Zvýšení mezd nestačí. Kupní síla klesla o desetinu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2022
Zvýšení mezd nestačí. Kupní síla klesla o desetinu

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda v Česku stoupla v letošním druhém čtvrtletí na 40 086 korun, což je o 1696 korun (4,4 %) víc než ve stejném období loňského roku. Spotřebitelské ceny (inflace) za stejné období však stouply o 15,8 %, reálně tedy průměrná mzda klesla o 9,8. Oznámil to Český statistický úřad.

I přes nominální růst mezd tak pokračuje rychlý pokles kupní síly. Kromě toho, že inflace dál roste, pokleslo také meziroční tempo růstu mezd. V předchozím čtvrtletí vzrostla průměrná mzda meziročně o 7,2 %, ve druhém zpomalila růst na 4,4 %.

„Tak razantní pokles reálných mezd česká ekonomika hodně dlouho nepamatuje. Ve srovnatelné časové řadě od roku 2000 se vlastně nevyskytnul ani v době světové finanční krize nebo pozdější recese či covidu. Museli bychom se vrátit hodně do minulosti – zřejmě někam na začátek devadesátých let,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí 2022 po očištění od sezonních vlivů 1,3 % (v předchozím čtvrtletí to byl růst o 2 %).

Dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou, upozorňují dlouhodobě statistici. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 17 854 Kč a 65 383 Kč.

Medián mezd ve druhém čtvrtletí 2022 dosáhl 34 111 Kč, oproti stejnému období předchozího roku stoupl o 5,3 %. Výrazně víc vydělávají muži: medián u nich dělá 36 925 Kč, u žen 31 170 Kč. Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami.

Růst mezd očima experta

Zdroj: Shutterstock

komentář Petra Dufka, hlavního ekonoma Creditas

Průměrná reálná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku klesla o téměř desetinu (přesněji o 9,8 %). Nominálně průměrná mzda vzrostla o 4,4 %.

Tak razantní pokles reálných mezd česká ekonomika hodně dlouho nepamatuje. Ve srovnatelné časové řadě od roku 2000 se vlastně nevyskytnul ani v době světové finanční krize nebo pozdější recese či covidu. Museli bychom se hodně vrátit do minulosti – zřejmě až někam na začátek devadesátých let…

Na vině je samozřejmě dvouciferná inflace, kterou nevykrylo zvýšení mezd v žádném tuzemském odvětví, dokonce ani tam, kde se přidávalo o deset a více procent – HORECA, IT a administrativa.

Specifickou roli mělo i tentokrát zdravotnictví, kde se průměrný plat snížil o pětinu. Důvodem je ovšem vysoký srovnávací základ, neboť loni se ve druhém kvartále vyplácely covidové bonusy, které se už letos neopakovaly.

V největším tuzemském odvětví – ve zpracovatelském průmyslu – mzdy vzrostly nominálně o 8 %, což s ohledem na inflaci znamená reálný propad o necelých sedm procent.

Veřejný sektor, který se v posledních letech těšil z velkorysého navyšování platů tentokrát zažívá výrazný propad, který zmírní až slíbené desetiprocentní navýšení platů na podzim.

A co čekat dál? Reálný propad mezd bude zřejmě pokračovat minimálně do poloviny příštího roku. Firmy pod tlakem extrémních cen energií mají jen malý prostor dorovnávat inflaci svým zaměstnancům, a tak vývoj mezd bude urychlovat pouze přidávání ve veřejném sektoru.

S poklesem reálných mezd jde ruku v ruce i propad disponibilních příjmů domácností, tlak na čerpání rezerv a další omezování spotřeby. Pokud k tomu připočteme i pravděpodobnou vyšší nezaměstnanost, bude moci česká ekonomika spoléhat už jen na zahraniční obchod nebo investice, protože spotřeba domácností to rozhodně nebude. Bude to znamenat další pokles tržeb obchodníků i poskytovatelů služeb, které čeká docela studená sezóna.

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 2022 podle krajů

KrajPrůměrná mzdaMeziroční změna
Praha49 221 Kč5,7 %
Středočeský kraj41 825 Kč5,3 %
Jihomoravský kraj39 041 Kč4,4 %
Královéhradecký kraj38 712 Kč3,6 %
Plzeňský kraj37 827 Kč2,8 %
Ústecký kraj36 866 Kč1,6 %
Liberecký kraj36 764 Kč3,9 %
Kraj Vysočina36 698 Kč3,7 %
Jihočeský kraj36 377 Kč3,2 %
Moravskoslezský kraj36 211 Kč3,5 %
Olomoucký kraj36 012 Kč2,9 %
Zlínský kraj35 864 Kč5,6 %
Pardubický kraj35 385 Kč3,2 %
Karlovarský kraj34 725 Kč3,3 %
Zdroj: Český statistický úřad
Základní verzeRozšířená verze

Mzdová kalkulačka 2022

+

Nezdanitelné části základu daně

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services