Místo kuny euro. Chorvatsko se hlásí do eurozóny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 7. 2019
Místo kuny euro. Chorvatsko se hlásí do eurozóny

Až v roce 2023 pojedete na dovolenou do Chorvatska, možná už nebudete kupovat kuny, ale eura. Ministr financí Zdravko Marić dnes oznámil, že Chorvatsko do konce tohoto týdne předloží formální žádost o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM 2. Chorvatsko se tak oficiálně přihlásilo o společnou evropskou měnu.

Kdo chce euro, musí v systému ERM 2 strávit minimálně dva roky. Během této doby nesmí měna kolísat o více jak 15 procent. Když Chorvatsko testem projde, musí jeho účast v eurozóně pak ještě odsouhlasit Evropská centrální banka a také země, které už v eurozóně jsou. Nejdříve tak euro může kunu nahradit v roce 2023, uvádí agentura Reuters.

Chorvatsko je v Evropské unii od roku 2013. Tehdy se také zavázalo, že euro přijme. Stejný závazek má od svého vstupu do EU i Česko. Zatímco ale v Česku je veřejnost i třeba centrální banka proti, v balkánské zemi je to naopak.

Tip: Kde nakoupit eura a kuny na dovolenou? Do směnárny hned nechoďte

Podle letošního průzkumu chorvatské centrální banky podporuje přijetí eura 52 procent Chorvatů, zatímco 40 procent je proti. Nejvýznamnější obchodní partneři Chorvatska už jsou členy eurozóny a zhruba 80 procent úspor v Chorvatsku je denominováno v eurech, uvedla dále agentura Reuters.

Jednotnou evropskou měnu v současnosti používá 19 z 28 členských zemí Evropské unie.

Kudy k dobrému kurzu

Možná máte „účet zdarma“. Možná díky němu neplatíte ani za výběry ze zahraničních bankomatů, nebo je máte za „transparentní“ poplatek. Přesto vám může použití karty v cizině prodražit směnný kurz, který vaše banka používá.

Kolik zaplatíte za eura? Porovnali jsme kurzy na kartách

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services