Blíží se konec umělého oslabování koruny. S čím počítat

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 19. 12. 2016 | 17 komentářů
Konec umělého přidržování koruny pod 27 korunami za euro oznámí Česká národní banka pravděpodobně někdy ve druhé polovině roku 2017. Nicméně i po oficiálním ukončení závazku bude centrální banka podle potřeby dál na trzích intervenovat, aby zajistila hladký vývoj kurzu. Koruna by tedy neměla k euru skokově posílit. Dlouhodoběji ale posilovat nejspíš bude.
Blíží se konec umělého oslabování koruny. S čím počítat

Jedním z klíčových ekonomických témat pro příští rok je ukončení měnových intervencí České národní banky. Domácí podnikatelé a investoři si uplynulé tři roky nemuseli lámat hlavu s vývojem kurzu koruny k euru. Všichni ušetřili za hedging, tedy pojištění kurzu. Tuto úlohu na sebe vzala Česká národní banka, která od listopadu 2013 hájí kurz 27 korun za euro. To ale nebude trvat věčně.

Kolik korun do eura – poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Prognóza vývoje inflace

Zdroj: Česká národní banka; zvětšíte klikem

Česká národní banka započala s intervencemi a hájením pevného kurzu s cílem brzdit v České republice deflační tlaky. Jako cíl sleduje udržitelnou inflaci na úrovni kolem dvou procent. Před měsícem jsem psal, že inflace už brzy poroste. A skutečně, v listopadu podle Českého statistického úřadu stoupla meziroční inflace na 1,5 procenta. V průběhu příštího roku by meziroční inflace měla stoupnout nad cílovou úroveň dvou procent. S tímto scénářem počítá i Česká národní banka.

Propojeno!

Dlouho očekávaná inflace už není daleko. Přijde. A bude mít hlad. Půjde vám po úsporách. Úroky bankovních vkladů s ní nebudou schopné držet krok. Hledání relativně bezpečného výnosu bude fuška.

Inflace za dveřmi. Spoření peníze neochrání

Dá se tedy předpokládat, že v průběhu příštího roku Česká národní banka oznámí konec měnového závazku a přestane oficiálně hájit kurz 27 korun za euro. Klíčové otázky zní:

  • Kdy k ukončení intervencí dojde?
  • Co to udělá s kurzem koruny?

Správná odpověď zní podvakrát: To ukáže až čas.

Nicméně – Česká národní banka je v komunikaci ohledně plánovaného ukončení intervencí velmi otevřená a členové bankovní rady ve svých prezentacích jasně zdůrazňují několik důležitých bodů:

Intervence neskončí  dřív než ve druhém čtvrtletí 2017

„Bankovní rada neukončí závazek dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Jeho ukončení je pravděpodobné v polovině roku 2017,“ uvedl koncem listopadu Vojtěch Benda, člen bankovní rady České národní banky.

Ve stejném duchu se vyjadřuje i Jiří Rusnok, guvernér České národní banky: „Členové bankovní rady nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017.“

„Kurzový závazek bude v platnosti přinejmenším ještě cirka čtyři měsíce. Může to ale být i déle,“ utvrzoval nás před týdnem Lubomír Lízal, další člen bankovní rady České národní banky. A dodává: „Časování ukončení závazku bude záviset na ekonomickém vývoji, nemůže se však posunout před druhé čtvrtletí roku 2017. Nezáleží jen na plnění cíle v okamžiku exitu, ale i na jeho udržitelnosti v delším horizontu!“

Předpoklad ukončení měnového závazku

Zdroj: Česká národní banka

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

2. Koruna by neměla automaticky prudce posílit

„Návrat do standardního režimu měnové politiky nepovede ke skokovému posílení kurzu na mírně nadhodnocenou úroveň před zahájením intervencí,“ říká Vojtěch Benda.

„Očekávání výraznějšího posílení koruny po exitu z kurzového závazku nemají opodstatnění,“ tvrdí Jiří Rusnok a dodává: „ČNB bude v případě potřeby intervenovat, aby utlumila nadměrné kurzové výkyvy.“

A jako přes kopírák Lubomír Lízal: „Případné posílení kurzu po opuštění kurzového závazku bude tlumeno uzavíráním korunových pozic finančních investorů. Česká národní banka bude navíc připravena intervenovat za účelem zmírnění kurzových výkyvů.“

Věřit, nebo nevěřit?

Zlí jazykové tvrdí, že centrální banka musí lidi chlácholit, ale ve finále intervence ukončí nečekaně, podobně jako to před dvěma roky provedla Švýcarská národní banka. Kurz švýcarského franku tehdy skokově posílil o dvacet procent.

Kolik franků do eura – poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Nejnověji na Finez.cz:

Já jsem ale přesvědčený, že Česká národní banka skutečně nehodlá destabilizovat český finanční trh, takže svým slovům dostojí. K ukončení měnového závazku s velkou pravděpodobností dojde v pololetí nebo někdy ve druhé polovině roku. Nicméně i po oficiálním ukončení závazku bude centrální banky podle potřeby dál na trzích intervenovat, aby zajistila hladký vývoj kurzu. Krátkodobě by tedy koruna neměla k euru skokově posílit.

Jsem ale také přesvědčený, že střednědobě až dlouhodobě má koruna k posilování vůči euru velký potenciál a prostor. Může to znít bláznivě, ale za pět let by koruna mohla posílit až o 20 procent, tedy klidně bychom mohli kupovat jedno euro za méně než 22 korun. Pokud tedy za pět let bude ještě euro existovat v podobě, jakou dnes známe. Ale výraznějšího posilování koruny k euru se asi dočkáme až někdy v roce 2018 a později. A to je všechno zatím ve hvězdách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 12. 2016 20:37

Když nemají lidé práci tak ani importeri nemají pro koho dovazet. Kdyby ČNB ne oslabila Kč a nezaměstnanost by zůstala na 600, tisíc lidi, tak by koruna oslabila někam k 29 az 33 Kč za euro, to by pak bylo zdrazovanicko-strasne nejen pro důchodce! Právě ted ušetřene peníze na podpory v nezaměstnanosti se muzou použít i na zvyšování důchodu.

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace za dveřmi. Spoření vám peníze neochrání

4. 11. 2016 | Jan Traxler | 38 komentářů

Inflace za dveřmi. Spoření vám peníze neochrání

Dlouho očekávaná inflace už není daleko. Přijde. A bude mít hlad. Půjde vám po úsporách. Úroky bankovních vkladů s ní nebudou schopné držet krok. Hledání relativně bezpečného výnosu... celý článek

Partners Financial Services