Odbory: Chceme platy vyšší o pět procent. Alespoň

Pod heslem Konec levné práce se v týdnu znovu sešli odboráři na „manifestačním mítinku“. Podle odborářského šéfa Josefa Středuly je růst reálných mezd nezbytný pro lepší výkonnost naší ekonomiky.
Odbory: Chceme platy vyšší o pět procent. Alespoň

Zvyšte mzdy pro rok 2017 o pět až pět a půl procenta, vyzval dnes odboráře z firem předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

„Česká ekonomika na to má. Samozřejmě že některé firmy na tom jsou hůře a jiné lépe, vždy postupujeme individuálně,“ uvedl na „manifestačním mítinku“ pod heslem Konec levné práce.

Česko je podle Středuly odtokovou ekonomikou, do zahraniční odcházejí dividendy v obrovském množství.

Stejně jako před rokem svolala ČMKOS zhruba 1500 lidí do libeňské Areny Sparta. Podobně jako loni nejde o demonstraci v ulicích, ale spíše motivační školení, jak při kolektivním vyjednávání zatlačit na zvýšení mezd.

Boss

Josef Středula

„V roce 1993 po rozdělení byl rozdíl mezd kolem 25 procent v neprospěch Slovenska. Slovensko nás ale předběhlo, nejen v hodnotě minimální mzdy, ale všeobecně i v ceně práce. Najednou začínáme strádat. Přestože jsme byli po roce 1990 z postkomunistického bloku jeden z nejrozvinutějších států, dnes je u nás cena práce na spodních příčkách žebříčku evropské osmadvacítky. To pro nás není akceptovatelné.“ Josef Středula na Peníze.cz

Rakousko doženeme nejdřív za sto let

Je potřeba napravit daňový systém

Kampaň pod heslem Konec levné práce odboráři oficiálně spustili právě před rokem. Během roku spustili i dílčí kampaně zaměřené na učitele. Středula dnes přidal i heslo Konec laciných herců.

Podle posledních čísel Českého statistického úřadu stoupla průměrná mzda v Česku za letošní první pololetí meziročně o 1074 korun na 26 898 korun. Rostla tak o 4,2 procenta, po odečtení inflace o 3,8 procenta.

Podle Středuly je růst reálných mezd nezbytný pro lepší výkonnost naší ekonomiky. „Spotřeba domácností totiž představuje více než polovinu hrubého domácího produktu a má-li růst, pak si lze sotva představit, že by se zvyšoval jen růstem investic a exportu,“ zdůrazňuje.

Zaměstnavatelské svazy se samotným růstem mezd problém nemají a shodují se, že když se ekonomice daří, tak je firmy v drtivé většině zvyšují.

„Nerozumím tomu, proč se odboráři vlamují do otevřených dveří. Podnikatelé mzdy zvyšují,“ reagoval na dnešní mítink prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Jsme přesvědčeni, že růst mezd o tři až pět procent je tempo, které by zaměstnavatelé mohli zvládnout. Je proto podle nás zbytečné dělat nějaké dramatické mítinky a nátlakové akce,“ říká.

Analytička Hospodářské komory Karina Kubelková v srpnu upozornila, že o navýšení má rozhodovat především zaměstnavatel. „Zná svoji firmu nejlépe a musí posoudit, kdy má možnosti a kdy je připraven mzdy zvýšit. Vnější zásahy v této oblasti nejsou potřebné,“ podotýká.

Anketa

Jste v odborech?

V době růstu jsou přitom pro firmu i jiné priority než jen růst mezd – jde obecně o investice do budoucnosti. „Měly by také investovat do techniky, technologií, starat se o svůj majetek, pečovat o vzdělanost zaměstnanců a dodržovat sociální program podepsaný v kolektivní smlouvě,“ míní prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Zaměstnavatelé si neustále stěžují, že nemohou sehnat zaměstnance. Když se jich ale zeptáte, kolik jim dávají, jsou to často opravdu směšné částky,“ reaguje na požadavky odborářů ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Češi lidé pracují stejně efektivně jako lidé v sousedním Německu či Rakousku. A není možné, aby rozdíly ve mzdách byly ještě dnes tak obrovské,“ dodává.

Rekordní růst minimální mzdy nestačí

Vláda Bohuslava Sobotky už dvakrát výrazně zvýšila minimální mzdu, v září projedná třetí zvýšení – od ledna by měla růst o dosud rekordních 1100 korun na 11 tisíc. Má jít o kompromis mezi požadavky odborářů, kteří chtějí alespoň 11 500 korun, a zaměstnavatelů, pro něž je přijatelná hranice 10 600 korun. Vláda také zvýšila platy učitelům, ve zdravotnictví nebo státním zaměstnancům jako policistům a hasičům, nejnověji chystá speciální zvýšení takzvané zaručené mzdy pro řidiče autobusů.

„Určitě ještě navrhnu zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2018,“ říká Marksová. A to přesto, že vládní slib − dostat se na 40 procent průměrné mzdy − bude po zvýšení na 11 000 korun nejspíš naplněn. Konkrétní částka, kterou zkusí prosadit, podle ní závisí na skutečném růstu mezd.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz; foto ČMKOS

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2016 22:05, jezevec

f tom případě jsou jen dvě možnosti:
buď vaše práce za víc nestojí a jste rádi že jste rádi.
nebo vaše práce za víc stojí a jdete od zítra dělat tam.
nechápu jak by na tom odbory nebo národnost zaměstnavatele mohla něco změnit.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 10. 2016 19:55, Benx

Středula v pořadu Jílkové praniroval osvc.sam bere 100 000kc.zajimalo by mě kdo je hyena.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

16. 8. 2016 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

Minimální mzda se má od ledna 2017 už potřetí ve třech letech zvýšit, tentokrát na 11 tisíc korun. Odbory už rok pod heslem Konec levné práce bojují za vyšší výdělky. Podle hlavní ekonomky... celý článek

Pracujeme stejně, bereme jen čtvrtinu německé mzdy. Proč?

15. 5. 2016 | Tereza Mynářová | 31 komentářů

Pracujeme stejně, bereme jen čtvrtinu německé mzdy. Proč?

Kdybychom k německému pásu místo Němce postavili Čecha, udělal by toho stejně, věří ekonomové. Přesto Češi berou jen zhruba čtvrtinu německé či rakouské mzdy.

Josef Středula: Je potřeba napravit daňový systém

30. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Josef Středula: Je potřeba napravit daňový systém

„Nejde jen o větší zdanění vysokopříjmových osob. Musíme zvážit, jestli je ještě důvod pro některé daňové úlevy. Řešit by se měla také daň z příjmu právnických osob, daňové základy,... celý článek

Šéf odborů Josef Středula: Rakousko doženeme nejdřív za sto let

23. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Šéf odborů Josef Středula: Rakousko doženeme nejdřív za sto let

Proč nám ve mzdách kromě Západu uniká i sousední Slovensko? Jak chtějí odbory skoncovat s levnou prací v Česku? A co přinese čtvrtá průmyslová revoluce? Čtěte si exkluzivní rozhovor... celý článek

Očima expertů: Vyšší daně pro bohaté?

22. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Vyšší daně pro bohaté?

Většina zemí Evropské unie je ke svým bohatým tvrdší než Česko. Na lidi s výrazně vyššími příjmy se v Evropě uvalují výrazně vyšší daně než u nás. Máme na to být hrdí? Nebo bychom naopak... celý článek

Partners Financial Services