Ukrajinské hřivny přijímá první banka. Dá víc než směnárny

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 26. 4. 2022
Ukrajinské hřivny přijímá první banka. Dá víc než směnárny

Zdroj: Shutterstock

Ukrajinci, kteří před válkou uprchli do Česka, si od tohoto týdne mohou směnit peníze i v bance. Raiffeisenbank v pondělí oznámila, že na všech svých pobočkách s pokladnou přijímá ukrajinské hřivny. Podmínkou však je mít v Raiffeisenbank osobní účet.

Většina Ukrajinců si své úspory přivezla v hotovosti. V prvních týdnech po začátku války si je ale v Česku nemohli vyměnit ani u směnáren. V březnu se situace trochu zlepšila, některé směnárny začaly ukrajinské hřivny vykupovat. Oproti tomu banky sice nabídly uprchlíkům výhodnější podmínky pro založení účtu a některé jim pro začátek věnovaly i finanční pomoc, hotovost však odmítaly.

Od tohoto týdne mohou zájemci na pobočkách Raiffeisenbank s pokladnou vložit ukrajinské hřivny v hotovosti na osobní účet a jeho prostřednictvím pak konvertovat na koruny nebo jinou vybranou měnu.

„Prostředky z účtu je možné vybírat okamžitě a bez omezení na pokladně pobočky nebo v bankomatech,“ říká mluvčí Tereza Kaiseršotová. „S možností směnit ukrajinské hřivny přicházíme jako první banka v ČR,“ dodává.

S ohledem na omezenou směnitelnost bude Raiffeisenbank od každého klienta vykupovat maximálně 5000 hřiven za den, a to pouze v bankovkách s nominální hodnotou 20 hřiven (přibližně 15 korun) a vyšší.

Podle kurzovního lístku, který Raiffeisenbank zveřejňuje na svém webu, vykupovala v pondělí hřivny za kurz 0,7 CZK/UAH. Za 100 hřiven tak Ukrajinci dostanou přibližně 70 českých korun. Jak banka upřesnila na dotaz webu Peníze.cz, používá valutový kurz pro výkup hotovosti – tedy ne devizový kurz pro bezhotovostní převod (ten je 0,73 CZ/UAH).

Hřivny sice vykupují i některé směnárny, ale za nižší, pro Ukrajince tedy méně výhodný kurz od 0,57 do 0,4 CZK/UAH. Za 100 hřiven tak Ukrajinci dostanou 57 až 40 korun. Hlavně v menších městech je však obtížné na takovou směnárnu vůbec narazit.

Web Peníze.cz v pondělí oslovil deset směnáren ve čtyřech největších městech. Výkup hřiven umožňuje jen polovina z nich – až na jednu výjimku jsou všechny v Praze. Ty, které hřivny přijímají, je vykupovaly i před válkou. Ty z oslovených, které hřivny nepřijímají, to neplánují ani v budoucnu.

Vykoupí ukrajinské hřivny? (rychlý pondělní test)

SměnárnaMěstoKurz
ExchangePraha, KaprovaNevykupuje
Alfa PraguePraha, Palladium0,5 CZK/UAH
Golden ExchangePraha, Na Poříčí0,57 CZK/UAH
Royal ExchangePraha, Václavské náměstí0,55 CZK/UAH
Směnárna SamikoPraha, Štěpánská0,5 CZK/UAH
EurowexPlzeňNevykupuje
FoFo ExchangeBrnoNevykupuje
Kirkuk VaňkovkaBrno0,4 CZK/UAH
Směnárna FuturumOstravaNevykupuje
Duda DVMOstravaNevykupuje

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services