Koruna výrazně oslabuje. Bitcoin maže válečné ztráty

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 3. 2022 | 5 komentářů
Koruna výrazně oslabuje. Bitcoin maže válečné ztráty

Zdroj: Shutterstock

Česká koruna dnes odpoledne výrazně oslabila až na úroveň 25,50 CZK/EUR a byla tak nejslabší od začátku loňského prosince. Euro z českého pohledu během dneška zdražilo až o zhruba 50 haléřů, což dosud česká měna ztratila v souhrnu za celou dobu války na Ukrajině.

„Zdá se, že finanční trhy geopolitické riziko dosud významně podceňovaly, což není nepodobné s vývojem těsně před covidovou pandemií na začátku roku 2020,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Silné výprodeje se aktuálně týkají i dalších měn středoevropského regionu. Pro březen jsou podle Nováka na stole tři scénáře vývoje koruny:

  • Konflikt začne deeskalovat, geopolitické napětí opadne a koruna rychle posílí zpět do pásma 24,20 až 24,60 CZK/EUR. Pro nadcházející dny je to nejméně pravděpodobný scénář.
  • Pravděpodobnější je, že vysoké geopolitické napětí bude přetrvávat po větší část března. Kurz koruny tak bude i nadále pod tlakem a obchodovat se bude v širším okolí hranice 25 CZK/EUR. Případnému výraznějšímu oslabení české koruny může bránit Česká národní banka intervencemi na devizovém trhu. Nejprve slovně, poté i reálnými intervencemi.
  • Konflikt na Ukrajině bude ještě více eskalovat a slova o použití jaderných zbraní se budou skloňovat stále častěji. Riziková prémie u české koruny se bude zvyšovat a může dojít ke spuštění podobného nebo ještě většího „armagedonu“, který jsme viděli v únoru a v březnu 2020 při covidové pandemii, tj. oslabení koruny směrem k hladině 27 CZK/EUR a výše.

Eskalace napětí na Ukrajině znamená také další růst cen energetických komodit a zároveň i oslabování koruny, což vyšší ceny ropy a zemního plynu ještě násobí. Pokud byly ještě před měsícem reálné odhady inflace pro letošek v rozmezí 8 až 9 %, tak nyní je podle Nováka už téměř jasné, že inflace bude dvouciferná a nelze vyloučit, že překročení 10 % bude výrazné.

„ČNB má ve vtahu k velikosti domácí ekonomiky obří devizové rezervy ve výši 175 miliard amerických dolarů a může je proti oslabování koruny kdykoliv použít. Otázkou je, jak moc by to bylo za současné situace efektivní a kdy s případnými intervencemi začít,“ říká Novák.

V červených číslech jsou dnes opět i evropské burzy. Německý index DAX je nyní na minus 2 %, pražský index PX jen těsně pod nulou. Nahoru ho nadále táhnou akcie České zbrojovky, které nyní rostou přes 8 % a jsou na rekordních 616 korunách za kus. Naopak pod prodejním tlakem jsou dál akcie Erste, které ztrácí přes pět procent a s cenou kolem 750 korun za kus jsou nejlevnější od loňského dubna.

Naopak výrazné posilování dnes hlásí kryptoměny. Bitcoin vymazal propad z posledních dnů a je nad hranicí 44 tisíc dolarů. Za posledních 24 hodin jeho cena vyrostla zhruba o 17 %. Podobně roste i třeba Ethereum. Poptávku po bitcoinech mohou zvedat Rusové, kterým devalvuje rubl. Největší kryptoměnová burza světa Binance odmítla požadavek Ukrajiny, aby zmrazila ruské účty.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services