Poslední šance? Eura na dovolenou už levnější nebudou

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 5. 2012 | 1 komentář
Kdo bude potřebovat na dovolené eura v hotovosti, měl by využít současného posílení koruny a peníze si vyměnit. Analytici se shodují, že koruna už do léta výrazněji neposílí, hrozí spíše opačný trend.
Poslední šance? Eura na dovolenou už levnější nebudou

Koruna od pátku umazala předchozí oslabení až nad hranici 25,5 koruny za euro a opět posílila blíže k hranici 25 korun za euro.

„Pro české turisty je současný kurz kolem 25,20 koruny za euro příznivý. Další posílení koruny v řádu desítek haléřů příliš nečekáme," říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Doporučení nakupovat vychází z předpokládaného vývoje v Evropě, který zejména kvůli situaci v Řecku směřuje k další nejistotě. V takových časech se totiž investoři – zjednodušeně řečeno – zbavují všeho rizikového. A mezi rizikové položky řadí i měny států střední a východní Evropy včetně české koruny.

Oživlá krize dopadla na korunu

Když na konci dubna on-line deník Aktuálně.cz naposledy upozorňoval na vhodnou dobu na nákup eur, pohyboval se na trzích kurz kolem 25 korun za euro.

Od té doby proběhly především řecké volby, které skončily patem a nejistotou, zda se Řecko udrží v eurozóně. Oživlá krize eurozóny vedla k oslabování eura vůči dolaru. A když oslabuje euro k dolaru, oslabuje, na první pohled paradoxně, i koruna k euru.

Zdroj: Peníze.cz

Kurz tak v květnu stoupal až nad hranici 25,5 koruny za euro. Maxima dosáhl ve čtvrtek 17. května. Od té doby ale začala koruna posilovat a devizový kurzČNB k 21. květnu činil 25,225 koruny za euro. Banky v úterý prodávaly euro v rozpětí 25,6 až 25,95 koruny za euro, u směnáren šlo euro pořídit kolem 25,30 koruny.

Za dočasným posílením koruny stojí technické korekce na měnových trzích a také uklidnění trhů, které přinesla víkendová schůzka G8, kde představitelé mocností potvrdili, že nemají zájem na tom, aby Řecko opustilo eurozónu.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

TIP REDAKCE

Widget s kurzy ČNB

Vypadá to asi takto. Chcete i vy svým čtenářům umožnit rychlou orientaci ve světě peněz? Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzovní lístek ČNB, vybrat si můžete z až 35 měn – podle toho, co zajímá vaše čtenáře.
Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog – jen předtím nezapomeňte zaškrtnout, o které měny máte zájem.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

dovolená, euro, kurzy měn, valuty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde právě teď koupíte nejvýhodnější cestovní pojištění

23. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Kde právě teď koupíte nejvýhodnější cestovní pojištění

Chystáte se už na dovolenou do zahraničí? Přichystali jsme pro vás krátký návod, jak pojištění vybírat a modelový příklad, na kterém ukážeme, co a za kolik pojišťovny nabízejí.

Vybíráte dovolenou? Při krachu cestovky nemusíte dostat peníze zpět!

16. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Vybíráte dovolenou? Při krachu cestovky nemusíte dostat peníze zpět!

Turistům loni zkrachovala cestovní kancelář a pojišťovna odmítla vyplatit plnou cenu zájezdu. Česká národní banka se ještě teď pře s ministerstvem pro místní rozvoj, zda pojišťovna... celý článek

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

11. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Pomůžou slevové servery cestovnímu ruchu, nebo mu podrazí nohy?

31. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pomůžou slevové servery cestovnímu ruchu, nebo mu podrazí nohy?

S marketingovými nástroji je to jako s jinými nástroji, třeba s motorovou pilou. Neumíte s ní zacházet – přijde vás to draho. Na příkladu českých hoteliérů jsme ukázali, jak nebezpečná... celý článek

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Partners Financial Services