Za jak dlouho vyděláte na iPhone? Nové srovnání

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 10. 2020 | 5 komentářů
Za jak dlouho vyděláte na iPhone? Nové srovnání

Zdroj: Shutterstock

Na nový iPhone ve vrcholné verzi vydělávají Češi v průměru 24,5 dne. Němci a Rakušané jsou na necelých deseti, respektive jedenácti dnech, Poláci na 28 a Slováci téměř na 30. Ukazuje to porovnání společnosti Picodi.com.

Apple zveřejnil ceny nových iPhonů včera a analytici Picodi pro sestavení indexu, který porovnává úroveň příjmů ve více jak 40 zemích světa, použili vrcholnou verzi iPhone 12 Pro (128 GB), která v Česku vyjde na 29 990 korun.

Podle dat Českého statistického úřadu průměrná hrubá mzda ve druhém čtvrtletí roku 2020 dosáhla 34 271 Kč. Čistá mzda dělá 25 685 Kč, když člověk uplatňuje pouze základní daňovou slevu na poplatníka.

Řežeme náklady!

„To znamená, že průměrný Čech musí pracovat 24,5 dnů, aby si mohl dovolit nový iPhone 12 Pro. Samozřejmě za hypotetického předpokladu, že nemá žádné jiné výdaje. Je to ve srovnání s loňským iPhone indexem téměř o jeden den méně (0,7),“ říká Karolina Zaręba, manažerka společnosti Picodi.com.

Index firma dělala pro státy, kde už byly zveřejněny ceny nových iPhonů. Nejlépe vyšel ve Švýcarsku, kde průměrná mzda umožňuje vydělat na iPhone již za 4,4 dnů. V USA stačí šest dnů práce. Nejhorších výsledků dosáhlo Mexiko a Indie. Lidé z těchto zemí musí pracovat přes 54,4 dnů.

Zdroj: Picodi.com

iPhone index 2020: Srovnání příjmů podle času, který je třeba, aby si člověk s průměrnou mzdou v dané zemi vydělal na nový telefon.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

iPhone, mzdy, nákupy, srovnání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kellner zchudl. Nový žebříček nejbohatších Čechů

14. 10. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Kellner zchudl. Nový žebříček nejbohatších Čechů

Nejbohatším českým podnikatelem zůstává Petr Kellner, za poslední rok ale výrazně zchudl. Ukazuje to nový žebříček nejbohatších Čechů, který vydal magazín Forbes. Ten odhaduje, že Kellnerův... celý článek

Zdražování ztrácí dech, potraviny v září zlevnily

12. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 4 komentáře

Zdražování ztrácí dech, potraviny v září zlevnily

Meziroční inflace zůstává nad třemi procenty, zdražování ale ztrácí na dynamice. Spotřebitelské ceny v září meziročně vzrostly o 3,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v srpnu.... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Vodafone má nový neomezený tarif pro studenty

18. 9. 2020 | Jiří Hovorka

Vodafone má nový neomezený tarif pro studenty

Vodafone má nový neomezený tarif pro studenty. Začne ho prodávat v pondělí 21. září a do konce října bude za zvýhodněnou cenu 599 korun měsíčně. Za kolik bude od listopadu, operátor... celý článek

Lidl spouští věrnostní program se slevami na míru

17. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 71 komentářů

Lidl spouští věrnostní program se slevami na míru

Lidl v Česku spustil svůj věrnostní program Lidl Plus. Dostupný je jako aplikace, která je ke stažení v App Store a Google Play. Věrnostní karta má v telefonu podobu QR kódu, který... celý článek