Výplatu dostanete, kdy chcete. Startuje nová služba

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 7. 2020 | 25 komentářů
Výplatu dostanete, kdy chcete. Startuje nová služba

Zdroj: Shutterstock

Český fintechový startup Advanto chce změnit tradiční systém měsíční výplaty. Nová služba nazvaná Mzdový bankomat umožní lidem vybrat si část mzdy za odpracovanou práci kdykoli v měsíci – pokud se jejich zaměstnavatel do systému zapojí.

Startup založili Martin Fortelný a Jan Kölbl, bývalí spolužáci ze studia financí v rámci programu CEMS. Oba prošli cestou od mezinárodních korporací po práce v technologických startupech různých velikostí.

„V době, kdy prakticky vše kolem nás můžeme řešit téměř okamžitě pomocí pár kliknutí, stále musíme čekat měsíc na výplatu. Lidem se občas stane, že potřebují peníze dříve, než je běžně dostávají. Musí si tedy výrazně utahovat opasky, nebo sahají po rychlých a drahých řešeních v podobě půjček,“ říká Fortelný. Život „od výplaty k výplatě“ se podle něj zdaleka netýká jenom nízkopříjmových domácností.

Zdůrazňuje, že Mzdový bankomat není spotřebitelský úvěr. „Advanto je technologický zprostředkovatel, ne není úvěrová společnost. To znamená, že si uživatel vybírá peníze, které by od zaměstnavatele dostal po konci měsíce. Vybrané peníze nejsou nijak úročeny,“ vysvětluje Fortelný.

Jak služba funguje? Zaměstnanec si v mobilní aplikaci zjistí, kolik zatím v daném měsíci odpracoval a kolik už může dostat. Zvolenou částku mu pak Advanto pošle na účet a samozřejmě se na konci odečte z klasické výplaty.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Za rychlejší přístup k penězům si zájemce připlatí. „Základ, od kterého se aktuálně odrážíme, je 39 korun za jednotlivý výběr (předpokládáme zhruba jeden až dva do měsíce), případně 99 korun za neomezený počet výběrů v měsíci (bez závazku na další měsíce). V budoucnu určitě počítáme s dalšími alternativami,“ přibližuje Zuzana Bienvenu, mluvčí společnosti Advanto.

Dodává, že nastavení poplatků za službu závisí na modelu nastaveném s konkrétním zaměstnavatelem. „Někteří se rozhodnou celé náklady nebo jejich část krýt jako benefit pro své zaměstnance, pak jde o individuální dohodu dvou obchodních stran. Záleží také na dalších faktorech, jakými jsou například velikost zaměstnavatele, tedy počet zaměstnanců i předpokládaných transakcí,“ upřesňuje.

Samotné zaměstnavatele jinak služba nic nestojí, ujišťuje Jan Kölbl. Mzdový bankomat můžou poskytovat jako benefit pracovníkům. „Náš systém jsme navrhli tak, aby se po zapojení stal součástí klientova systému a nijak firmu nezatěžoval,“ říká. Automatické zpracování je výhodou oproti klasickému vyplácení záloh na mzdy, které bývá pro zaměstnavatele technologicky a personálně náročné, a proto ho běžně nedělají.

Jedním z prvních velkých zaměstnavatelů, kteří službu svým zaměstnancům nabízejí, je česká asistenční a kurýrní služba DoDo zajišťující expresní doručení zásilek, nákupy nebo zprostředkování služeb. Kurýři Doda si díky tomu mohou výplatu kdykoliv.

Ambicí Advanta je změnit celý „ekosystém finančních toků ve společnosti,“ říká Fortelný. „Největší část měsíčních příjmů odtéká lidem do týdne po výplatě. Musí zaplatit nájem, služby, splátky a mnoho dalších poplatků. Rádi bychom proto změnili i přemýšlení bank a dodavatelů různých služeb při výběru plateb. Týdenní nebo dvoutýdenní cyklus může pomoci ekonomice, peníze budou cirkulovat rychleji, platební morálka se zlepší, lidé budou schopni lépe hospodařit s penězi a naplánovat své výdaje. My ale chceme dát lidem především možnost volby, každému totiž vyhovuje něco jiného,” dodává.

Rozjezd startupu nejdříve financovali sami zakladatelé. Teď do něj investoval skoro sedm milionů korun tuzemský kapitálový fond Nation 1, za nímž stojí Marek Moravec, Jaroslav Trojan, Petra W. Končelíková a Martin Bodocký.

Novou službu vítá i Daniel Hůle, specialista na dluhovou problematiku z neziskové organizace Člověk v tísni. „Z praxe víme, že právě rychlost, s níž se lidé dostanou ke svojí mzdě, hraje při prevenci předlužení zásadní roli. Domácnosti s nižšími příjmy totiž obvykle nemají finanční rezervy, takže si – často za extrémně vysoký úrok – půjčují i na běžné výdaje, jako je oprava rozbité pračky nebo úhrada nákladů na školu v přírodě. Pokud bude nová služba cenově dostupná, mohlo by to řadě lidí pomoci,” říká.

Sečteno!

Zdroj: Shutterstock

Může být férová, nebo se taky pořádně prodražit. Vyplatí se nekoukat jenom na úrok. Nový žebříček ukazuje, u koho se nespálíte a komu se radši vyhnout.

Rychlá půjčka před výplatou? Víme, na které si dát pozor

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 7. 2020 22:19, Jana

Tak hlavně lidi dostanou v lepším případě (pominu-li ty poplatky) stejně peněz, akorát během měsíce a ne jednou za měsíc. NEDOSTANOU VÍC. Jak jim to pomůže vyjít líp s penězi, když jich doteď nemají dost a zbývá jim sotva do další výplaty?

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 7. 2020 21:24

Mi prijde, ze je to zamereno na tu cast obyvatel, co se jim rika socky, tj. na ty, co nemaji zadne rezervy. Ale pak zase nevidim zadnou motivaci pro zamestnavatele, ti davaji v davani prednost lidem, ktere chteji udrzet. A to nemluve o tom, ze sledovat mnozstvi odpracovaneho casu v podstate on-line neni vubec bezne.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Partners Financial Services