Banky padají, bitcoin roste. Je nejdražší za devět měsíců

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 3. 2023
Banky padají, bitcoin roste. Je nejdražší za devět měsíců

Zdroj: Shutterstock

Po pádu amerických bank Silicon Valley Bank, Signature Bank a Silvergate prudce vzrostl zájem o nejstarší a nejvýznamnější kryptoměnu.

V neděli bitcoin rostl k dolaru o zhruba 7,6 procenta, v pondělí o 9,1 procenta a dnes jste za něj mohli dostat nejvíc od loňského června – prolomil hranici 25 tisíc dolarů za jednu virtuální minci a prodával se i za víc než 26 500 amerických dolarů (zhruba 587 tisíc korun).

Příčinou růstu byly jednak problémy amerických bank a obavy z toho, jestli jich nebude padat víc a jestli nepřijde bankovní krize, která by přesáhla hranice Spojených států. A jednak i nově zveřejněné údaje o růstu spotřebních cen v USA.

Podle dnes zveřejněných dat je sice americká inflace pořád přes šest procent, nicméně její růst zpomaluje. Očekává se tedy, že by americká centrální banka mohla přestat se zvyšováním úrokových sazeb nebo ho alespoň zpomalit. „Údaje o inflaci, které byly v souladu s očekáváním, silně podpořily kryptoaktiva, která jsou citlivá na úrokové sazby, jako například bitcoin,“ řekl James Butterfill z investiční a obchodní skupiny CoinShares.

Americká centrální banka Fed navíc ujistila, že svoje peníze dostanou zpátky všichni vkladatelé padlých bank. Tedy i ti, kteří v nich měli víc peněz než pojištěný vklad ve výši 250 tisíc dolarů. K tomu se Fed zavázal poskytnout případně půjčky dalším bankám, kdyby se dostaly do problémů s likviditou. Tento příslib trh čte jako příslib výroby nových dolarů – jejichž hodnota by se tak dál ředila.

Velký problém s velkými úroky

Proč by banky měly mít problém s likviditou? Ze stejného důvodu jako Silicon Valley Bank. Ta velkou část peněz uložila do amerických dluhopisů s dlouhou dobou splatnosti. Problém s těmihle dluhopisy je, že když centrální banka začne zvedat úrokové sazby, tržní cena dluhopisů jde fakticky úměrně tomu zvedání dolů. Což nemusí vadit, pokud po vás právě někdo nechce peníze. Pokud jich zrovna nemáte dost, musíte dluhopisy prodávat se ztrátou. A právě pro tenhle případ má teď Fed Bank Term Funding Program, tedy program půjček.

Bitcoin je nejstarší kryptoměna, vznikla v roce 2009. Historicky nejvyšší cenu měl v listopadu 2021, kdy se prodával za víc než 65 tisíc dolarů. Poté jeho cena prudce klesala, zejména kvůli problémům některých kryptoburz. Současná tržní kapitalizace bitcoinu je přes 500 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun).

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru

Zdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek