Slabá měna – další intervence? Národní banku čeká dlouhý boj s deflací

Inflace letos zůstane pod jedním procentem, centrální bance se ji nepodaří zvýšit. Určitou změnu strategie pak má přinést postupná výměna členů bankovní rady.
Slabá měna – další intervence? Národní banku čeká dlouhý boj s deflací

Drahé euroa další měnové intervence ze strany České národní banky. Na dopady hrozící deflace by si Češi měli pomalu zvykat. Podle analytiků se je totiž nepovede vyřešit ani do roka.

„Na hranici deflace se budeme pohybovat dlouhodobě,“ varuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Hlavním „viníkem“ bude podle něj pokračující pokles cen v eurozóně, který se bude přelévat do jinak zdravého Česka.

„Každá další intervence, ať už slovní, nebo skutečná, přitom v dalších letech zabere jen na chvíli,“ říká Navrátil. Potom ale inflace vždy znovu sklouzne těsně nad nulu, tedy hluboko pod dvouprocentní cíl České národní banky.

Určitou změnu nicméně může přinést postupná výměna členů bankovní rady včetně dosavadního guvernéra Miroslava Singera. Jejich nástupce vybere prezident Miloš Zeman, který patří ke kritikům intervence.

Inflace na jednom procentu? Hloupost

Navrátil očekává, že – v rámci boje s deflací – bude současná bankovní rada ČNB tuzemskou měnu postupně dál oslabovat, postupně třeba až na 30 korun za euro. „V průměru by šlo o oslabení o korunu za rok,“ říká s tím, že v mezidobí bude ČNB „hrozit“ dalšími zásahy. Nic z toho však podle něj ceny nahoru nevyžene.

Strašák jménem deflace

Proč je deflace takovým strašákem a proč by se z ní domácnosti neměly automaticky radovat? Při klesajících cenách prý totiž lidé méně utrácejí.

S klesající spotřebou se snižuje i výroba. Firmy pak potřebují od zaměstnanců méně práce, což vede k poklesu mezd nebo k propouštění. A deflační spirála pokračuje – jestliže se domácnostem snižuje příjem, tak s utrácením nadále otálejí. Pokles cen nepomáhá ani dlužníkům. Při splácení svých starších půjček musí totiž stále vracet původní částku, i když mají vzhledem k poklesu cen i mezd méně peněz.

Kritikové však argument, že by domácnosti masově odkládaly nákupy jen kvůli naději, že za několik měsíců nakoupí o desetiny procenta levněji, pokládají za nesmysl.

Rozhodne úspěch Evropské centrální banky

Rychlou cestu z nebezpečí deflace nečekají ani další ekonomové, které on-line deník Aktuálně.cz oslovil.

„Minimálně v prvních třech čtvrtletích bude tuzemská ekonomika podle všeho dokonce v deflaci. Nízká inflace se stane definitivně minulostí nejdříve v roce 2017,“ předpokládá Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen.

Další oslabení koruny by podle něj mohlo přijít, pokud nezačnou v eurozóně růst ceny ani po spuštění kvantitativního uvolňování. Tento „protideflační“ program, v jehož rámci bude Evropská centrální banka tisknout 60 miliard eur měsíčně, má začít fungovat od března.

Na nízké úrovni se inflace udrží i podle hlavní ekonomky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové. Ta dosud očekávala, že v celém roce 2015 porostou ceny o 1,1 procenta. „Jak moc velká je pravděpodobnost inflace pod jedním procentem, neumím vyčíslit, ale je to velmi realistické,“ říká nyní.

Analytik Home Credit Michal Kozub věří, že se tak stane na 70 procent. „Úprk z dovezené deflace“ podle něj rozhodně nepůjde vyřešit rychle ani jednoduše.

„Česko se může snažit zbavit deflace sebevíc, ale pokud se jí nezbaví Evropa, není šance se z tohoto kruhu vymotat. Kroky ČNB mohou jen mírnit bolest,“ tvrdí Kozub.

Být in? Být de?

Předloni byla inflace nějak moc krotká – na interaktivním grafu vidíte, jak se v některých měsících snažila napodobit ponornou říčku Punkvu. Ovšem takové punkové chování jí nelze trpět! Nelze být de, musí být in! 

Proto se čarodějové z České národní banky snažili měnovou intervencí vyhnat inflaci zas pěkně na světlo. Inflační cíl je známý: dvě procenta. 

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – jako je například nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Anketa

Když jdou ceny dolů...

Kůň pije, jen když má žízeň

Eurozóna je však podle něj, pokud jde o zvládání ekonomických problémů, bezzubá, což se už několik let ukazuje třeba v případě Řecka. „A podobně to vidím i s řešením deflace,“ zdůrazňuje.

Podle Navrátila tudíž vyvstala mezi ekonomy otázka, zda má vůbec ještě smysl „hrát si na inflační cíl“. Samotné rozhodnutí, že by inflace měla činit třeba dvě nebo tři procenta, už dnes podle něj totiž nezabírá. „Ty ceny vám neporostou. To je jako když přivedete koně k vodě – pokud nemá žízeň, nedonutíte ho pít,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2015 12:38, Marek

A co na to zaměstnanci firem, které za euro nakupují? S tou škodlivostí deflace to není taková katastrofa, jak se nám snaží někteří namluvit, pokud je krátkodobá nebo nízká, tak škodí jen bankéřům.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2015 8:37, David

Když to každý bere jen sobecký na sebe, tak je jasný že v tom vidíte špatnost. Nicméně pro Vás se v ČR skoro nic nezmění, jen elektronika a zahraniční dovolena trochu podraží a ostatní spíš sleví. Nicméně všechny firmy co vyváží do zahraničí si polepší, což znamená, že i jejich zaměstnanci mají jistotu práce atd. Takže v globalu to tak špatné není.

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jezuiti a pošetilci

20. 1. 2015 | Pavel Kohout | 6 komentářů

Jezuiti a pošetilci

Ti pošetilci centrální bankéři jsou schopni všeho. Jeden nikdy neví, kdy se čeho chytnou.

Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

19. 1. 2015 | Jan Traxler | 11 komentářů

Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

Švýcarská národní banka ve čtvrtek šokovala finanční trhy: Konec měnových intervencí, volný kurz měny a záporná úroková sazba – 0,75 procenta.

Jan Bureš: Intervence ČNB měly přijít dřív

14. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Jan Bureš: Intervence ČNB měly přijít dřív

„Vhodnější doba pro uvolnění měnových podmínek byla dříve v průběhu roku 2013. Ve chvíli, kdy se k tomu centrální banka rozhodla, už začalo hospodářství samo oživovat,“ upozorňuje na... celý článek

Měnové války: Agresůrek Česko. Jsme lovci, nebo kořist?

18. 3. 2014 | Martin Mašát | 13 komentářů

Měnové války: Agresůrek Česko. Jsme lovci, nebo kořist?

Hlavní ekonomické mocností bojují své měnové války už dlouho. Nikdo to však radši moc nerozmazává, protože nikdo není bez viny. A co bychom si taky nevystřelili! Bude kořist! Nebo spíš... celý článek

Očima expertů: Je třeba zabít deflaci?

28. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Je třeba zabít deflaci?

Je hrozba deflace opravdu tak závažná, aby proti ní musela ČNB bojovat měnovou intervencí? Čeká Evropu japonský scénář? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Sobíška, Jana Bureše, Aleše Michla... celý článek

Partners Financial Services