Česká ekonomika je devátá nejlepší v EU. Má 123 trestných bodů

Jana Divinová | rubrika: Analýza | 10. 2. 2022 | 15 komentářů
Česko má silnou ekonomiku. Rezerv je ale stále mnoho, ukazuje nová studie.
Česká ekonomika je devátá nejlepší v EU. Má 123 trestných bodů

Zdroj: Shutterstock

Česko je devátou nejvyspělejší ekonomikou v Evropské unii. V nově sestaveném Indexu prosperity Česka, který je společným výzkumem projektu Evropa v datech a analytického týmu České spořitelny, porážíme i země jako Lucembursko, Irsko či Itálie.

Nejvyspělejší ekonomikou v unii je podle indexu Švédsko. Následuje Německo a Dánsko. Díky umístění na devátém místě za sebou Česko nechalo celkem 18 zemí EU včetně všech z bývalého východního bloku.

„Ekonomická úroveň měřená HDP na obyvatele je v ČR vyšší než v Itálii, Španělsku nebo Portugalsku. To je skvělý výsledek ekonomické transformace v 90. letech. Nicméně od roku 2008 tempo dohánění německé úrovně výrazně zpomalilo. Hrozí nám chycení se do pasti ekonomiky středních příjmů. Česká ekonomika začala narážet na své limity kvůli podinvestovanosti, trhu práce a struktuře ekonomiky,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

„Limity jsou zřejmé, protože i relativní nízký růst ekonomiky kolem tří procent už dokáže vytvářet inflační tlaky. Před rokem 2008 česká ekonomika vytvářela inflační tlaky až při růstu kolem pěti nebo šesti procent,“ dodává Navrátil.

Nejméně zdravou ekonomiku má v EU Řecko, předposlední je Polsko a třetí od konce jsou společně Bulharsko s Kyprem.

„Řecko se na poslední příčce srovnání objevuje přesně v polovině zkoumaných kategorií a jeho ekonomice tak škodí především vysoký veřejný dluh, nízká míra investic, špatná ekonomická komplexita i nejvyšší deflace,“ vysvětluje Tomáš Odstrčil, datový analytik Evropy v datech.

Index prosperity - stav ekonomiky

Země a pořadí„Trestné“ body
1. Švédsko52
2. Německo80
3. Dánsko88
4. Rakousko96
5. Francie102
6. Nizozemsko108
7. Finsko112
8. Belgie120
9. Česko123
10. Irsko133
10. Rumunsko133
12. Španělsko140
13. Itálie145
14. Estonsko148
15. Lotyšsko149
16. Lucembursko150
17. Litva152
18. Chorvatsko157
18. Maďarsko157
20. Slovinsko163
21. Slovinsko165
22. Malta166
23. Portugalsko178
24. Bulharsko180
24. Kypr180
26. Polsko187
27. Řecko201
Zdroj: Evropa v datech a Česká spořitelna

Z deseti sledovaných faktorů jsme nejlépe dopadli z hlediska ekonomické komplexity, jsme na druhém místě hned po Německu. „Vysoká míra komplexity ukazuje na to, že česká ekonomika je velmi diverzifikovaná. Velmi podobně je na tom třeba japonská ekonomika. Diverzifikace ekonomiky je předpokladem pro to, aby byla ekonomika schopna zvládat různé ekonomické šoky,“ vysvětluje Navrátil.

Dalším silným faktorem, který nám v indexu prosperity zajistil dobré místo, je poměr veřejného dluhu vůči HDP, který vychází na 37,7 % a jsme tak čtvrtí v EU. Lépe je na tom už jen Estonsko, Bulharsko a Lucembursko.

Česko naopak není úplně schopné využívat svůj potenciál. „Rezervou Česka je nízký podíl národního důchodu na domácím produktu a nízká přidaná hodnota ekonomiky, kvůli které jsme označováni jako montovna Evropy. Horší pozici v žebříčku má rovněž kvůli třetí nejvyšší inflaci,“ říká Navrátil. Z hlediska těchto faktorů je Česko naopak mezi nejslabšími zeměmi.

„Když to hodně zjednodušíme, z hlediska produkce jsme už Německo dohnali. Ale přidaná hodnota, nebo jednodušeji marže, kterou z této produkce jsme schopni získat, je už o 20 % nižší než v Německu. A o dalších 10 procentních bodů je nižší národní důchod, který nakonec v Česku zůstane,“ dodává Navrátil.

Pomoci by nám mohly investice do vzdělání, ty ale stále podceňujeme. Mají nejvyšší výnos, školství je však dlouhodobě podfinancované.

„Z hlediska přidané hodnoty vývozu jsme až na 22. místě. Mezi významné důvody patří, že se nám tu nepodařilo zajistit, aby vzdělávání bylo dostupné. Jsou obrovské rozdíly v regionech. Systém vzdělávání je naprosto nepropustný a největší problém je plýtvání talenty. Systém vychovává studenty k průměrnosti, což je obrovský problém pro produkci s přidanou hodnotou. Umí si lépe poradit s podprůměrnými dětmi než s těmi nadprůměrnými,“ vysvětluje Danuše Nerudová, česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka.

Zdroj: Evropa v datech a Česká spořitelna

Výsledky podrobně: rozložení bodů podle jednotlivých kategorií.

Naší silnou stránkou je paradoxně také míra investic vůči HDP. Investice v Česku tvoří 26,25 % HDP. V porovnání s ostatními státy EU jsme se umístili na třetí příčce. Před námi je jen Irsko a Maďarsko.

I když je míra investic v Česku celkem vysoká, neznamená to, že se jedná o kvalitní investice, které rychleji zmodernizují ekonomiku. Navrátil upozorňuje, že Česko patří mezi státy s nejpomalejším tempem ekonomického oživení. „Po finanční krizi jsme udělali obrovskou chybu v tom, že jsme velmi snížili investice. A nyní to opakujeme. Současné investice jsou o 9 % nižší než před covidem. Máme nízký růst produktivity a podinvestování se může ještě zhoršit,“ říká.

Že investice nemíří správným směrem je vidět například na robotizaci české ekonomiky. Počet robotů na pracovníka v Česku sice roste, není to však dostatečné. Proto Česko vypadlo z první dvacítky nejvíce robotizovaných ekonomik světa. Premiantem je nyní Německo s 371 roboty na 10 tisíc zaměstnanců, následuje Švédsko s 289 a Dánsko s 246 roboty. Česko je na 162 robotech.

Podinvestovanost je vidět také třeba na rychle rostoucích cenách nemovitostí a snižování dostupnosti vlastnického bydlení. V EU v tomto patříme mezi nejhorší.

Srovnejte si to s námi

Česko ale má velmi silný finanční sektor, který je investice schopný profinancovat. Navrátil také upozorňuje, že máme spoustu nástrojů a peněz, které nabízí EU proto, aby se Česko mohlo zmodernizovat. Naše firmy si také uvědomují, že je to obrovská příležitost přispět k prosperitě Česka. „Pokud nebudou investovat, tak budou ztrácet svou konkurenceschopnost na mezinárodním poli,“ dodává ekonom.

Přidanou hodnotu na produkci mohou české firmy zvyšovat investicemi do výzkumu a inovací, designem vlastních výrobků a služeb, zvýšením podílu konečné výroby, vlastní distribucí a nabízením následných služeb, s čímž souvisí zlepšení vztahů s koncovými zákazníky.

Česko brzdí také nedostatečně digitalizovaná veřejná správa. Ačkoliv stát od roku 2016 investoval do e-governmentu přes 60 miliard korun, v mezinárodním srovnání jsme na tom jen o trochu lépe než Bělorusko. V oblasti e-governmentu se Česko propadá až na dvacátou příčku v EU. Nejlépe je na tom Malta, následovaná Estonskem a Lucemburskem. V kontrastu s tím je, jak dobře si Česko vede v oblasti e-commerce. Například možnost objednat si zboží online, zde nabízí třetina firem, což je třetí nejvyšší podíl v EU.

Na závěr metodická poznámka: Výsledky jsou vypočítány z deseti indikátorů, jako je například poměr HDP k národnímu důchodu, diverzifikace ekonomické produkce, inflace, veřejný dluh vůči HDP nebo třeba i počet robotů přepočítaný na počet obyvatel. Data výzkumníci čerpali z otevřených zdrojů, jako je Eurostat, OECD, WHO, Světová banka nebo OSN. Každý indikátor je hodnocen stejnou vahou. Ekonomické srovnání je první z řady deseti chystaných indexů. V dalších studiích výzkumníci srovnají například úroveň vzdělání, životního prostředí či podnikatelského prostředí.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2022 13:31, deprese

To je zásluha Babiše. Ještě budete vzpomínat.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2022 21:29, Jan

Beru cca. 50.000,- Kč. netto, když tedy řídím kamion. V zimě ho neřídím. Není práce, přesto si nemohu dovolit hypotéku. Máme malé základy. Zrušil bych diety, místo toho bych zvedl základy, firmy tak okrádají ZP, SOC a stát na daních a to naprosto legálně. Tady stát prodělává miliardy. By odborníci. Český Honza na to přijde na koleni. Farmář měl devět velbloudů. Posléze penze, nemoc, dovolená hodně malá. Svátky nám neproplácí české ani německé, když nás vyhodí, tak nám neproplatí ani dovolenou. Za každý měsíc nám náleží 1,5 dne, dle ZP. Víte kolik by to bylo, kdybych platil daně z 50.000,-Kč., ZP a SOC. Němečtí řidiči neznají diety. Diety, stravné, stravenky se nedaní.
Z tohodle dělají naprosto uměle, že jsme na 22. místě výplaty. Jsem hlášený na úřadě. Mám plné konto peněz a auto Skoda Octavia, k tomu maturitu. Tady není něco dobře!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ekonomika, export, HDP, vzdělání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Chybějící mzdu doplatí jiná firma. Pracovníky ve stavebnictví chrání novinka

15. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Chybějící mzdu doplatí jiná firma. Pracovníky ve stavebnictví chrání novinka

Když lidem ve stavebnictví nezaplatí jejich zaměstnavatel (subdodavatel), musí tak učinit firma o stupeň výš, případně hlavní dodavatel. Stát se novými pravidly pustil do boje s nelegálními... celý článek

Partners Financial Services