Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 19. 5. 2010 | 11 komentářů
Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.
Poslanci přehlasovali veto prezidenta a odsouhlasili zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Matky, které zatím pobírají nižší mateřskou, dostanou od státu za letošek doplatek. Spočítejte si, kolik vám stát vrátí.

Doba snížené mateřské, přesněji peněžité pomoci v mateřství, končí. Poslanci přehlasovali veto prezidenta republiky a definitivně schválili zákon, který vrací výši mateřské na loňskou úroveň. Zrušili tak další z opatření na zlepšení stavu státního rozpočtu, který loni navrhl a protlačil parlamentem ministr financí Eduard Janota.

Pro matky na mateřské to znamená, že jakmile bude zákon vyhlášen ve sbírce zákonů, budou mít od druhého měsíce nárok na vyšší mateřskou. Zároveň jim stát bude muset doplatit ztrátu, kterou jim letos snížením peněžité pomoci v mateřství způsobil.

Doplatky začne Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácet od října. "Matky nemusí o doplatky žádat. ČSSZ je bude vyplácet automaticky," říká Kamil Vařeka, tiskový mluvčí ČSSZ. Změna v zákoně a přepočítávání výše peněžité pomoci v mateřství by neměly ohrozit výplatu mateřské, tak jako se to stalo loni, kdy některé matky čekaly na první mateřskou i několik měsíců. "Dávky budou vypláceny ve standardních lhůtách," dodává Vařeka.

Kolik vám stát doplatí za sníženou mateřskou v roce 2010


Například matka, která měla před nástupem na mateřskou hrubý příjem 20 tisíc korun a mateřskou začala pobírat loni v prosinci, měla loni nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve výši 461 korun na den, tedy zhruba 13 830 korun na měsíc. Od letošní ledna ovšem pobírala 356 korun na den, tedy přibližně 10 680 korun za měsíc. Pokud tedy zákon vyjde ve sbírce zákonů ještě v květnu, začne platit v červnu. Na vyšší mateřskou 13 830 korun tedy bude mít matka nárok od července. Od státu by dostala zpátky přibližně 18 900 korun za předchozích šest měsíců pobírání nižší mateřské.

Zvýšení mateřské bude znamenat dodatečný výdaj pro letošní státní rozpočetve výši 1,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ministerstvo financíplánuje na letošek další omezování výdajů kvůli špatnému výběru daní a sociálního pojištění, bude i zvýšení mateřské muset nejspíš kompenzovat dalšími škrty v jiných výdajích.

Snížení mateřské loni schválili poslanci v rámci balíku úspor a zvýšení daní, který měl snížit letošní schodek státního rozpočtu. Poslanci tehdy zredukovali základ, z něhož se výše peněžité pomoci v mateřství vypočítává, a snížili i sazbu, kterou se mateřská z tohoto výpočtového základu počítá. Dohromady tato dvě opatření způsobila, že výše mateřské klesla zhruba o dvacet procent.

Je dobře, že se mateřská vrátí na loňskou úroveň? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2010 21:44, Lucca

Si furt něko myslí, že ti co bydlí v Pze se mají jako prasata v žitě. Už konečně spadněte na zem!!!

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2010 11:59, xy

Naprosto genialni, uvazoval nekdo o tom, ze budou muset lidi vracet penize socialce? Uvazoval nekdo o tom, ze spousta zen ted presahne max. povoleny vydelek pro odpocet manzelky z dani?

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

1. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 108 komentářů

TOP 09 chce zrušit porodné. Jak má podle vás stát podporovat rodiny?

Strana TOP 09 chce bojovat proti rostoucímu zadlužení státu poměrně razantními škrty ve státních výdajích. Jednou z obětí by mělo být i porodné. Jak by podle vás měl stát podporovat... celý článek

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

OSVČ: Propad příjmů na mateřské lze odvrátit i přes úsporný balíček

22. 10. 2009 | Eva Sovová | 14 komentářů

OSVČ: Propad příjmů na mateřské lze odvrátit i přes úsporný balíček

Podnikatelky, které nyní nastoupily na mateřskou, čeká v příštím roce značná finanční ztráta. Mateřská jim od 1. ledna poklesne až o několik tisíc korun. I přes úsporný balíček lze... celý článek

Ženy na mateřské čeká od ledna propad příjmu o tisíce

9. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 26 komentářů

Ženy na mateřské čeká od ledna propad příjmu o tisíce

Úsporný balíček, který má snížit deficit státního rozpočtu, připraví od nového roku matky na mateřské každý měsíc o tisíce. Spočítejte si, o kolik se vám od 1. ledna sníží mateřská. celý článek

Partners Financial Services