Očima expertů: Bitcoin. Skvělá investice, nebo nafouknutá bublina?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 6. 12. 2013 | 9 komentářů
Jak se na bitcoinové šílenství dívají ekonomové Aleš Michl a Lukáš Kovanda, zakladatel České pirátské strany Jiří Kadeřávek, majitel sítě směnáren Mikuláš Šveda a další oslovení odborníci?
Očima expertů: Bitcoin. Skvělá investice, nebo nafouknutá bublina?

Nastala bitcoinová revoluce? Přestane být tato virtuální měna jen pro internetové nadšence a začne se jí normálně a běžně platit třeba v obyčejných internetových obchodech? Dá se dnes – když pomineme spekulace – vydělat na investici do bitcoinů, nebo je tato příležitost už definitivně pryč? Podobné otázky v těchto dnech zaznívají v mnoha debatách, a to i mezi lidmi, kteří se o finance, investice ani elektronickou kulturu jinak vůbec nezajímají. Bitcoin je zkrátka fenomén současnosti. Na začátku roku byla jeho cena 17 dolarů, teď se pohybuje kolem tisícovky. Kdo se v lednu pustil do spekulativního dobrodružství, může si teď gratulovat. 

Kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Ekonomové ale varují, že tu vzniká nebezpečná investiční bublina, která může každým dnem prasknout. Světové velmoci a jejich centrální banky prý výraznější rozmach decentralizované měny jen těžko připustí. Že na tom bude něco pravdy, už dokázala čínská centrální banka. Ta včera zakázala čínským bankám a finančním institucím obchodovat v bitcoinech (zároveň ale uvedla, že nehodlá nijak zakazovat směnu bitcoinů osobám). Náznak první regulace poslal cenu bitcoinu okamžitě strmě dolů, takže zatímco včera v devět hodin ráno středoevropského času stál jeden bitcoin 1225 dolarů, o dvě hodiny později to už nebyla ani tisícovka. Během dne se ale bitcoin začal opět šplhat pomalu nazpět…

Jak se na bitcoin a bitcoinovou horečku dívají odborníci ze světa financí? Má podle nich toto platidlo velký potenciál, nebo svým uživatelům přináší spíš jen rizika?

Jiří Kadeřávek

zakladatel České pirátské strany

Jiří Kadeřávek
+68
+
-

Bitcoin představuje kvalitativně nový, objemově limitovaný, univerzální a instantní transakční prostředek pro virtuální svět. Bitcoin je z mnoha pohledů další velká věc, taková která doposud v reáliích virtuálního světa chyběla. Aktuální vývoj je explozivní fází adopce nové technologie. Tato fáze probíhá s menšími nebo většími otřesy, lokálními bublinami, ale sama bublinou není, stejně jako bublinou nebyl raketový růst počtu uživatelů webu. Bitcoin přináší z hlediska investora kombinaci velkého rizika i potenciálu a je vhodnější pro dlouhodobé investory, podobně jako zlato. Rizikovost bitcoinu je však samozřejmě oproti zlatu značná, takže si do něj rozhodně nebudeme ukládat životní úspory. Investici do bitcoinu je vhodné posuzovat jako míru důvěry v úspěch nové technologie.

Dopady bitcoinu budou dalekosáhlé a naši životní zkušenost přesahující. Přinesou liberalizaci do oblasti, která byla až doposud využívána jako nástroj moci. Stejně jako je tomu v případě zlata a internetu samotného, budou se státy pokoušet využití technologie regulovat. Někdy ku prospěchu občanů, někdy však ku prospěchu moci samotné. Pro Piráty je bitcoin logickou součástí vysokorychlostního internetu a internet je, jak známo, naše moře.

Radim Dohnal

analytik Saxo Bank

Radim Dohnal
-1
+
-

Platidlo má jistě nějaký potenciál. Dosavadní vývoj nenaznačuje nic o dlouhodobém využití. Spíše lze na tomto ukázat, že v době obecného optimismu trhů může jít nahoru cokoliv, pokud to má navíc dobrý marketing, pak o to víc. Když navíc jde o protest proti kontroverznímu přístupu mnoha významných centrálních bank, pak je „úspěch“ zaručen. Nelze ovšem očekávat, že regulované finanční trhy začnou obchodovat tak mladý, nevyzkoušený a neznámý nástroj během velmi krátké doby. Podívejte se, jak dlouho trvalo, než světové finanční trhy začaly seriózně obchodovat českou korunu nebo ruský rubl. Ten, kdo trh chce nebo má organizovat, čelí významnějším rizikům než sváteční spekulant, který investuje do této spekulace sto dolarů. Jako téměř vyloučenou v tuto dobu vidím možnost, že by některý seriózní obchodník umožnil obchodovat bitcoin s finanční pákou.

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
+50
+
-

Bitcoin dosud není „platidlo“, a to snad dokonce ani v těch uvozovkách. Zatím je investice do něj pouhou sázkou na to, že se rozvine celá s ním související platební infrastruktura, jak se dnes módně říká, celý bitcoinový ekosystém. Ten je zatím v plenkách, byť nové obchody – jak kamenné, tak i elektronické – poměrně rychle přibývají. Pokud se tento systém nerozvine do skutečně rozsáhlé, komplexní a plně globalizované podoby, zůstane bitcoin bez své vnitřní hodnoty. Potenciální vnitřní hodnota bitcoinu totiž může spočívat pouze v tom, že se stane výhradní vstupenkou k efektivním, hospodárným a rychlým platbám v rámci zmíněného ekosystému.

Jenže jakmile vývoj kolem bitcoinu začne vážně působit dojmem, že se příslušný ekosystém do komplexní a plně globalizované podoby opravdu může rozvinout, s největší pravděpodobností proti tomuto rozvoji zasáhnou státní orgány a úřady (pokud tedy pochopitelně bitcoin není dílem tajných služeb, jak se někdy spekuluje). Jestliže by se totiž vlády a centrální banky nechaly připravit o své stávající výsostné privilegium ražby a tisku peněz, ohrozí to nejen je samotné, ale celý establishment na ně napojený, včetně například největších globálních bankovních domů. Mocná vlivová struktura vlád a velkých korporací a bank jistě bude mít po ruce dostatek nástrojů, aby bitcoin v očích široké veřejnosti alespoň zásadním způsobem zdiskreditovala, a tím vlastně zapříčinila, že vnitřní hodnota bitcoinu zůstane navždy jen v nenaplněných tužbách a planých očekáváních investorů. Ukáže-li se však, že bitcoin je bublina, že nemá ani potenciální vnitřní hodnotu, nemusí to vůbec znamenat konec konceptu elektronických měn. Ten je velmi pravděpodobně vysoce perspektivní. Vlády, centrální banky či například korporátní provozovatelé konvenčních platebních systémů se ale pak zřejmě budou snažit o to, aby se nová elektronická měna už vyvíjela pod jejich „dohledem“, a nikoli živelně a spontánně jako bitcoin.

Mikuláš Šveda

majitel sítě směnáren eXchange

Mikuláš Šveda
+12
+
-

Bitcoin je dobrá myšlenka, ale jakmile se do tohoto projektu přimotali spekulanti a lidé, kteří nechtějí býti vidět, výrazně ho to poškodilo. Osobně se domnívám, že bitcoin časem zmizí v propadlišti dějin.

Aleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Aleš Michl
+13
+
-

Ve 12. století se v Anglii platily daně dlouhými klacíky z vyhlazeného dřeva. Takže možné je vše. Papírové bankovky podle mě jednou zaniknou. Rozhodující bude, v čem se pak budou vybírat daně, vyplácet mzdy a jaké platidlo se bude používat na půjčky mezi bankami. Zatím si nedokážu představit, že by třeba americké banky přijímaly něco jiného než dolar.

Richard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
+20
+
-

Každé platidlo je postavené na tom, zda je někdo ochoten jej přijímat za své zboží. V tom smyslu může mít bitcoin budoucnost, pokud prokáže své výhody oproti jiným měnám a bude se skutečně v platebním styku využívat. Co se ale týče názorů, že se jedná o skvělou investici, přičemž se poukazuje na ohromné zhodnocení v dřívějším období – k tomu jsem velmi skeptický a všem bych připomněl tulipánovou horečku nebo jakékoliv jiné cenové bubliny – ty se totiž vždy přifukují tak, až prasknou.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+51
+
-

Kybernetická měna může mít slušný spekulativní potenciál, ovšem jako významnou platební alternativu ji moc nevidím. Že je bitcoinu omezené množství? A co jako? Virtuálních měn může být mnoho, namátkou litecoin, megacoin, digitalcoin, namecoin a další „coiny“ s odlišným hashovacím algoritmem. Větší problém je, že vlády chtějí mít svoje platidlo pod kontrolou, berňák asi bitcoin též zajímat nebude ani centrální banky by nemohly provádět svoje temné rejdy. Bude-li bitcoin jen náznakem ohrožovat jakoukoliv měnu, bude zakázán, lhostejno pod jakým zdůvodněním. Ale bitcoin jako spekulace, proč ne? Výnos mnoha tisíc procent, jen za letošní rok, je velmi impozantní. Co na to říkají zarytí zastánci efektivních trhů? Jen se obávám, že mnoho spekulantů se nepěkně popálí, až bublina praskne.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners 

Aleš Michl
+2
+
-

Mám něco lepšího – tůmacoin! Jeden tůmacoin stojí deset tisíc korun a vydáno jich bude maximálně tisíc. Pospěšte a kupujte, dokud jsou! Ale vážně: myslím, že současná poptávka po bitcoinu je z velké části motivovaná sázkami na další růst, spíš než potřebou alternativního prostředku směny. Začíná to trochu připomínat slavnou „tulipánovou bublinu“. Jako nová měna se sotva může ujmout něco, co ze dne na den mění kurz o desítky procent, o hackerských útocích na bitcoinové „burzy“ nemluvě. Až bitcoin z dětských nemocí vyroste, dovedu si představit, že se ujme. Jinak řečeno, aby měna získala důvěru, potřebuje nejdřív získat důvěru. V tom je nakonec bitcoin podobný klasickým nekrytým penězům, které také do značné míry stojí na důvěře (že stát zítra nevyvolá masivní inflaci).

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
+28
+
-

Bitcoin je především fascinující experiment. Potenciál má podle mého soudu značný. Jedná se totiž o zcela nový koncept decentralizované měny a platebního systému, který přináší nesporné výhody. Obzvláště pak v porovnání se současnými fiat měnami a předraženým platebním stykem. Protože se však stále jedná o experiment, jehož budoucnost je nejistá, je jakákoli investice do bitcoinu i nadále velmi riziková.

Michal Valentík

hlavní investiční stratég ČP INVEST

Michal Valentík
+69
+
-

Anketa

Kdo to vystihl?

Na virtuální měnu bitcoin se můžeme dívat několika pohledy a každý nám dá jinou odpověď. Pro krátkodobého spekulanta je to obrovská příležitost zhodnotit vložené prostředky v relativně krátkém čase. Zde hovoříme o týdnech a měsících. Graf bitcoinu má totiž tvar exponenciály, která může ještě pokračovat. Ovšem nikdo neví, jak dlouho. Ovšem můžeme se poučit z historie: většina cenových bublin má právě exponenciální růst. A jak rychle cena vystřelila směrem nahoru, tak stejně rychle se i sesypala k „úpatí“ exponenciály. Klíčovou otázkou tedy je, kdy vystoupit z investice, protože bitcoin může klidně ještě posílit o několik desítek procent. Spekulantům tedy přeji hodně štěstí a pevné nervy při splasknutí případné bubliny. Tím vlastně přecházím k dlouhodobému investorovi, který by se neměl vzrušovat, protože tržní kapitalizace bitcoinu je velice nízká. V porovnání s celkovým kapitálem na finančních trzích je bitcoin asi jako kapka v moři. V případě, že by se z bitcoinu nějakým způsobem stal významnější platební prostředek, tak tu máme silnou lobby centrálních bank, které by tlačily na vlády o postavení bitcoinu mimo zákon z důvodu praní špinavých peněz, drog, terorismu nebo ohrožení „klasického“ finančního systému [takto ostatně svou protibitcoinovou vyhlášku včera odůvodňovala Čínská lidová banka – odpověď Michala Valentíka dorazila do redakce ještě před touto intervencí; pozn. red.]. Jestliže by si i dlouhodobý investor rád zaspekuloval, tak doporučuji investovat okolo tří procent portfolia. Tím je dána i maximální ztráta, kdyby cena na bitcoinu zamířila „směr jih“.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 12. 2013 8:20, eďa

Každé nové měně, ať už se bude jmenovat jakkoliv, se musí nejdřív věřit a také musí jít o zákonné platidlo dluhu. Už vidím soud, který rozhoduje o plnění v bitcounech. Blbost na entou. Dále pak musí být volně směnitelná a kurz této směnitelnosti stabilní. Podívejte se na korunu, že ani tu jsme nedokázali udržet stabilní a škody už teď sepočítají v řádech desítek mld. Je to ligické, když 4 ušáci rozhodují o národní bance a 10 mil. lidí. Tahle koncentrace moci bez jakékoliv odpovědnosti nás zničí. Poslení poznámka. Pokud bitcoin vyroste ze 17 dolarů na tisíc během poměrně krátké doby, pak je i logické, že spadne v ještě rychleji na nulu a že jde o klasickou hru se židlemi. Pár lidí se napakuje a zbytek ostouhá.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2013 14:10, ne-expert

Vida vida, že by se nám sem zatoulali trollové z diskuze o Ertragu?
Je mi velkou ctí, že vám tak strašně moc ležím v žaludku :D

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mám pro vás životní příležitost!

27. 11. 2013 | Martin Tománek | 8 komentářů

Mám pro vás životní příležitost!

Je pět hodin odpoledne, sedíte u kávy a najednou zazvoní telefon. Muž s britským přízvukem se představí jako James Madison.

Očima expertů: Akciová bublina na prasknutí?

25. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Akciová bublina na prasknutí?

Akciové indexy lámou rekordy. Jenže žádný index neroste do nebe, řekne si skeptik. A někteří už se začínají ptát, kdy to praskne. Občas už se objeví poplašná zpráva. Ačkoli – je to... celý článek

Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

6. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

Finanční trhy se pohybují v nejistotě, velké ekonomiky si stále neumí poradit s vysokým zadlužením a situace na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii, je velmi vážná. Jde o faktory, která... celý článek

Facebook koupil Instagram! Klíč k určování toxických informací

16. 4. 2012 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Facebook koupil Instagram! Klíč k určování toxických informací

Chcete podnikat nebo investovat a nepřijít při tom hloupě o úspory? Pak je občas lepší dvacku utratit za klapky na oči než za noviny.

Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

9. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

Peněženka, do které nevidí finančák ani exekutoři. Měna, kterou si můžete sami legálně vytisknout doma. Platební systém překonávající hranice, embarga a zákazy. Ale taky kurz létající... celý článek

Partners Financial Services