Dobré zprávy? Češi nakupovali jako před krizí

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 9. 2020
Dobré zprávy? Češi nakupovali jako před krizí

Zdroj: Shutterstock

Tržby tuzemských maloobchodníků – bez prodeje aut – byly v červenci o tři procenta vyšší než ve stejném období loňského roku. Po zohlednění kalendářních vlivů (rozdílný počet pracovních dnů) stouply meziročně o 1,9 %. Vyplývá to z dnes zveřejněných čísel Českého statistického úřadu.

Jde o lepší výsledek, než čekali analytici. Jenže: Zatím jde jenom o údaje za červenec, kdy se zdálo, že koronavirus už Česko opustil. Tržby mohly být meziročně vyšší i díky tomu, že řada lidí dala přednost dovolené v tuzemsku před cizinou.

Čísla za další měsíce už zase mohou být horší, protože nemocných s Covid-19 rekordně přibývá a s tím i obav spotřebitelů. Růst mezd se ve druhém čtvrtletí prakticky zastavil, pracovní místa zatím pomáhá držet státní podpora. Nikdo neví, co bude na podzim.

„Maloobchodní tržby v červenci rostly rychleji, než se čekalo. Růst optimismu se projevil na vyšší ochotě utrácet. Výhled na nejbližší měsíce ale zůstává značně nejistý,“ říká Michal Brožka, analytik Komerční banky. Podle průzkumů se v srpnu mírně snížila takzvaná spotřebitelská důvěra, tedy optimismus ohledně ekonomického vývoje.

„Ve druhém čtvrtletí objem vyplacených mezd meziročně klesl o 2,9 %. A mzdy zůstanou v soukromém sektoru v útlumu i v nejbližší době i nadále. Nikdo nemá jistotu, co se bude dít v případě zhoršení epidemiologické situace a jak různá hygienická opatření zasáhnou běžný život. Za celý rok čekáme pokles maloobchodních tržeb kolem tří procent,“ dodává Brožka.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozorňuje, že silné meziroční propady maloobchodu za březen až květen zatím nebyly plně kompenzovány, když takzvaná odložená spotřeba byla realizována jen částečně.

„Zatímco v souhrnu za loňský rok maloobchodní tržby vzrostly o 4,8 %, tak v souhrnu za období leden až červenec letošního roku tržby o 0,5 % poklesly. Vzhledem k tomu, že podzimní měsíce budou pravděpodobně ve znamení nárůstu nezaměstnanosti a omezování vládní pomoci, tak nelze očekávat, že se obchodníkům podaří jarní ztráty dohnat,“ upřesňuje Novák.

„Útraty domácností v obchodech se postupně vrací k normálu, a bez aut již překonaly loňskou úroveň. To ovšem nelze říci o útratách za ubytování a stravování, které přes určité zlepšení zůstávají nadále v silném meziročním propadu, a které se do celkových čísel o maloobchodu nepočítají. Ubytovatelé a restauratéři dále trpí absencí zahraničních turistů, přičemž zvýšený zájem Čechů o trávení dovolené na domácí půdě tento výpadek nevykompenzovalo. Restauratéry navíc postihuje i rozšíření práce z domova, což se negativně projevuje v tržbách za obědy,“ říká ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

„Sektor HoReKa, neboli hotely, restaurace a kultura, zůstává pod úrovní ze stejného období minulého roku. Například sekce ubytování je stále o polovinu nižší. Stravování a pohostinství dohánělo ztráty nejrychleji a v červenci skončilo o 12,2 % pod úrovní z července 2019,“ upřesňuje David Vagenknecht, analytik Raiffeisenbank.

Podobně jako před krizí rostou nejvýrazněji tržby e-shopů – v červenci meziročně o 20,9 %. Ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci Češi utratili o 10,1 % víc než před rokem. V prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením o 10 %, s výrobky pro domácnost o 7,3 % a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 2,8 %. Naopak nižší tržby vykázaly prodejny s oděvy a obuví (o 2,4 %).

„Na vývoji tržeb jednotlivých typů obchodů je vidět, jak se mění preference v důsledku toho, že lidé tráví více času v domácím prostředí. Ať už jde o home office nebo tuzemské dovolené,“ podotýká ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus, nákupy, podnikání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

13. 4. 2023 | Jana Divinová

Kontrola potravin dopadla hůř, než se čekalo. Zavřelo pět prodejen

Už několik týdnů probíhají kontroly u zemědělců a potravinářů kvůli vysokým cenám potravin. Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a České obchodní inspekce (ČOI)... celý článek

Víc hmyzu na talíři. EU schválila prodej dalších druhů

7. 2. 2023 | Jana Divinová | 2 komentáře

Víc hmyzu na talíři. EU schválila prodej dalších druhů

Napřed to byla sarančata stěhovavá a larvy potemníka domácího, pak cvrček domácí, teď se na talíř Evropanů dostanou i potemníci stájoví. Evropská komise rozšířila seznam hmyzu, který... celý článek

Češi se teď mají dobře, potvrzují účtenky z obchodů

7. 8. 2019 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi se teď mají dobře, potvrzují účtenky z obchodů

Maloobchodní tržby v českých obchodech stouply v červnu o 4,6 procenta oproti stejnému měsíci loňského roku. Uvedl to Český statistický úřad.

Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

21. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Má stát nařídit supermarketům, kolik tuzemských potravin musejí prodávat?

Měly by mít české supermarkety povinnost nabízet určité množství českých potravin? Přečtěte si, co si o takové podpoře domácích výrobků myslí ekonomové Pavel Kohout a Petr Mach, podnikatel... celý článek

Partners Financial Services