Na dovolené v Egyptě zaplatí Češi o dost víc než loni

pk | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2019

Čeští turisté se letos musí připravit na poměrně výraznou změnu kurzu egyptské a turecké měny vůči koruně. Zatímco dovolená v Egyptě kvůli tomu zdraží, v Turecku zůstanou ceny zhruba stejné jako před rokem. Upozorňuje na to ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Žádná jiná ze světových měn neposílila od poloviny loňských prázdnin vůči koruně právě výrazně jako egyptská libra – o víc než deset procent. „Spotřebitelská inflace v Egyptě přitom není zanedbatelná, v posledních roce se v měsíčním meziročním sledování pohybuje v pásmu od dvanácti do osmnácti procent. Češi se tedy musí připravit na to, že v Egyptě bude letos citelně dráž než loni v létě, a to jak kvůli oslabení koruny vůči libře, tak kvůli výrazné inflaci,“ říká Kovanda.

Naopak turecká lira patří mezi pět světových měn, které od půle loňského léta vůči koruně nejvíc oslabily. Víc než turecká měna oslabily vůči koruně jen měny Angoly, Haiti, Zambie a Argentiny. Turecká lira ztratila od loňské poloviny prázdnin do dnešních dní vůči koruně více než třináct procent.

„Příznivý dopad na ceny z pohledu českého turisty však tlumí vysoká inflace, která za poslední rok byla v Turecku ještě výraznější než v Egyptě. V měsíčním meziročním sledování se pohybuje v pásmu od patnácti do šestadvaceti procent. Právě inflace tak u celé řady zboží způsobí, že cena z pohledu Čecha nebude o nic výhodnější než loni,“ vysvětluje Kovanda.

Kolik dostanete za korunu tureckých lir

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Kurz koruny k euru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services