Daně klesnou. Spočítejte si, kolik ušetříte.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 11. 12. 2008 | 19 komentářů
Daně klesnou. Spočítejte si, kolik ušetříte.
Katastrofický scénář, podle něhož měli kvůli chybě zákonodárců od nového roku platit lidé s platem do 20 500 korun vyšší daně než dnes, se nekoná. Daň z příjmu zůstane stejná, sníží se odvody na sociální zabezpečení, rozhodli poslanci.

Poslanci na poslední chvíli napravili svou chybu z minulého roku a zajistili, že daně z příjmu se až dvěma třetinám Čechů od roku 2009 nezvýší. To hrozilo, kdyby zůstal v platnosti loňský zákon o dani z příjmu. Poslanci včera rozhodli, že sporná pasáž ze zákona zmizí. Daň z příjmu tak bude i nadále 15 procent, nezmění se ani výše slev na dani. Místo toho se sníži o 1,5 procentního bodu odvody na sociální zabezpečení. Tento návrh ministra financí Miroslava Kalouska podpořilo 86 poslanců, přesný počet, který byl pro schválení novely třeba. Proti hlasovali sociální demokraté a někteří rebelující poslanci ODS.

V praxi to bude znamenat, že zaměstnanec sám bude ze mzdy platit pouze důchodové pojištění ve výši 6,5 procenta z hrubé mzdy. Nebude se mu strhávat nemocenské pojištění (1,1 %) a příspěvek na aktivní politiku zaměstnanosti (0,4 %). Odvody zaměstnavatele z vyplacených mezd se nemění.

Sníží se také odvodová zátěž u osob samostatně výdělečně činných. Sazba pojistného na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti se u nich snižuje z 29,6 procenta na 29,2 procenta (tj. o 0,4 procentního bodu) a u pojistného na nemocenské pojištění se snižuje z 2,5 procenta na 1,4 procenta (tj. o 1,1 procentního bodu).

Nyní musí novelu schválit Senát a podepsat prezident. Na rozdíl od poslanecké sněmovny se v Senátu potíže nečekají. Zákon by měl začít platit od 1. ledna 2009.

Co konkrétně bude tato změna znamenat pro vaši peněženku si můžete spočítat v následující kalkulačce. V ní uvidíte také rozdíl oproti nynější výši vaší čisté mzdy.

Spočítejte si, kolik ušetříte na nižším sociálním pojištění

Vítáte toto snížení odvodů, nebo jde o nesystémové a škodlivé opatření? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+79
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2008 0:40, jezevec

No já třeba podnikám proto, abych nemusel chodit do práce. Pracuji jeden-dva dny v týdnu, mám za to menší než minimální mzdu - a SVATEJ KLID. Proč by to mělo někomu vadit???? Znám lidi co si víc nevydělají, protože tolik práce neseženou - přesto nemají ambce se někde plandat v mizerné práci za minimální mzdu. Proč by to mělo někomu vadit?

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2008 7:51, V.Mlich

Dobre to hosi v parlamentu udelali: Proc tolik platit do fondu SP, kdyz duchody jsou stejne nehorazne vysoke a Cesku se krize diky tomu, ze jeste nemame EUR obloukem vyhne, takze ani nezamestni nebudou tolik potrebovat. A kdyz, tak s velkym povykem presunou do fondu SP neco z vyberu dane z prijmu a bude dalsi dukaz, ze duchodova reforma je nevyhnutelna.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Hrozba vyšších daní v roce 2009 trvá

28. 8. 2008 | Miroslav Zeman | 26 komentářů

Hrozba vyšších daní v roce 2009 trvá

Ani mimořádná srpnová schůze nepřinesla změnu zákona o dani z příjmu. Stále tak platí ustanovení, které do zákona vložila s účinností od roku 2009 vládní koalice. Ty od ledna příštího... celý článek

Kolik v průměru vydělávají Češi?

27. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Kolik v průměru vydělávají Češi?

Hrubá nominální mzda v průměru rostla slušným tempem. Ovšem po započítání inflace si někteří zaměstnanci pohoršili. Tipněte si, jaká byla průměrná hrubá mzda ve druhém čtvrtletí, a... celý článek

Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

29. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

Důvěra Čechů v domácí ekonomiku se v červenci mírně zvýšila, lidé očekávají zlepšení své ekonomické i finanční situace. Podnikatelé si ale dělají větší starosti a další prosperitu tak... celý článek

Partners Financial Services