Do jakých měn investovat? Do žádných. A držte se koruny

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 5. 2. 2020 | 7 komentářů
Jak se v roce 2019 dařilo měnám a kam zamíří letos? Koruna začala výrazněji posilovat k euru a má potenciál posilovat dál. Dolar a libra jsou letos velká neznámá.
Do jakých měn investovat? Do žádných. A držte se koruny

Koruna je nejsilnější od roku 2012

Ve své loňské prognóze Česká národní banka počítala s tím, že koruna během roku 2019 posílí až na kurz 24,40 za euro.

Koruně se však v uplynulém roce ještě moc posilovat nechtělo, kurz dlouho jako na houpačce osciloval mezi 25,50 až 26 korunami za euro.

Do pohybu se dal až koncem roku a během letošního ledna se dokonce přiblížil hranici 25 korun za jedno euro. Tak silná byla koruna naposled v roce 2012.

Paradoxní je, že když koruna během loňského roku ne a ne začít posilovat, ČNB to reflektovala ve své nové prognóze a pro rok 2020 počítala s tím, že kurz bude letos posilovat jen pozvolna. Ke konci roku 2020 se měl dostat pouze na 25,30. Tak uvidíme, jak ČNB upraví prognózu nyní.

To není míněno jako nějaká kritika či posměch. ČNB – tak jako každý jiný – mění svá očekávání, přičemž všichni vycházíme z nějakých modelů a zkušeností z minula. To je naprosto normální a přirozené. I ČNB musí ve svých prognózách reagovat na aktuální vývoj.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Zda bude koruna k euru dál posilovat, to s jistotou nikdo neví. Já osobně se domnívám, že ano. I když asi pomalejším tempem, než jsem sám dříve předpokládal.

Když ČNB v dubnu 2017 ukončila intervence, můj odhad byl, že koruna během následujících tří až pěti let posílí k euru o 10 až 20 procent, tedy na kurz 22 až 24 korun za euro. Zatím zpevnila jen o sedm procent.

Posiluje

Jak na dění kolem naší měny pohlížejí ekonomové a finanční analytici? Jaké jsou vyhlídky koruny pro letošní rok, porostou jí dál svaly? A čím je zatímní letošní spanilá jízda způsobená?

Kurz koruny očima expertů: Euro za 25 klidně, ale co pak?

Pořád jsem přesvědčený, že česká ekonomika má prostor pro další posilování koruny vůči euru. Pro naši měnu mluví také výrazný rozdíl mezi úroky v eurech a korunách. Ale jak ukazuje dosavadní vývoj, to posilování bude asi pozvolnější.

Libra a dolar? Velká neznámá

V roce 2019 byl obecně na měnových trzích relativně klid. Z hlavních světových měn nejvíce posílily kanadský dolar a britská libra.

Hrozba tvrdého brexitu bez dohody pominula, což přineslo na trh uvolnění. Jak se ale bude kurz britské libry vůči euru (a potažmo i české koruně) vyvíjet v následujících letech, to si dnes nikdo netroufá ani odhadovat. Důsledky brexitu se teprve ukážou – mohou být pro britskou ekonomiku pozitivní i negativní.

Kurz koruny k libře

Zdroj: peníze.cz

Také vývoj amerického dolaru se těžko předpovídá. Dolar obecně vykazuje poměrně vysokou kolísavost. Vývoj kurzu k euru se pak promítá i do vývoje kurzu s korunou. Jen pro ilustraci: Koruna třeba posílí k euru o dvě procenta, ale zároveň dolar může k euru za rok posílit i oslabit klidně o 10 procent. Takže fakticky pak koruna k dolaru může posílit o 12 procent, nebo oslabit o osm procent.

V uplynulém roce se kurz pohyboval mezi 22 až 24 korunami za dolar, aktuálně je zhruba 22,80. Když vezmeme rozpětí deseti procent oběma směry, tak dostaneme interval od 20 do 25 korun za dolar – tedy poměrně široký.

Ale reálně by opravdu nebylo až tak překvapivé, kdyby do konce letošního roku kurz koruny posílil až na 20 korun za jeden dolar. A stejně tak by nebylo nijak šokující, kdyby naopak dolar výrazněji posílil k euru a ve finále se kurz s korunou posunul až k těm 25 korunám za dolar. Oba scénáře jsou zhruba stejně pravděpodobné. Hodně bude záležet na vývoji americké ekonomiky a také na výsledku listopadové prezidentské volby v USA.

Kurz koruny k dolaru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Změna kurzu vybraných měn vůči české koruně v roce 2019

MěnaMeziroční změna
nejlepší
Sýrie (SYP)19,2 %
Ukrajina (UAH)17,7 %
Egypt (EGP)12,7 %
Rusko (RUB)12,6 %
Thajsko (THB)9,5 %
nejhorší
Ghana (GHS)-13,9 %
Zambie (ZMK)-15,2 %
Libérie (LRD)-15,6 %
Angola (AOA)-35,2 %
Argentina (ARS)-36,7 %
další vybrané
Kanada (CAD)5,6 %
Velká Británie (GBP)3,8 %
Švýcarsko (CHF)2,6 %
Japonsko (JPY)1,9 %
USA (USD)0,7 %
Austrálie (AUD)0,2 %
Polsko (PLN)-0,2 %
Čína (CNY)-0,6 %
EMU (EUR)-1,2 %
Švédsko (SEK)-3 %
Maďarsko (HUF)-4 %
Zdroj dat: Česká národní banka (k 31. 12. 2019)

Držte se koruny

Ozval se vám forex broker, že právě teď v době pohybu kurzů je správná doba investovat do některé měny? Do jaké měny se tedy investovat vyplatí? Do žádné. Měna není investice, ale pouze čirá spekulace na pohyb kurzu – a takovým spekulacím doporučuji se obloukem vyhýbat.

Jiná otázka je, když chcete třeba pravidelně investovat do akcií ve světě, tak v jaké měně? Já osobně klientům vždy doporučuji držet se při investování koruny, pokud tedy mají příjmy a výdaje primárně v českých korunách. Pokud je někdo zvyklý počítat v eurech, tak by měl také investovat v eurech.

Dnes najdete celou řadu fondů, které investují do akcií v USA, v Evropě či v Asii, ale přitom jsou vedené v korunách a zajišťují měnové riziko do koruny.

Občas se setkávám s názorem, že se měnové zajištění kvůli nákladům nevyplatí a že to dlouhodobě nemá smysl řešit. Já naopak považuji za zbytečné podstupovat měnové riziko, když ho podstupovat nemusím.

Navíc díky tomu, že v Česku aktuálně máme vyšší úroky než v USA a v eurozóně, tak měnové zajištění dnes fondy v zásadě nic nestojí. Na měnových forwardech na pevný kurz eura dokonce vydělávají kolem dvou procent ročně navíc.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2020 19:33, Petr

Opět se ukazuje, jak tragicky neschopná je ČNB.

Místo aby svou politikou cílila PROTI trendu, tj. v době konjunktury korunu nechávala posilovat a v dobře krize jí nechala oslabit, a tedy příznivě stimulovala ekonomiku a vyvažovala extrémy, naopak pomáhá tyto extrémy eskalovat.

V dobrých časech korunu oslabovala (a pomohla vytvořit obludnou bublinu (nedostatek lidí, extrémní zdražování)), a když se teď blíží špatné časy, naopak nechá korunu posílit.

Přičemž platí, že korunový střadatel prodělává tehdy i nyní.

Hloupé, nesmyslné, trestuhodné.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2020 10:08, Michal

To je zase žvást. Byl bych debil,abych směnil své tisíce liber za českou,chcípáckou měnu !!

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services