Operativní leasing, nebo nákup nového vozu?

PR článek | rubrika: PR Článek | 9. 10. 2017
Lidí, a především mužů, kteří hýčkají své plechové miláčky, ubývá. Ten ohrožený druh poznáte tak, že má v garáži vyskládanou kompletní autokosmetiku, ruce od oleje, auto nemyje, nýbrž „pulíruje“, miluje pach benzinu a jeho oblíbený film jsou Rivalové o životě Niki Laudy. Těmto lidem nemůžeme mít za zlé, že chtějí auto vlastnit, i když trend ve světě – a hlavně na Západě – je přesně opačný.
Operativní leasing, nebo nákup nového vozu?

Rychlost a kvalita našeho života se neustále zvyšuje a s tím přichází ještě větší nároky na služby. Lidé chtějí žít teď a tady, o drobné problémy ať se stará někdo jiný. Není tedy žádným překvapením, že i Češi začínají čím dál více inklinovat k operativnímu leasingu, tedy službě, kterou znali především z nadnárodních korporací. V průběhu příštích let by se měl poměr operativního leasingu v komerční a privátní sféře dokonce vyrovnat. Takže pokud chcete jen jezdit bez dalších starostí a neočekávaných nákladů, je pro vás operativní leasing ideálním řešením.

Jak to celé funguje?

Nesporná výhoda operativního leasingu je, že se o nic nestaráte. A tím „o nic“ je myšleno opravdu vše kolem auta, kromě tankování pohonných hmot. Navíc jezdíte ve stále nových modelech, jaké si jen vyberete. Z ekonomického hlediska to dává smysl, o tom není potřeba se přít. S prodejcem zkonzultujete, pro jaké účely budete auto nejčastěji používat, kolik asi ujedete ročně kilometrů a podle toho vám vybere auto i výši nájmu na míru. Neplatíte žádné poplatky za schválení smlouvy, žádné akontace ani nic podobného, pouze měsíční pronájem auta.

Například při nájezdu 20 tisíc kilometrů za rok a při smlouvě na dva roky, vás vyjde rodinné kombi Hyundai i30 na 5591 Kč měsíčně (4621 Kč bez DPH). V tom už jsou samozřejmě započítané věci, které souvisí s pořízením a provozem auta: jeho pořízení, povinná výbava, kompletní pojištění, servisní prohlídky, zimní pneumatiky.

Prohlédněte si Hyundai i30

A teď počítejte s námi!

Pokud chcete koupit auto za 400 tisíc Kč, najedete s ním 60 tisíc kilometrů za 3 roky a pak byste auto prodávali, víte, na kolik vás to celé vyjde? Nejprve budete smlouvat s prodejci o cenu vozu – ale přiznáváme, to může být i zábava -  a posléze stejně utratíte přibližně 400 tisíc Kč. Dokoupíte zimní pneumatiky za 10 tisíc Kč, a pokud příliš nebouráte, tak auto na tři roky pojistíte řádově za 40 tisíc Kč. Za tři servisní prohlídky a výměny pneumatik zaplatíte odhadem 20 tisíc Kč. A za tři roky auto prodáte za 250 tisíc…? Dobře, pokud ho budete každý víkend leštit, starat se o něj a nikdo vám ho neukradne, možná ho prodáte za 280 tisíc Kč. Každopádně je zapotřebí počítat s položkou čítající 200 tisíc Kč v rodinném rozpočtu na tři roky. A to pouze v tom lepším případě, protože co kdybyste si na auto brali úvěr? Pak je zapotřebí připočítat i úroky, protože banky nejsou charita.

A teď si představte, že máte auto na operativní leasing, platíte měsíční pronájem 5591 Kč, tedy za dva roky necelých 135 tisíc Kč, jste absolutně bez stresu a za dva roky si před ukončením smlouvy můžete vybrat nový vůz. Třeba větší, rychlejší nebo s jinou barvou, to už je na vás. A víte, co je na tom nejlepší? Cokoliv se kolem auta děje, tak to neřešíte vy, ale zaměstnanec leasingové společnosti. Takže když půjdeme do extrému, může vám být jedno, že vám auto někdo nabourá či ukradne. Tyhle stresy necháte ostatním, kterým stojí před domem 400 tisíc Kč, o které se každý den strachují a které šlo využít lépe, například na vzdělání dětí či do bydlení.

Až zase uslyšíte, že „nejlepší auto je služební auto“, můžete se v duchu zasmát, protože všechny ukazatele hovoří jasně – nejlepší auto je auto na operativní leasing.

A jestli jste dočetli až sem, máme pro vás dobrou zprávu. Až do konce října vám Hyundai Centrum Praha dá až 15 tisíc korun na pohonné hmoty, když u nich uzavřete smlouvu na operativní leasing. Minimálně o tom přemýšlejte nebo se u nich rovnou zastavte. Vždy mají něco navíc.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

28. 4. 2023 | Jan Müller | 1 komentář

Potřebujete půjčit? Možností je plno. Poradíme, jak na ně

Hypotéky, leasingy, spotřební úvěry, úvěry účelové i neúčelové... Půjčit vám může i kreditní karta. Projdeme si je všechny. Jedno mají všechny půjčky společné: prakticky za každou se... celý článek

Jak zaplatit auto. Za vlastní, na úvěr, nebo na leasing?

26. 9. 2022 | Vojtěch Dobeš

Jak zaplatit auto. Za vlastní, na úvěr, nebo na leasing?

Pořídit si auto bývala přímočará záležitost. Měli jste peníze – koupili jste auto. Neměli jste peníze – šetřili jste a šetřili a koupili si auto. Nebo jste si půjčili a koupili si auto.... celý článek

Česká leasingová a finanční asociace mění vedení

3. 8. 2021 | Petr Kučera

Česká leasingová a finanční asociace mění vedení

Předsedkyní představenstva České leasingové a finanční asociace (ČLFA) se stala Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX. Dosavadní místopředsedkyně představenstva přebírá... celý článek

UniCredit Leasing změní generálního ředitele

14. 7. 2021 | redakce Peníze.CZ

UniCredit Leasing změní generálního ředitele

Jakub Stárek, jmenovaný obchodní ředitel a člen představenstva UniCredit Leasing, se od 1. ledna 2022 stane novým generálním ředitelem a předsedou představenstva UniCredit Leasing pro... celý článek

Česká spořitelna spojí leasing pod jednu firmu

1. 4. 2021 | Jiří Hovorka

Česká spořitelna spojí leasing pod jednu firmu

Česká spořitelna spojuje své dvě leasingové společnosti pod jednu společnou firmu s názvem Leasing České spořitelny.

Partners Financial Services