Průměrná mzda výrazně stoupla. Covid drtí hlavně nízkopříjmové

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 3. 2021 | 8 komentářů
Průměrná mzda výrazně stoupla. Covid drtí hlavně nízkopříjmové

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda stoupla v loňském čtvrtém čtvrtletí na 38 525 korun. Čerstvá čísla zveřejnil Český statistický úřad. V porovnání s posledním čtvrtletím roku 2019 vzrostla o 2363 korun, což je o 6,5 %. Reálně – po odečtení inflace – stoupla průměrná mzda o 3,8 procenta.

Podle ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské se o růst v posledním čtvrtletí roku 2020 postaraly odměny a vyšší platy ve zdravotnictví a školství, státní správě, ale bohužel také propouštění napříč ostatními obory. Když totiž ze statistiky vypadnou hůře placení zaměstnanci, kterých se propouštění týká nejvíce, průměr roste.

Mzdovou statistiku na konci roku vždy ovlivní vyplácení bonusů a prémií. Je tak vyšší než průměrná mzda ve zbylých třech čtvrtletích. Za celý rok 2020 dosáhla průměrná mzda 35 611 korun, což bylo meziročně o 1500 korun (4,4 %) více. Průměrná loňská inflace dělala 3,2 %, reálně se tak průměrná mzda za celý rok zvýšila o 1,2 %. Stalo se tak v roce, ve kterém česká ekonomika kvůli epidemii koronaviru rekordně propadla.

Zatímco inflace, která z růstu mezd nyní výrazně ukusuje, by měla v příštích měsících klesat, nezaměstnanost naopak nejspíš poroste, což bude snižovat tlak na další růst mezd.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Podle posledních čísel nezaměstnanost v únoru stagnovala na 4,3 %, ale v dalších měsících se to pravděpodobně změní směrem vzhůru. Negativní výhled trhu práce nevytváří dostatečný tlak na vyšší růst platů. I když se některým oborům daří a významně rostou, podstatná část ekonomiky skomírá a v takových oborech se bude v dalších měsících nejspíš propouštět,“ říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Medián mezd proti stejnému období předchozího roku vzrostl o 5,4 % na 32 870 korun. U mužů dosáhl 35 129 Kč, u žen byl 30 281 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 mzdu mezi 16 356 Kč a 63 781 Kč.

Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami než průměr.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozorňuje, že i když mzdy ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 v průměru rychle rostly, tak se vývoj v rámci jednotlivých odvětví velmi lišil. „Výrazně rychlejší byl růst platů ve veřejné sféře oproti růstu mezd v soukromém sektoru. Specifickým případem byl silný růst průměrné mzdy o 31 % ve zdravotnictví, což souviselo s výplatou covidových odměn. Dvouciferně (10,6 %) však rostly i platy ve školství. O téměř 10 % rostla i průměrná mzda v administrativě, kde však zároveň došlo k prudkému poklesu zaměstnanců,“ říká Novák.

Průměrná mzda naopak klesla třeba u činností v oblasti nemovitostí, ubytování, stravovaní a pohostinství a také peněžnictví a pojišťovnictví. „V případě peněžnictví však za poklesem mezd pravděpodobně stála daňová optimalizace s přesunem výplat odměn do letošního roku. To naopak rozhodně neplatí pro stavování, kde došlo zároveň k téměř pětinovému odlivu zaměstnanců,“ vysvětluje Novák.

Solidně mzdy v závěru loňského roku rostly ve zpracovatelském průmyslu (3,9 %), avšak i zde byl vývoj diferenciovaný podle toho, jak se dařilo jednotlivým odvětvím. „Nadprůměrně v průmyslu rostly mzdy v automobilovém sektoru, kterému se ve druhé polovině roku dařilo. Slabý byl naopak růst mezd ve strojírenství, kde se produkce rozjížděla o poznání pozvolněji,“ dodává Novák.

Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí 2020 podle krajů

KrajPrůměrná mzdaMeziroční změna
Praha45 994 Kč4 %
Středočeský kraj38 820 Kč5,1 %
Plzeňský kraj37 839 Kč7,4 %
Jihomoravský kraj37 814 Kč7,7 %
Ústecký kraj36 585 Kč9,6 %
Královéhradecký kraj36 547 Kč8,2 %
Liberecký kraj36 081 Kč7,1 %
Jihočeský kraj35 942 Kč8,1 %
Olomoucký kraj35 734 Kč8,3 %
Kraj Vysočina35 724 Kč7,7 %
Pardubický kraj35 425 Kč7,5 %
Moravskoslezský kraj35 178 Kč7,3 %
Zlínský kraj34 610 Kč5,8 %
Karlovarský kraj34 200 Kč7,9 %
Zdroj: Český statistický úřad

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2021 14:10, Tomáš Marný

Když oni v tom státním dřou jak koně... Ředitel odboru na Ministerstvu zdravotnictví jde večer osobně kontrolovat, zda diváci na fotbale dodržují opatření, ministryně financí jede osobně zkontrolovat, zda obchodníci snížili dostatečně cenu respirátorů...

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2021 17:36, deprese

Tak to má být, mně stoupla asi o 10%. Zdravím šetřílky.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Kdo musí podat daňové přiznání. Nejen podnikatelé

1. 2. 2022 | Petra Dlouhá, redakce Peníze.CZ

Kdo musí podat daňové přiznání. Nejen podnikatelé

Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? A kdo může zůstat úplně v klidu? Tady je přehled.

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

11. 2. 2021 | Renata Lichtenegerová | 21 komentářů

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali... celý článek

Česká minimální mzda patří k nejnižším v EU. Nové porovnání

6. 2. 2021 | Jana Králová | 31 komentářů

Česká minimální mzda patří k nejnižším v EU. Nové porovnání

Jednoznačně nejvyšší částku mají garantovanou nejhůř placení zaměstnanci v Lucembursku – 2202 eur za měsíc. To je 6,6krát víc než v nejslabším Bulharsku.

Kdy půjdu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

4. 1. 2021 | Jiří Hovorka, Monika Veselíková | 30 komentářů

Kdy půjdu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Jaké jsou podmínky pro přiznání starobní penze? Kdo může žádat a co se počítá? Tady je aktuální přehled pro rok 2021.

Partners Financial Services