Zaměstnanci mají dostat zaplaceno i za pohotovost, rozhodl soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 17. 3. 2021 | 14 komentářů
Zaměstnanci mají dostat zaplaceno i za pohotovost, rozhodl soud

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci některých profesí mohou dostat až desetitisíce navíc ke svému standardnímu výdělku. Soudní dvůr Evropské unie totiž v březnu rozhodl, že se do odpracované doby počítá i čas, který zaměstnanec stráví v pohotovosti, tedy například i během takzvaného dosahu.

„Klíčové pro posuzování odpracované doby bude, zda může v dané situaci pracovník volně nakládat se svým časem, nebo ho pracovní pohotovost omezuje, i když je třeba doma,“ říká advokát Pavel Široký z AK Široký Zrzavecký, která zastupuje řadu zaměstnanců ve sporech o špatně započtenou odpracovanou dobu.

Rozhodnutí Soudního dvora EU se týkalo sporu, který vedl německý hasič-operační důstojník se svým zaměstnavatelem. Hasič musel vedle běžné služby držet pravidelně pracovní pohotovosti v režimu „na zavolání“.

Pohotovost tedy mohl trávit doma, musel být ale dosažitelný na telefonu či vysílačce a v případě závažnějšího poplachu být s to se ve lhůtě 20 minut dostavit na hranici města se zásahovým oblekem a služebním vozidlem, které mu bylo dáno k dispozici. „Jde vlastně o klasický dosah, který u nás dobře znají například policisté, záchranáři nebo podobné profese v první linii,“ vysvětluje Široký.

Soudní dvůr EU zdůraznil, že doba pracovní pohotovosti musí být automaticky kvalifikována jako pracovní doba, pokud má zaměstnanec povinnost během ní zůstat na pracovišti, které je odlišné od jeho bydliště, a být tam k dispozici zaměstnavateli.

„Rozsudek zcela konkrétně stanoví, že v případě, kdy je pracovník nucen být na pracovišti a být připraven k okamžitému zásahu, jedná se o pracovní dobu vždy, a to zcela bez ohledu na to, zda během této doby skutečně vykonaná nějakou práci,“ říká Široký. Pracovník je v takovém případě vzdálený od svého rodinného a sociálního prostředí a má jen velmi malý prostor pro nakládání se svým časem. Proto nelze mluvit o době odpočinku, zvlášť když musí být stále připraven k zásahu.

Složitější to je v situaci, kdy pracovník může trávit pohotovost doma. „O pracovní dobu jde v případě, že omezení uložená pracovníkovi objektivně a velmi významně ovlivňují jeho možnost volně nakládat s časem, během něhož jeho profesní služby nejsou vyžadovány, a věnovat se vlastním zájmům,“ uvedl soud. Jestliže taková omezení neexistují, o pracovní dobu zřejmě nepůjde.

Hledej práci!

Zdroj: Shutterstock

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Celkové posouzení všech okolností je podle Soudního dvora EU na vnitrostátních soudech. „Je nezbytné zohlednit přiměřenost lhůty, kterou má pracovník k dispozici k tomu, aby se vrátil k profesním činnostem od okamžiku, kdy jej zaměstnavatel požádá, aby přistoupil k výkonu práce, což zpravidla vyžaduje, aby se dostavil na pracoviště,“ konstatoval soud. Zohlednit by mimo jiné měly i průměrnou četnost výkonů práce, ke kterým musel pracovník přistoupit během dob pracovní pohotovosti, pokud ji lze objektivně odhadnout.

Rozhodnutí evropského soudu bude mít podle advokáta Pavla Širokého přímý dopad i do českého prostředí. Ovlivní i dosavadní problém s proplácením běžných pohotovostních přestávek. „Výkladem Soudního dvora se musí řídit všechny nižší instance, včetně českých soudů. Zaměstnancům se tedy nyní otevřel prostor, jak na základě tohoto rozsudku prokázat svůj nárok na odměnu za odpracované dosahy,“ upozorňuje.

Široký už dříve založil i vlastní iniciativu na webu Placené přestávky. „Za poslední měsíce evidujeme stovky jednotlivých případů, kdy si lidé stěžují na to, že jim zaměstnavatel nezapočítává do odpracované doby pohotovostní pauzy, během kterých musejí být připravení okamžitě začít plnit pracovní úkoly. V těchto případech přitom Soudní dvůr EU už v minulosti jasně řekl, že jde o odpracovanou dobu, za kterou přísluší zaměstnanci odměna,“ zdůrazňuje.

Připomíná, že zatímco v Německu se vedou spory o takzvané dosahy, tedy dobu strávenou v pohotovosti doma, v českých podmínkách odmítají zaměstnavatelé proplácet i pohotovosti na pracovišti, tedy běžné pauzy. „Jde přitom v některých případech až o 15 hodin měsíčně, což je za rok skoro měsíc práce, která zůstává neproplacená,“ říká Široký.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2021 16:46, p.Jiří

Dobrý den,jsem zaměstnanÝ u hasičů a moje prac.doba je 24hodinová z toho 7hod je bráno jako pohotovost(přes noc),ale i přesto musim zůstat na zaákladně a být připraven k okamžitému využití(výjezd na ohlášenou událost),a přitom se hod.mzda přes den liší od pohotovsti přes noc a proto se ptám v souvislosti na uvedený článek,zda má na to zaměstnavatel právo.
Děkuji za odpověd

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 3. 2021 22:07

vskutku, soudruzi

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services