Platy a benefity manažerů v oblasti prodeje a nákupu

Ředitel/manažer prodeje

Obchodní manažer řídí veškeré obchodní aktivity společnosti. Je zodpovědný za plánování, průběh i výsledky prodejů. Ve velkých společnostech řídí obvykle velké týmy podřízených, které jsou často i výrazně hierarchicky uspořádány. Může se jednat i o více než sto zaměstnanců. V menších firmách může mít naopak pouze několik kolegů na stejné úrovni, jako je on sám. Reportuje přímo řediteli společnosti.

Plat: v menších firmách 33-55 000 Kč, ve velkých 62-150 000 Kč

Benefity: vůz- vyšší střední-luxusní, notebook, bonusy za prodej a manažerské odměny, u větších společností různé formy připojištění.

Hlavní předpoklady: manažerské a obchodní dovednosti, profesionální prezentace a komunikace, dobré organizační schopnosti, časová flexibilita, praxe v obchodní sféře tři až šest let, zkušenosti z pozic obchodní zástupce.

Area Sales Manager

Pozice obvyklá u velkých výrobních, FMCG či farmaceutických společností. Manažer je zodpovědný za řízení týmu (obvykle 3 až 15 obchodních zástupců) a za finální výsledky prodeje. Obvykle má na starosti určitý region a definovanou skupinu cílových zákazníků. Mimo řízení týmu se sám aktivně podílí na prodejních aktivitách u důležitých zákazníků.

Plat: 37-61 000 Kč

Benefity: auto- střední-vyšší střední, notebook jsou samozřejmostí, další benefity jsou nejčastěji finančního rázu podle výsledků prodeje, pojištění.

Hlavní předpoklady: prodejní dovednosti, manažerské schopnosti pro řízení týmu, profesionální prezentace, vyjednávací a přesvědčovací schopnosti, komunikace, kontakty v oboru, 1-5 let praxe, ochota hodně cestovat.



Key Account Manager

Manažer zodpovědný za prodej zboží či služeb klíčovým zákazníkům. Převážně reportuje obchodnímu řediteli a pracuje samostatně, bez nutnosti řízení podřízených. Například u velkých FMCG společností mívá na starosti 3-5 obchodních řetězců a pracuje v týmu 3-8 kolegů. Taktéž se název této pozice používá pro schopné obchodní zástupce nebo obchodní manažery v menších a středně velkých firmách, se zodpovědností za obchodování s nejdůležitějšími zákazníky.

Plat: menší a střední společnost 31-45 000 Kč, větší 53-72 000 Kč 

Benefity: auto- střední-vyšší střední, notebook, benefity nejčastěji finančního rázu podle výsledků prodeje (u menších firem mohou bonusy dobré výsledky plat až zdvojnásobit, větší firmy dávají vyšší fixní základ a menší bonusy), u větších firem nějaká forma připojištění.

Hlavní předpoklady: podobné jako u Area Sales Manager, s důrazem na komunikační dovednosti.

Obchodní zástupce

Je zodpovědný za prodej svěřeného výrobku či služby v příslušném regionu. Dle velikosti společnosti a množství nabízených produktů se může jednat o několik okresů, ale též o oblast celých Čech nebo Moravy. Obchodní zástupce nabízí produkty, prodává, přijímá objednávky, zboží může i přímo rozvážet (tzv. ambulantní prodej), vypisuje faktury i přijímá platby. Musí být schopen plánovat svůj čas a musí mít co nejlepší znalosti o svěřeném produktu. Speciální kategorií jsou obchodní zástupci farmaceutických firem, kteří musí mít i odborné lékařské nebo farmaceutické vzdělání a jejichž cílovou skupinou jsou lékaři.

Plat: FMCG 17-32 000 Kč, farmacie 26-46 000 Kč

Benefity: auto- nižší střední- střední, někdy i notebook, prodejní bonusy (mohou významně ovlivnit celkové finanční ohodnocení), možnost koupě firemního zboží za nižší cenu.

Hlavní předpoklady: obchodní dovednosti, velmi dobré komunikační a prezentační dovednosti, flexibilita, cílevědomost, zkušenosti.

Manažer nákupu

Pozice je zaměřena buď na nákup zboží od dodavatelů (převážně v prodejních řetězcích - též pod názvem Nákupčí-Buyer), nebo na zajišťování centrálního nákupu jak zboží, surovin, veškerého hmotného majetku, ale též všech dalších služeb, které společnost využívá prostřednictvím subdodavatelů. Vypisuje výběrová řízení, jedná s dodavateli a dojednává s nimi optimální podmínky. Tuto pozici nalezneme v řetězcích, výrobních společnostech a u velkých společností, kde existuje oddělení centrálního nákupu.

Plat: řadový nákupčí 31-46 000 Kč, šéf nákupčích či sourcing manager 56-89 000 Kč.

Benefity: u vedoucích pozic a větších spol. auto- střední, vzdělávací programy.

Hlavní předpoklady: u vedoucí pozice předchozí praxe, jazyky u zahraniční společnosti nebo tam, kde se spolupracuje se zahraničními dodavateli, vyjednávací dovednosti, analytické schopnosti pro porovnávání a kalkulaci nabídek, přirozená autorita.

Metodiku průzkumu a další vysvětlivky najdete v tomto článku.

Klasifikace automobilů se řídí podle Svazu dovozcu automobilů.

Průzkum vznikl pro časopis The Prague Tribune.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České firmy: zbytečně přeautováno

20. 5. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

České firmy: zbytečně přeautováno

Představa, že by nadnárodní firma poskytla ve vyspělé zemi svému zaměstnanci služební vůz, kterým by se každý den ráno dovezl na pracoviště a večer zase domů, je z říše sci-fi. Úplně... celý článek

Konec zlatých časů

5. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Konec zlatých časů

Najít si nové zaměstnání ve středním managementu už není tak snadné jako dříve. Volných míst totiž moc nepřibývá, zato vhodných a kvalitních kandidátů je stále více. Co vás tedy čeká,... celý článek

Daňové aspekty zaměstnaneckých benefitů

2. 5. 2003 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Daňové aspekty zaměstnaneckých benefitů

Víte, zda a jak zdanit služební vůz používaný k soukromým účelům, penzijní připojištění či nepeněžní příspěvky zaměstnavatele?

Jak se daří českému střednímu managementu

28. 4. 2003 | Petr Vykoukal

Chcete vědět, jak jsou u nás odměňovány různé manažerské pozice? Začtěte se do našeho průzkumu.

Partners Financial Services