Koruna oslabila nejvíc od intervencí, burzy prudce padají

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 3. 2020 10:13 aktualizováno 12. 3. 2020 17:31 | 10 komentářů

Česká měna dnes výrazně oslabila. Vůči euru klesla na 26,23 koruny za euro, což je nejslabší úroveň od června 2017. K dolaru oslabila na 23,67 Kč/USD, vyplývá z údajů webu Patria Online.

„Koruna dnes prodělala největší denní ztrátu od intervencí roku 2013,“ říká Michal Brožka, ekonom Komerční banky. Dnešek přitom začínala na kurzu kolem 25,80 za euro. A ještě před necelým měsícem byla nejsilnější od roku 2012 – na hodnotě 24,8 k euru.

Zmíněných 26,2 koruny za jedno euro teď česká měna stojí na mezibankovním trhu. Ve směnárnách si k této ceně ještě něco připlatíte. Například Česká spořitelna dnes prodávala euro v hotovosti za 26,69 koruny. Ještě například v půlce ledna jste euro na pobočce spořitelny mohli koupit za 25,85 koruny. Nejlevněji euro pořídíte na pumpách Ono, kde podle kurzovního lístku na firemním webu stále platí kurz 25,6 koruny.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Výrazně se propadají také světové burzy. Hlavní panevropský akciový index STOXX 600 i německý index DAX jsou dokonce v minusu přes 11 procent. Burzy v USA momentálně odepisují přes osm procent.

Burzy v Miláně, Paříži a Madridu zaznamenaly největší propad ve své historii, londýnská a frankfurtská největší za víc než třicet let. Pražská burza skončila dnešní obchodování s nejvýraznějším propadem od hospodářské krize v roce 2008. Index PX se propadl o 7,84 procenta, víc ztratil naposledy v říjnu 2008.

Bez odezvy tak zůstalo rozhodnutí Evropské centrální banky o nových stimulačních opatřeních. ECB nabídne komerčním bankám další levné úvěry, rozšíří nákupy dluhopisů a zmírní pravidla poskytování úvěrů.

Trhy dnes ovládla další vlna pesimismu poté, co americký prezident Donald Trump zakázal na 30 dnů většině Evropanů cesty do USA. Půjde o desítky tisíc letů.

„Trhy se obávají, že tento krok, oznámený dnes nad ránem středoevropského času, znatelně zvyšuje riziko celosvětové recese v blízké době. Zbavují se tak rizikovějších aktiv, mezi něž řadí právě i českou měnu,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

Cena ropy Brent odepisuje kolem šesti procent a blíží se úrovni 30 dolarů za barel. Překvapivě ztrácí i zlato, které odepisuje kolem tří procent a unce je zhruba za 1600 dolarů. 

Masivně dnes ztrácejí virtuální měny. Bitcoin odepisuje více jak pětinu. 

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2020 12:04, deprese

Co burzy, ale slavné kryptoměny které nejsou ničím kryté a jak se tady se mnou hádali, že je to dobrá investice. :DDD

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services