Na důstojný výdělek nedosáhne víc než polovina Čechů. Přibylo jich

Hynek Just | rubrika: Aktuality | 18. 4. 2023
Na důstojný výdělek nedosáhne víc než polovina Čechů. Přibylo jich

Zdroj: Shutterstock

Minimální důstojná mzda představovala v roce 2022 v Česku 40 912 korun hrubého, v Praze je to o necelé dva tisíce víc. Pod její hranicí se ocitlo o 800 tisíc pracovních úvazků víc než v roce předchozím. Vyplývá to z dnes zveřejněných propočtů Platformy pro minimální důstojnou mzdu.

Tým odborníků ve výpočtu zohlednil náklady na jídlo, bydlení, oblečení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání i volný čas a úspory na nečekané výdaje.

Pod hranicí minimální důstojné mzdy se nachází 63 procent pracovních úvazků. „Lze to interpretovat i tak, že dva ze tří pracovníků na plný úvazek v Česku nedosáhnou na důstojný výdělek,“ říká ekonom Jan Bittner z Vysoké školy ekonomické, který je součástí zmíněné platformy.

Platforma pro minimální důstojnou mzdu

Za platformou stojí nezávislá expertní platforma, která se nad konceptem a propočtem schází od roku 2016. Platforma se inspirovala konceptem používaným v zahraničí pod označením „living wage“. Poprvé byla Minimální důstojná mzda pro ČR zveřejněna za rok 2019.

Znamená to, že rozsáhlé vrstvy pracujících v Česku nevydělávají tolik, aby byly sobě a svým domácnostem schopny pokrýt náklady na běžný život.

Bittner upřesňuje, že se jedná o podíl pracovních úvazků, nikoli pracujících, které je zastávají, ten může být nepatrně nižší. „Kvůli tomu, že jednotlivci mohou úvazků mít více, to není totéž. Počet pracujících s celkovým příjmem pod minimální důstojnou mzdou je o něco nižší, určitě ale můžeme říct, že víc než polovina Čechů na ni nedosáhne,“ míní ekonom.

Podíl úvazků pod hranicí minimální důstojné mzdy oproti roku 2021 poskočil nahoru o více než polovinu. V absolutních číslech tento skok představuje asi 800 tisíc úvazků. Důstojná mzda tak překonala tu průměrnou, která v roce 2022 dosahovala 40 353 Kč.

Důvodem je nedostatečný růst mezd vůči vysoké inflaci. „Vývoj mezd nedrží krok s růstem cen a základních potřeb. Mzdy očištěné o inflaci klesly loni podle ministerstva financí o víc než sedm procent,“ říká Bittnar.

Největší pokles reálných mezd (nominální mzda snížená o inflaci) byl loni v sektorech, kde je dominantním zaměstnavatelem stát – o 16 procent ve vzdělávání a o 11,5 procenta zdravotnictví a sociální péči.

Minimální důstojná mzda by měla pokrýt kromě života pracujících alespoň jeden závazek. V kalkulaci je to počítáno jako péče o jedno dítě, může ale jít třeba i o starší rodiče nebo nemoc partnera. Největší položky vydávají lidé na bydlení (37 procent čistého příjmu) a potraviny (22 procent).

Výdajové kategorie minimální důstojné mzdy v roce 2022

 

Průměr ČR

Praha

Bydlení

12 811 Kč

13 998 Kč

Potraviny

7 442 Kč

7 625 Kč

Oblečení + obuv

1 414 Kč

1 414 Kč

Doprava

1 987 Kč

1 987 Kč

Zdraví a hygiena

1 350 Kč

1 350 Kč

Telekomunikace

1 402 Kč

1 402 Kč

Volný čas

3 527 Kč

3 527 Kč

Úspory

4 175 Kč

4 175 Kč

Celkem čistý příjem

34 108 Kč

35 478 Kč

Hrubá mzda

40 912 Kč

42 776 Kč

 „Jedním z důvodů, proč je u nás tlak na navýšení mezd nižší než jinde v EU, je naše relativně nízká odborová organizovanost. Slabou pozici pracujících umocňuje také fakt, že se u nás vyjednává převážně na podnikové a nikoli sektorové úrovni, jak to je běžné například v Německu,“ vysvětluje politoložka Kateřina Smejkalová z think-tanku Friedrich-Ebert-Stiftung. Průměrná mzda v případě zaměstnaných s kolektivní smlouvou je podle ní v průměru o 17 % vyšší než bez ní.

Smejkalová upozorňuje na to, že bychom do dvou let měli mít pokrytých alespoň 80 procent zaměstnaných kolektivním vyjednáváním. Členským státům to předepisuje vloni přijatá Evropská směrnice o přiměřených minimálních mzdách. Česko má teď 35 procent pracujících, pro něž platí kolektivní smlouvy, evropský průměr je asi 60 procent.

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services