou? To má význam, když mohou hlasovat jen přihlášení, a to každý jen jedenkrát.

+350
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2013 10:00, Maty

Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o nezávazné vyplnění krátkého dotazníku. Součástí dotazníku je i zajímavá nabídka. Předem děkuji za vyplnění. http://www.survio.com/survey/d/E3H9Z4G7U9Z4U4Y3K

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: Čtyři byty, dvě nabídky

22. 2. 2013 | Daniel Kotula | 2 komentáře

Reality show: Čtyři byty, dvě nabídky

Daniel Kotula dál hledá s účastníky Reality show byty vhodné k investici. Dnes nás vezme do čtyř z nich...

Reality show: Investiční byt má i Michal, jedeme dál

14. 11. 2012 | Daniel Kotula | 25 komentářů

Reality show: Investiční byt má i Michal, jedeme dál

Po odmlce jsme zpátky s dalším dílem Reality show. Seriálu o nakupování investičních nemovitostí. Konec teoretizování, vzhůru do praxe.

Reality show: Opraveno, vygruntováno, pronajato

16. 8. 2012 | Daniel Kotula | 22 komentářů

Reality show: Opraveno, vygruntováno, pronajato

Jirkův byt máme pronajatý a je čas na shrnutí. V posledním díle jsme skončili popisem kvalit Jirkova bytu, pak bylo na řadě byt pronajmout a vypočítat si výnos – ten byl ostatně pro... celý článek

Reality show: Vybíráme peníze ze stavebka a penzijka. Poněkud dobrodružná cesta

5. 6. 2012 | Gabriel Pleska | 17 komentářů

Reality show: Vybíráme peníze ze stavebka a penzijka. Poněkud dobrodružná cesta

Ti, kdo sledují Reality show, už vědí, že „první byt je doma“. Co nevědí, je to, že druhý je na cestě. O tom ale až příště. Nyní se v rychlosti vrátíme placení za ten první. Pan Jiří... celý článek

Reality show: Koupě prvního bytu krok za krokem

25. 5. 2012 | Gabriel Pleska | 22 komentářů

Reality show: Koupě prvního bytu krok za krokem

Po několika měsících hledání a mnoha prohlídkách jsme v pondělí 21. května 2012 podepsali smlouvy na nákup družstevního bytu 1+1 o velikosti 26,5m² + sklep. Lokalita Praha-Pankrác.... celý článek

Partners Financial Services