Minimální mzda roste na 11 000 korun. Ustojí firmy permanentní tlak?

Vláda už potřetí zvýšila minimální mzdu. Zdroje prý jsou. V cizích kapsách. Podnikatel vydrží hodně, ale stokrát nic umořilo osla. Jenže neustálé ostřelování vládou a spřízněnými odbory, to žádné nic není. A taky už to asi bude víc než stokrát.
Minimální mzda roste na 11 000 korun. Ustojí firmy permanentní tlak?

Vláda včera schválila zvýšení minimální mzdy. Od prvního ledna je tedy minimální mzda 11 000 korun místo dosavadních 9900 korun.

To se nám to nakupuje, když to jiný zaplatí

Vyšlo to tak šikovně nebo nešikovně, že vláda o zvyšování rozhodla dva dny před volbami. Ona je sice agenda krajských úřadů i senátorů někde úplně jinde, se mzdami má pramálo společného – ale u nás obecně platí, že se ve volbách, speciálně v těch krajských hlasuje o věcech, které s nimi nemají nic společného. Je to pochopitelné – mezi voliči sotvakdo ví, k čemu kraje jsou, ani s nimi nepřicházejí do styku. Partajím to vyhovuje rovněž, nemusí hledat program nebo snad dokonce lidi, kteří by ho dokázali vymýšlet a realizovat. Zároveň se neexistující program taky nemusí plnit, takže zbývá klid na práci. A práci buď, že ano, čest, soudruzi.

Osobně mám ale za to, že to datum jenom tak vyšlo, že v tom zas až tak silný kalkul nebyl. Ne že by nešlo o kupování voličů, není to ale nákup jednorázový, ale o nakupování permanentní: tato vláda už minimální mzdu zvyšuje potřetí a rozhodně to chce do konce volebního období ještě aspoň jednou stihnout.

To se to nakupuje. Z cizího.

Náklady na nákupy samozřejmě neponese vláda, ale firmy. Chtělo by se namítnout, že vláda, tedy její členové, náklady nenesou nikdy, ale přece jenom je to rozdíl – když rozhazujete ze státního, taky to nebolí, ale přece jenom vás za to někdo bude volat k odpovědnosti. Ať si volá, prostě to nezvednete. Ale jednak je to otravné, jednak taky můžete skončit bez hlasů a bez funkce. A to není žádná sranda.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Z jeho produkce vybíráme:

Petr Syrový: Investování pro začátečníky

Po přečtení této knihy budete mít dost informací a odvahy, abyste udělali první investorské krůčky.

Jan Januš a Kristián Léko: Kurz právní sebeobrany

Kniha nabízí ve 30 lekcích právní vodítka ke každodenním situacím. Využívá zkušeností právníků; vychází tedy vysloveně z praktického pohledu na věc. 

Přidáš jednomu, přidáš dvěma

Naložme to tedy na hřbet zaměstnavatelům. Však oni to unesou. Pokaždé, když se vede debata o zvyšování minimálních mezd, analytici a komentátoři varují, že to jednou firmy nedají a že pak ve výsledku přibude nezaměstnaných na podpoře. Přitom mottem zvyšování je, že práce se musí vyplatit, respektive že pracovat musí být výhodnější než vegetovat na dávkách.

Zatím to firmy vždycky unesly a ukazatel nezaměstnanosti zůstával ke změnám minimální mzdy prakticky netečný.

Minimální mzdu bere prý nějakých 115 tisíc zaměstnanců. Z celkového počtu pěti milionů aktivních občanů jsou to okrajové jednotky procent. Mohlo by se zdát, že o mnoho nejde. Není to ale tak jednoduché. Pokyn zvyšte mzdu těm, kteří dostávají nejmíň, může v praxi znamenat přidejte ještě tomu a tamtomu a támhletomu. Výše mzdy přece vytváří v podniku jakousi hierarchii, odráží kvalifikaci a důležitost. Nemůžete přidat přidavači tolik, aby bral jako mistr. Ono by to nedělalo dobrotu.

Nejen minimální, taky zaručené mzdy

Navíc – a na to se leckdy zapomíná – ono vůbec nejde jen o minimální mzdu, ale taky o takzvané mzdy zaručené, které vláda vždycky zvyšuje spolu se mzdou minimální. Všichni zaměstnanci jsou totiž roztříděni do jakýchsi skupin a pro každou skupinu je garantovaná mzdová podlaha, pod kterou se jejich odměna nesmí dostat. V první, nejhůř ohodnocované skupině je tato podlaha na úrovni minimální mzdy. V osmé, nejvyšší, pak na jejím dvojnásobku.

Do jaké skupiny patříte a jak jsou skupiny definované, zda s ohledem k praxi, nebo od úřednického stolu, se můžete pokusit zjistit tady. Co dělat, když vám zaměstnavatel dává míň, než zaručuje vládní vyhláška, o tom jsme psali na Peníze.cz:

Zaručené mzdy od roku 2017

Skupina prací

Nejnižší úroveň zaručené mzdy

 

v Kč za hodinu

v Kč za měsíc

1.

66,00

11 000

2.

72,90

12 200

3.

80,50

13 400

4.

88,80

14 800

5.

98,10

16 400

6.

108,30

18 100

7.

119,60

19 900

8. 

132,00

22 000

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? radili vládám a/nebo centrálním bankám, jak vyhazovat peníze z vrtulníku, aby to aspoň bylo užitečné a/nebo krásné. A zároveň, aby nám to pomohlo připravit se na zvládnutí větší tsunami nebo menší atomové vojny

Knížku bychom rádi dali Hunterovi, který potvrzuje, co si sami myslíme: Pokud už se mají rozhazovat peníze, ať z toho někdo něco má. Potřebujete zadotovat železniční společnost? Dejte študentovi s rudýma ušima poukaz na jízdenku. On vám udělá poslíčka, donese dotaci železniční společnosti – a ještě uvidí kus světa...

Hry na kdyby

S připočtením efektu vyšších zaručených mezd (a efektu přidáš jednomu, musíš přidat i ostatním) už může pro firmy jít o pěkné peníze. Poznat, jestli je mají, se dá asi sotva ověřit jinak než tím způsobem, jakým to dělá vláda: prostě se to vyzkouší. Jinak je to vždycky jen hra na co by kdyby. Pokud vám někdo bude tvrdit, že se to dá přesvědčivě namodelovat, je na místě volat buď záchranku, nebo do Švédské královské akademie věd. Počítám, že uděláte to první. A nejen proto, že tak docela nedůvěřujete své švédštině.

Bohužel po takovém průzkumu bojem nám zbude jiná hra na co by kdyby. Co by firmy udělaly s těmi penězi, kdyby jim zůstaly. Investovaly by je do nových výrobků a služeb? Do takových, se kterými by „Česko přestalo být montovnou“, jak je teď populární říkat? Investovaly by do vybavení svých provozů, takže by se tam lidem líp pracovalo? Třeba by díky takovým vylepšením byli spokojenější a zdravější a vlastně by dostali víc, než si můžou koupit za peníze… Zvýšili by si akcionáři dividendy a šéfové výplaty? To se samozřejmě neví a nedá se to opět zjistit jinak než experimentem: tím, že by se jim ty prachy nechaly.

Za ten druhý pokus byste ovšem těžko byli pochváleni, experimentátor musí být hybatelem dějů, to on má zapalovat kahan a lít vodu do kyseliny… A tak dostanou firmy naloženo. Třeba to ještě unesou. Třeba to ještě unesou finančně, ale už je to přestane bavit. Kdyby totiž šlo jen o zvedání mezd, ale ono jde o víc, jde o psychologii. Těch ran teď podnikatel dostává nějak moc. Kromě marxistů mu jich nepočítaně nakládá pan velkopodnikatel-ministr, udržuje kurz nastavený už jeho předchůdci… to máme namátkou: ručení za to, že váš obchodní partner zaplatí daň, kontrolní hlášení, elektronická evidence

Korporaci neotrávíš

Ovšem psychologie je věc, která se týká člověka, osoby. Neosobních mašinérií se nedotkne, ty se otrávit nedají. Jinými slovy: vláda zvyšuje ostřelování firem všelijakými nápady, zesilujícím dozorem a drobnou šikanou. Ty menší, domácí nebo i domácké, to může otrávit natolik, že seknou se vším a půjdou na úřad. Pro podporu nebo pracovat. Což je začasté nakonec totéž. Korporace s ničím nesekne, nemá to v povaze. Nemá povahu. Stejně jako robot, o kterém teď bude zase trochu silněji uvažovat jako o vašem nástupci.

Vítejte v Korporátsku.

Co si o tom myslíte vy? Jde vláda na minimální mzdy správně ostře, nebo příliš ostře? Ustojí firmy její razantní zvýšení? Finančně? Psychologicky? Dostanete přidáno?

Řekněte nám to v debatě pod článkem. Těšíme se na vaše komentáře a pro autora toho, který se nám nejvíc zalíbí, máme v redakci knížku od nakladatelství Grada.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

31. 12. 2016 11:01

Česi musíte se postavit novodobemu otrokářství. Vždyť za minimální mzdu nejde žit,ale jen živořit!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2016 23:37 | Er

Prazak ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 11. 2016 16:14 | Konrad

11 tycek? Tak akorat na bydleni a jidlo. Moderni otroctvi v praxi
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 15:59 | Jan

11000 je vtip. To chce revoluci
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2016 21:04 | Lukáš

Zvyšovat min.mzdu o 1500,-rocne je jedinna šance jak se nevrátít do deflace, či dostat se do stagflace, a držet i růst HDP trochu vysse, když průmysl zpomaluje.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 10. 2016 14:12 | josef

Tak to dostanu s příplatky za 4 směnný provoz astronomických 12 tisíc hrubého. To abych si šel zařídit hypotéku na dům. Musím být rychlý, aby mi ho dav podobných šťastlivců nevyfoukl.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2016 13:33 | Martin

Je s podivem kolik se v jedné diskuzi sejde idiotů, kteří navíc ani neumí Česky. Hlavně že ví, že minimální mzda by měla být 100 tisíc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2016 14:34 | josef

To je zajimave, jak tu pro zvysovani minimalni mzdy horuji lide, kteri nejsou schopni napsat vetu bez chyby.....

Dalsi vec je, ze si nekteri neuvedomuji, ze treba na vesnicich spousta Jednot zavrela, protoze obchody byly ztratove. Tj. ti lidi si tam ani nevydelali na nizke mzdy. Takze ne vzdy to je o tom, ze by si podnikatel mastil kapsy na chudakovi zamestnanci. A ted jsou chudaci lidi z tech vesnic, protoze jsou bez obchodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2016 7:17 | Lafayette

Podle mne alespoň 10.000.000 - sto tisíc je málo... Čím víc, tím líp, ne?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 10. 2016 8:15 | Alice

Pro všechny, kdo by rádi zvedli minimální mzdu na 30 tis a výše: Pokud se zvednou mzdy, donutí to podnikatele zvýšit ceny - přeci si nebudou krátit zisk. Lidé sice budou brát desetitisíce (časem možná statisíce), ale zároveň budou platit v desetitisících (statisících) nájem, elektřinu, jídlo a pod. Čili zvýšení minimální mzdy se nerovná zvýšení životní úrovně.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 10. 2016 0:17 | rikke

no at se podnikatele nezblazni nebudou mít x milionu do kapsy ale jenom x set tisic když lide dělaji 8 hodin 5 dni v tydnu 11000 kč je zlodějina minymalni mzda by se měla pohybovat za normalni hodiny 35000-38000 kč aby se dalo slušně žit ale jenom za předpokledu že se už nic nezdraži jinak by to nemělo smysl.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2016 9:36 | Lopata

pokud někdo dělá 8 hodin denně 5 dní v týdnů tak mi stále připadá 11 tisíc hrubýho jako uražka lidské důstojnosti.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2016 8:50 | Boda

Úplně jednoduše- jestli, že firma nemá na minimální mzdu tak to může s klidem zavřít nemá na trhu co dělat. Naopak podporuju v příštích letech růst na 15000- Jinak bude pořád dělnická lůza v Čechách na úrovni Mongolů. A podnikatelé si budou dále mastit břicha ,odpisovat úlevy v tom se vyznají- a pořád brečet že nemají. Jsem pro zvyšování každý rok o 1500-kč. Jinak se nehneme z místa.( a komu to trochu myslí ať reaguje)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 10. 2016 17:00 | Jiří Voda

Krizi způsobili určitě chudí, nekupují, vytunelovali banky například v Řecku, ČR atd., nakupovali jako vzteklí ponorky a zbraně od zbrojních koncernů jako v Řecku..
http://www.penize.cz/svetova-ekonomika/59054-pad-lehman-brothers-co-poslalo-svet-do-financni-propasti
26 let úmorné, vysilující práce zahájené pod taktovkou ex-presidenta, jím nazvaného „konceptu důkladné ekonomické reformy“ , respektive přechodu od „ne-ekonomiky“ zde: http://www.svedomi.cz/aktuality/a2009/list_cip_projev_v_havla_z_roku_1989.htm k ekonomice, a to za pomocí vyložených odborníků (omlouvám se, že nejsou a nemohou být vyjmenovaní všichni napříč politickým spektrem, za více než dvacet let budování kapitalistického tržního režimu to prostě není k délce seznamu odborníků podílejících se na reformách ani možné) zde příklady http //www.economist.com/blogs/east ernapproaches/2011/11/czech-po litics. Výsledkem je, že se tady konečně po více jak 26 letech, a to zvýrazňuji nezdražuje, 26 let se neškrtá, 26 let se nelže (pravda a láska vítězí) a 26 let se ani nekrade. Jenom se dělají potřebné "REFORMY".Už 26 let zde konečně nikdo neumrznul na ulici, 26 let nikdo konečně před Tuzexem nežebrá, neodkládají se mimina do baby-boxů atd. Prostě nazývejme (věci pravým jménem?) tak, jak to presentují naši mocní ve veřejnoprávních prostředcích v zájmu „vyžadované etiky". Nutno podotknout, že dosažené úspěchy reforem kazí pouze lůza a socky" http://portal.jachci.cz/cs/articles/showArticle/id/krizi-jednoznacne-zpusobili-chudi-593 . Nutno doplnit, že se rovněž muselo za těchto 26 let znovu vybudovat to, co se zde po II. Světové válce zničilo (nevím, kdo vlastně 2. svět. válku rozpoutal a financoval www.youtube.com/watch?v=SuTU2dNVfZo ??) a co se za 40 let totality opětovně zlikvidovalo stovek výrobních podniků (například ČKD, POLDI SONP, ZETOR, LIAZ, BONEX atd...). Závěrem k uvedenému doporučuji povinně se rychle ustrojit, a jít uctít památku IDOLU, ať Vás ostatní mocní alespoň zahlédnou a všimnou si Vás přitakávači.. Vezměte si sebou banány, mandarinky, rybí polévku http://www.denik.cz/z_domova/rybi-polevka-zasytila-sedmnact-set-hladovych.html
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2016 12:41 | Císař

Nu, Matěji, dělaly. Řada z nich. Nedělaly to, když byla krize, to je vcelku normální. Teď se obecně začíná dařit, věřím, že řada z nich zas bude investovat. Ona jich taky velká řada bez nějakého tlaku zvyšuje i ty mzdy. Je to stejné.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 43 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

16. 8. 2016 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

Minimální mzda se má od ledna 2017 už potřetí ve třech letech zvýšit, tentokrát na 11 tisíc korun. Odbory už rok pod heslem Konec levné práce bojují za vyšší výdělky. Podle hlavní ekonomky... celý článek

Očima expertů: Jak nastavit minimální mzdu?

29. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Jak nastavit minimální mzdu?

Domluvit se na tom, o kolik navýšit minimální mzdu, je pro politiky, zástupce podniků a zaměstnanců neřešitelný problém. Z dohadování, jestli je v Česku její výše důstojná, se už stal... celý článek

Nejen minimální, také zaručená mzda: Kolik musíte brát. A co dělat, když šéf dává míň

19. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Nejen minimální, také zaručená mzda: Kolik musíte brát. A co dělat, když šéf dává míň

Minimální mzda je nejnižší možná odměna, kterou musí zaměstnavatel svým lidem za odvedenou práci zaplatit. Pro většinu profesí ale tato dolní hranice neplatí, podle zákona mají brát... celý článek

Očima expertů: Je čas zvýšit minimální mzdu?

29. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Je čas zvýšit minimální mzdu?

Je česká minimální mzda příliš nízká? Jak by pracovní trh ovlivnilo její navýšení, o kterém se teď zase mluví? Zeptali jsme se předáka odborů Josefa Středuly, šéfa Hospodářské komory... celý článek

Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

9. 9. 2013 | Josef Tětek | 79 komentářů

Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

Škodlivost minimální mzdy je jednou z mála věcí, na které se ekonomové napříč názorovým a politickým spektrem ve značné většině shodnou. Kdo však skutečné dopady zákonem stanoveného... celý článek

Partners Financial Services