Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 22. 10. 2010 | 2 komentáře
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Kdo nemá výši mzdu uvedenu přímo v pracovní smlouvě, ale jen v platovém výměru, měl by si dát pozor, aby na tom neprodělal.

Nemilé překvapení zažil před pár měsíci pětatřicetiletý manažer Pavel.

Až dosud si myslel, že výši jeho základní mzdy lze změnit jen oboustrannou dohodou.

Najednou však poznal, že zaměstnavatel mu jednostranně může snížit plat třeba i na čtvrtinu. A nemyslíme tím výjimečné snížení v jediném měsíci kvůli špatnému výkonu, ale dlouhodobou změnu.

Přestože Pavlova mzda byla výrazně nadprůměrná, jeho případ není ojedinělý. Podobný šok hrozí každému, kdo nemá mzdu uvedenou přímo ve smlouvě, ale jen v takzvaném mzdovém výměru.

Jak ušetřit na odstupném

Šéf Pavlovi na konci roku řekl, že jeho další působení ve firmě je nežádoucí. Šlo spíše o osobní a organizačně-provozní důvody než o to, že by Pavel pracoval špatně.

Firma mu však nechtěla dát výpověď z organizačních důvodů. Musela by mu totiž platit ještě dva další měsíce výpovědní lhůty a následně tříměsíční odstupné. A jiný výpovědní důvod (kvůli neplnění pracovních povinností) by byl pro zaměstnavatele příliš riskantní.

Šéf se tedy snažil Pavla přinutit, aby přistoupil na dohodu: Skončí už ke konci ledna a dostane jen měsíc odstupného - celkem tedy dva platy namísto pěti. Na to pochopitelně Pavel nepřistoupil. Natož na to, aby výpověď podal sám.

"Čekal jsem, že bude v zájmu zaměstnavatele skutečně se dohodnout. Jinak bych totiž dál bral přes šedesát tisíc měsíčně - tedy částku určenou ve mzdovém výměru, který jsem dostal před dvěma lety společně s pracovní smlouvou," říká Pavel, který patří mezi čtenáře Aktuálně.cz.

Jenže na konci ledna obdržel nový mzdový výměr. Zaměstnavatel v něm určil, že Pavlova mzda činí - počínaje únorem - čtvrtinu původní částky. Jenom šestnáct tisíc měsíčně.

A jak Pavel zjistil, na takový krok měl zaměstnavatel právo. Obrana proti němu je téměř nemožná. V lepším případě hodně komplikovaná.

Souhlas není nutný

Podle zákoníku práce se mzda buď sjednává v pracovní, kolektivní či jiné smlouvě, nebo ji zaměstnavatel může jednostranně stanovit vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem.

Zákoník tedy nepožaduje, aby se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodli na konkrétní částce nebo jejím výpočtu. A to ani při začátku pracovního poměru. Stanovení výše mzdy totiž nepatří mezi povinné náležitosti pracovní smlouvy (těmi jsou jen druh práce, místo jejího výkonu a den nástupu).

Nutné je pouze, aby mzda byla sjednána nebo stanovena před začátkem výkonu práce, za kterou má příslušet.

Zatímco pracovní nebo jinou smlouvu lze měnit jen souhlasem obou stran, mzdový výměr je jednostranný akt zaměstnavatele a může jej kdykoliv - opět jednostranně - změnit. "Je při tom omezen pouze hranicí minimální mzdy, respektive její úrovní pro jednotlivé druhy činností. Nesmí jít ani pod zákonem stanovené hodnoty příplatků za práci v noci, o víkendech či svátcích," říká Jaroslav Novotný, pracující jako podnikový právník.

Změnu mzdového výměru musí firma oznámit zaměstnanci písemně, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti. "Takže když se snižuje mzda od února, stačí to zaměstnanci sdělit i 1. února," dodává Novotný.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

17. 9. 2010 | František Mašek | 14 komentářů

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

Česko bylo zemí, kde se demonstrovalo a stávkovalo spíše výjimečně. Chystané desetiprocentní snížení platů státních zaměstnanců a změny v zákoníku práce to mohou změnit.

Pravidla jak a kdy si vybrat zbytek dovolené

20. 8. 2010 | Petr Kučera

Pravidla jak a kdy si vybrat zbytek dovolené

Kolem vybírání si dovolené panuje mezi zaměstnanci i zaměstnavateli řada mýtů. Omyly se týkají například termínů, kdy si smíte či musíte starší dovolenou vybrat.

Kolik je minimální mzda? Často mnohem víc než osm tisíc

3. 8. 2010 | Petr Kučera | 20 komentářů

Kolik je minimální mzda? Často mnohem víc než osm tisíc

Nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek mimo jiné chce, aby úřady důsledněji kontrolovaly nejen dodržování minimální mzdy, ale také takzvaných minimálních tarifů pro jednotlivé... celý článek

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

15. 3. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Kdy můžete vyřešit ztrátu práce odchodem do předčasného důchodu

Věk pro odchod do důchodu roste, řada padesátníků ale těžko shání práci. Často to řeší předčasným odchodem do důchodu. Nejdřív ho však mohou získat tři roky před dovršením důchodového... celý článek

Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi.

9. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi.

Nejlépe se žije ve švýcarském Curychu. Sice je tam nejdráže, ale lidé berou nejvyšší výplaty. Praha se krčí mezi asijskými a východoevropskými městy. Podívejte se, jak se kde žije,... celý článek

Partners Financial Services