ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 4. 3. 2022 09:59 aktualizováno 4. 3. 2022 16:10 | 22 komentářů
ČNB zahájila intervence. Brání oslabování koruny

Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka začala chránit kurz koruny před dalším oslabováním.

„ČNB sděluje, že je aktivní na devizovém trhu a provádí operace, aby tlumila nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny. Tato aktivita ČNB je nezbytná pro plnění jejích zákonných cílů,“ oznámila mluvčí centrální banky Markéta Fišerová po půl desáté dopoledne.

„ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je plně opodstatněné. ČNB nebude sdělovat další podrobnosti k těmto svým operacím,“ dodala Fišerová. Centrální banka měla ke konci ledna v rezervách 157 miliard eur.

„Tento krok lze v současné situaci považovat za žádoucí a ČNB k němu přistoupila patrně za dvou důvodu: aby uklidnila trh i veřejnost, že koruna nebude následkem zvýšené nejistoty z titulu ruské agrese na Ukrajině výrazněji oslabovat, a aby koruna svým oslabováním dále nezvyšovala v tuzemské ekonomice inflaci výrazněji nad 10% hranici,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Koruna v posledních dnech v reakci na válku na Ukrajině výrazně oslabovala, dnes dopoledne až nad 25,85 koruny za euro. Před desátou pak přišlo náhlé posílení pod hranici 25,6 koruny. Kolem čtvrté odpoledne se česká měna obchodovala na úrovni 25,73 koruny za euro, vyplývá z dat Patria.cz.

Cíl ČNB je tentokrát opačný než u intervencí, které prováděla od listopadu 2013 do dubna 2017: tehdy dlouhodobě bránila koruně v posílení nad 27 korun za euro, a to kvůli obavám z deflace. Teď je to kvůli zpomalení zdražování: slabší koruna zvyšuje inflační tlaky, když zdražují dovozy. Dobře je to vidět třeba na rekordních cenách benzinu.

„Děkuji za zahájení intervencí. Je třeba ujistit české domácnosti, že kurz naší měny bude silný. Určitě by nám nepomohlo, kdyby Češi začali mohutně převádět koruny na eura či dolary,“ reagoval Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

„Vzhledem k velikosti devizových rezerv je ČNB v komfortní pozici a její intervence ve prospěch koruny, kdy centrální banka prodává devizové rezervy, budou pro trh dostatečně důvěryhodné. To by mělo snižovat současnou míru nejistoty nejen na trhu, ale také u širší veřejnosti,“ říká Seidler.

„Nadešel čas využít nabobtnalé devizové rezervy. K čemu jinému by byly, než bránit stabilitu vnější: kurz ale i vnitřní: domácí inflaci,“ komentovala začátek intervencí Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Kurz dolaru ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2022 13:05

Přesně proto musí ČNB zvednou i úroky, aby se lidi nebáli o svoje úspory a pěkně je dále spořili. Poslední co ČNB chce, aby veřejnost stratila důvěru v naší měnu. Pokud tady příjde pár stovek tisíc ukrajinců tak nízka nezaměstnanost bude historii, protože ukrajinci narozdíl od jaderných fyziku z afriky, jsou šikovní a pracovití.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2022 10:25, deprese

Za tři dny to bude zpátky.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.