Kurz koruny očima expertů. Proč a jak letos posílí

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 31. 7. 2020 | 8 komentářů
Domácí měna letos v létě roste nejvíc ze všech na světě. Zaposilovala si koruna, aby se nám líbila v plavkách, nebo existuje rozumnější vysvětlení? Můžeme a máme se těšit na další růst?
Kurz koruny očima expertů. Proč a jak letos posílí

Zdroj: Shutterstock

České koruně se v posledních dvou měsících daří výrazně posilovat vůči euru i dolaru. Podle dat agentury Bloomberg dokonce nejvíc ze všech měn na celém světě. A někteří analytici předpovídají další růst. „Kurzu koruny v posledních týdnech pomáhá odražení se tržních úrokových sazeb ode dna a pozitivní sentiment finančních trhů vůči měnám rozvíjejících se zemí. Tento trend podle nás bude pokračovat, a koruna tak má našlápnuto k dalšímu posílení,“ říká analytik Komerční banky František Táborský.

Koruně navíc svědčí i nedávné dojednání Fondu obnovy Evropské unie. Pakt podle ekonomů představuje důležitý krok k udržení funkčního jednotného vnitřního trhu Unie, výrazně by z toho měli těžit čeští exportéři, potažmo celá česká proexportně orientovaná ekonomika. Pozitivní pro naši měnu je i postoj členů bankovní rady České národní banky, kteří se nechali slyšet, že v nejbližší době nemají v úmyslu hýbat základní úrokovou sazbou.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Kurz dolaru ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

K úrovním, jaké se očekávaly po ukončení měnových intervencí ČNB, má ale koruna pořád daleko. A další vývoj se dá i kvůli spekulantům, kteří uměle oslabenou korunu ve velkém skupovali, jen těžko předpovídat. Což ostatně potvrdil v rozhovoru ze začátku letošního roku i centrální bankéř Aleš Michl: „Poslední dva roky měla koruna posilovat určitě víc. Měli jsme vyšší sazby než v eurozóně, ale stejně z toho moc nebylo. Zkrátka jde o daň za devalvaci. Před ní byl objem krátkodobého zahraničního kapitálu, měřený zahraniční držbou českých státních dluhopisů a objemem krátkodobých vkladů nerezidentů u bank, 290 miliard korun. Dneska je to za 1300 miliard.“

V pravidelné anketě Očima expertů se ptáme, co je podle nich hlavní příčinou posilování koruny. Blýská se na lepší časy, nebo je spíš koruna vláčena okolnostmi, takže přehnaný optimismus není na místě? A co by bylo nezbytné pro další a hlavně dlouhodobější posílení nezbytné – a je to dnes vůbec reálné?

Helena Horská

hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Helena Horská
+107
+
-

Česká měna uvítala těžko rodící se dohodu členských států týkající se Fondu obnovy EU a střednědobého fiskálního rámce. Pro otevřenou ekonomiku, jako je ta naše, podobná dohoda zvyšuje šanci na rychlejší oživení, více zakázek pro náš průmysl a služby, a tudíž i vyšší zájem o českou korunu. Ačkoliv nemáme ještě sečtené ztráty z první vlny pandemie, trhy se již upínají vpřed a předhánějí se v sázce na rychlost a načasování oživení. Korunu kromě šance na společný postup a udržení jednoty EU povzbuzuje i vysoká domácí inflace, která vyvolává na trhu plané naděje na zvýšení úrokových sazeb. Nic takového ale nečekám a ani Česká národní banka, podle vyjádření několika členů bankovní rady, o tom ani neuvažuje. Stále platí, že vyhlídky na oživení jsou nejisté a s blížícím se podzimem může znovu růst nervozita a napětí.

Dominik Stroukal

hlavní ekonom Roklen

Dominik Stroukal
+98
+
-

Od poloviny května se na trhy vrací trocha optimismu a s ním i chuť riskovat. A koruna z toho těží. Pořád jsme ale na hodnotách, na kterých jsme byli naposledy jen krátce v roce 2017 po opuštění kurzového závazku. Jinými slovy, pro fanoušky silné koruny se nacházíme stále ve špatné době, ale dostali jsme se na zpátky na posilující trend, který je u koruny nejen díky vyšším úrokům přirozený. Jestli však bude dále koruna posilovat, je sázka na dvě věci – na aretaci věšteckých koulí ekonomů a na apetit nového koronaviru. Tou první je sázka na příznivější než očekávaná data. Stačí, aby statistici ukázali, že se nám daří lépe, než předpovídaly ekonomické modely. A nejen nám, ale i světové ekonomice jako celku. Optimistické zprávy koruně nahrávají. Tou druhou sázkou, největší pesimistickou zprávou a hrozbou pro silnou korunu v jednom, je pak samozřejmě stále pravděpodobná druhá vlna epidemie a s ní spojená opatření.

Miroslav Zámečník

ekonomický analytik České bankovní asociace

Miroslav Zámečník
+94
+
-

Současný, pro dovolenkáře jistě příznivý trend posilování koruny, je dozníváním příznivého přijetí summitu lídrů EU finančními trhy. Koruna se v podstatě svezla na téhle vlně optimismu, v závěsu za eurem, které posílilo proti dolaru. Nejde jen o summit a jeho výsledky v podobě dodatečných stovek miliard eur, které budou napumpovány do ekonomik členských zemí, především těch, jako je Itálie, Španělsko a Polsko. Jde také o to, že vysokofrekvenční ekonomická data z EU zatím naznačují, že se starému kontinentu daří lépe než USA. Povzbudivé předstihové ukazatele, především z německého zpracovatelského, a zejména automobilového průmyslu za červenec, s nimiž přišel respektovaný německý hospodářský institut Ifo, by také mohly Česku pomoci, pokud se do zdejší ekonomiky „propíší“.

Česká prosperita samozřejmě bude záviset na vývoji produktivity a na tom, jak se podaří Česku zvládnout strukturální změnu ekonomiky. To nejsou žádné novinky, ale krize ten tlak na schopnost přizpůsobit se vývoji jenom zvýší. Kurz koruny bude dlouhodobě vypadat podle toho, jak to zvládneme.

Josef Tětek

analytik společnosti TopMonks

Josef Tětek
+134
+
-

Optimistický vůči koruně bych nebyl, jelikož „posilování“ není její zásluha – zkrátka se v hodnotě propadá to, s čím ji poměřujeme. Dolar se samozřejmě může propadat i v dalším období a pak je zřejmě pravda, že koruna je lepším útočištěm kupní síly. Stejně tak (či lépe) ale může posloužit zlato, stříbro, či bitcoin – vše nyní vůči dolaru roste. Ve světě čistého fiatu už peníze neslouží jako měřítko hodnoty, je tudíž těžké odhadovat, jaké ocenění budou mít různé komodity, měny a instrumenty v krátkém, středním či dlouhém období – protože se nemění pouze hodnota oněch poměřovaných věcí, ale i „měřidla“ samotná. Dolar je centrálně plánován stejně jako koruna, libra nebo euro. Vzájemně se ovlivňující rozhodnutí centrálních plánovacích komisí (pardon – bankovních rad) pak plodí chaos měnových kurzů a analytici se v nich snaží přečíst něco smysluplného. Domnívám se, že „jediný hlubší motiv ve vývoji fiatových měn je jejich postupná eroze“ – v dlouhém období bude vůči dolaru, koruně a jiným měnám růst na ceně vše, co nemůže být nafouknuto. Bitcoin, drahé kovy a akcie skutečně produktivních firem.

Martin Mašát

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Martin Mašát
+103
+
-

Koruna je ve vleku externích událostí. Silné posílení v posledních týdnech je dáno hlavně schválením stimulačního balíčku v rámci Evropské unie, který zlepšil náladu investorů a ze kterého by Česká republika měla profitovat. Posílení určitě není výsledkem nějakého dobrého vládního opatření nebo měnové politiky ČNB, která sama očekává v poslední prognóze kurz koruny k euru skoro o korunu slabší.

Setrvalý trend posilování zatím příliš neočekávám, protože nynější posun byl velice rychlý, a proto může přijít opět korekce kurzu. A ještě zvlášť pak proto, že podobný stimulační balíček přijde i v USA, a proto, že šíření koronaviru není pod kontrolou a s velkou pravděpodobností přijde další kolo restrikcí, i když tentokrát více zacílené, ne bezhlavé jako v březnu.

Michal Skořepa

analytik České spořitelny

Michal Skořepa
+96
+
-

Základní impulz pro nedávné posílení koruny je poměrně jasný: největší část posílení nastala po schválení plánu obnovy Evropské unie známého pod označením Next Generation EU. Finanční trhy si toto schválení zjevně vyložily jako příznivý signál, že už není tolik třeba se bát menších evropských měn, jako je právě třeba koruna, které jsou oproti euru pro účastníky devizového trhu přece jen riskantnější.

Posílení koruny se dá hodnotit jako dobré. Ne proto, že šlo o posílení, nýbrž proto, že podle všeho šlo o pohyb daný změnou pohledu trhů na fundamentální parametry a výhled české ekonomiky v porovnání s eurozónou. Každý takový fundamentální pohyb kurzu je dobrý, protože potvrzuje roli kurzu jako zcela klíčové ceny.

V horizontu měsíců se dá předpokládat další mírné posilování koruny dané ústupem rizikové averze na trzích a také očekáváním, že české úrokové sazby se začnou z nynější velmi nízké úrovně zvedat výrazně dřív než sazby v eurozóně.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund, člen Národní ekonomické rady vlády

Lukáš Kovanda
+103
+
-

Je to fascinující asymetrie. V březnu mnozí brečeli nad oslabováním. Sebemrskačsky litovali, jakou Česko udělalo chybu, že ještě nemá euro. Za poslední dva měsíce, tedy za dobu relativně normálního chodu ekonomiky, koruna zhodnocuje nejvíc ze všech měn světa. Zpevňuje vůči dolaru i euru. A – slyšíme jedno velké ticho. Koruna zafungovala, jak měna při plovoucím kurzu fungovat má. Díky oslabení nemuselo k přizpůsobení ekonomiky covidovému šoku dojít jiným způsobem, třeba zvýšením nezaměstnanosti. Stále nízká míra nezaměstnanosti, nejnižší v EU, je i důsledkem toho, že za trh práce odvádí nevděčnou práci právě koruna.

Anketa

Kdo to řekl správněji?

Teď koruna předchozí oslabení postupně koriguje a zpevňuje. V posledních dnech sílí bezprostředně v důsledku dojednání Fondu obnovy EU. Dohoda na fondu snižuje riziko, že zbankrotuje Itálie, a tedy i riziko rozbití jednotného unijního trhu. Na jeho fungování je závislý český export, a tedy i kupní síla koruny.

Dlouhodobě koruna posilovat bude. Teď ale po přechodnou dobu další posilování není nějak zvlášť žádoucí. Evropská centrální banka euro oslabuje „upoceně“, zápornými úroky a pumpováním miliard eur, koruna má své oslabení relativně přirozeněji. Slabší koruna pomůže uchránit podstatnou část pracovních míst. Zvýší atraktivitu Česka v očích zahraničních turistů a podpoří exportéry.

K výraznějšímu posílení by pomohlo, pokud by se Česká národní banka zbavila alespoň části devizových rezerv, to ale není příliš reálné. Centrální banky obecně budou dále ředit kupní sílu měn, aby svým vládám usnadnily zadlužování. Kdo chce znehodnocování svých úspor zamezit, ten musí investovat do realit, zlata či třeba bitcoinu.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+122
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2020 8:31, deprese

Ale božínku, furt je na tom koruna hůř o korunu, než před koronavirem asi před půlrokem. Hlavně, že je o čem psát. :D

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2020 22:16, eďa

o tom, že se koruna a stejně tak corona udrží , bylo rozhodnuto ve vyšších stupních řízení, gojímové... a bude dál posilovat.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services