Růst mezd na začátku roku zpomalil. A bude hůř

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 4. 6. 2020
Růst mezd na začátku roku zpomalil. A bude hůř

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí na 34 077 korun. Meziročně šlo o pětiprocentní nárůst, reálně (po odečtení inflace) stoupla průměrná mzda o 1,4 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

V nominálním vyjádření jde o nejpomalejší růst za poslední tři roky, po započtení inflace dokonce za posledních šest let.

Medián mezd vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 5,8 procenta na 29 333 korun. U mužů dosáhl 31 790 korun, u žen 26 723 korun. 

Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami než průměr.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo v prvním čtvrtletí mzdu mezi 15 761 a 53 850 korunami.

Ekonomové upozorňují, že růst mezd vzhledem k ekonomickému propadu v souvislosti s koronavirem letos ještě zpomalí.

„Zaměstnanci se začínají bát o práci a přestávají žádat zaměstnavatele o zvyšování mezd. Zaměstnavatelé zas přichází o zakázky a musí hledat úspory. V důsledku tohoto vývoje se sníží tempo růstu mezd. Mnohým zaměstnancům dokonce v důsledku vysoké inflace klesne reálná hodnota mezd,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Po loňském růstu mezd o více než sedm procent čekáme pro letošek zpomalení na 2,8 %, což pravděpodobně bude jen lehce nad inflací,“ říká Michal Brožka, ekonom Komerční banky.

„Následky koronavirové krize se naplno projeví až ve druhém a třetím čtvrtletí letošního roku. Úsporná opatření firem mohou být tentokrát výraznější než roce 2009 po velké finanční krizi,“ myslí si David Marek, ekonom skupiny Deloitte.

Průměrná mzda podle krajů

KrajPrůměrná mzdaMeziroční změna
Praha42 760 Kč3,1 %
Středočeský kraj34 224 Kč4,9 %
Jihomoravský kraj32 880 Kč5,5 %
Plzeňský kraj32 800 Kč4,8 %
Ústecký kraj31 530 Kč5,8 %
Královéhradecký kraj31 289 Kč5,2 %
Liberecký kraj31 265 Kč3,8 %
Kraj Vysočina31 181 Kč5,6 %
Jihočeský kraj30 906 Kč6 %
Moravskoslezský kraj30 840 Kč5,4 %
Olomoucký kraj30 469 Kč5,2 %
Pardubický kraj30 349 Kč5,4 %
Zlínský kraj30 139 Kč2,7 %
Karlovarský kraj29 687 Kč5 %
Zdroj: Český statistický úřad

Anketa

Měli by vám přidat?

Dosavadní svižný růst mezd předešlých let příchodem koronavirové krize a související nejistoty ohledně budoucího ekonomického vývoje skončil, potvrzuje i ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Za první čtvrtletí prozatím nebylo zpomalení mezd ještě natolik citelné, protože pandemie zasáhla jen závěr čtvrtletí, a jen některá odvětví. Zpomalení mezd od druhého čtvrtletí však bude výraznější,“ říká. 

„ČNB čeká dokonce meziroční pokles. Nejen z důvodu restriktivních opatření a zpomalení ekonomiky, ale i z určitých technických důvodu, kdy ošetřovné a kompenzace za nařízenou karanténu nebudou brány jako mzdy a budou tak výpočet průměrné mzdy snižovat. Stejně tak výpočet průměrné mzdy sníží ti zaměstnanci, kteří pobírali nižší mzdu kvůli překážkám na straně zaměstnavatele,“ dodává Seidler.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek