Burza Coinbase vylekala uživatele. Můžou o všechno přijít

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 12. 5. 2022 | 16 komentářů
Burza Coinbase vylekala uživatele. Můžou o všechno přijít

Zdroj: Shutterstock

Největší americká kryptoměnová burza Coinbase, kde mají účty s bitcoinem a dalšími kryptoměnami i mnozí Češi, během včerejšího dne ztratila téměř čtvrtinu své hodnoty. Vykázala totiž čtvrtletní ztrátu ve výši 430 milionů dolarů a 19% pokles uživatelů za měsíc. Špatné výsledky ještě víc umocnily obavy z nevyřešených regulačních problémů.

Akcie Coinbase klesly po ohlášení tržeb, které zaostávají za očekáváním analytiků, o 23 %. Ze zprávy o hospodářských výsledcích za první kvartální období fiskálního roku navíc vyplynulo, že pokud by burza zkrachovala, lidé, kteří u ní mají kryptoměny, by o ně mohli přijít. Na svém webu o tom informuje americký časopis Fortune

„Kdybychom někdy vyhlásili bankrot, kryptoaktiva, která držíme v úschově jménem našich zákazníků, by mohla být předmětem konkurzního řízení,“ uvedla burza Coinbase ve zprávě, která mezi kryptoměnovými investory způsobila okamžitou paniku.

Uživatelé Coinbase by se tak stali nezajištěnými věřiteli, což znamená, že v řízení nemají právo požadovat jakýkoliv konkrétní majetek burzy. Jinými slovy, ke svým prostředkům by se těžko dostávali. Takhle by to samozřejmě být nemělo, obzvláště pak u burzy, která na zákaznických účtech ve všech měnách drží přes 256 miliard dolarů.

Generální ředitel Coinbase Brian Armstrong se olamžitě snažil situaci zklidnit na Twitteru, kde se omluvil za špatnou komunikaci a vysvětlil, že Coinbase žádné riziko bankrotu nehrozí. Ujasnil, že informaci o případném bankrotu museli zveřejnit kvůli novým pravidlům, která stanovila komise pro cenné papíry a burza USA pro veřejné společnosti, které jménem ostatních drží kryptoaktiva.

Zdůraznil také, že prostředky uživatelů jsou na Coinbase v bezpečí a společnost nabízí také vlastní peněženku s názvem Coinbase Wallet, ve které uživatelé znají svůj soukromý klíč a která při obchodování na Coinbase není vyžadována. Jak ale uvádí deník Fortune, Coinbase tak připouští, že kryptoaktiva nejsou v případě bankrotu bezpečná. Na rozdíl od bank, jejichž vklady jsou v případě bankrotu pojištěny, kryptoburzy stejnou ochranu nenabízejí. Kryptonadšenci proto investorům doporučují, aby raději svou kryptoměnu drželi v osobní peněžence než na burze.

Coinbase také čelí regulačním překážkám. Jak uvádí deník Financial Times, Armstrong během úterního hovoru s analytiky prohlásil, že společnost pozastavila své služby v Indii jen několik dní po uvedení na trh kvůli „neformálnímu tlaku“ ze strany Rezervní banky Indie.

Akcie Coinbase se ovšem letos kvůli tlaku, kterému čelí celý kryptoměnový trh, propadly o mnohem více. Od začátku roku ztratily 67 % své hodnoty, přičemž jejich cena poprvé od vstupu společnosti na burzu v dubnu loňského roku klesla pod 100 dolarů (2403 korun). V době IPO přitom měly akcie Coinbase hodnotu 381 dolarů (9157 Kč).

Prudký pokles za sebou mají i další kryptoměny. Například bitcoin v tomto týdnu poprvé od července 2021 klesl pod 30 tisíc dolarů.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Burza Coinbase dlouho kopírovala trendy na kryptotrzích a těžila z boomu spekulativního obchodování drobných investorů v první polovině loňského roku. Po nedávném zvýšení úrokových sazeb ale začali investoři z nejrizikovějších koutů globálních finančních trhů utíkat k jistějším aktivům. V důsledku toho nastal krypto-medvědí trh, který odborníci označují za nejnovější „kryptozimu“.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2022 18:22, Pag

Už aby.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2022 18:03, BTC = BezKonkurence

Že si s tím už nedáte pokoj, to jste stále nepochopili že BTC tady bude, už stále, a jediné čeho se můžeme dočkat, je opět výdělek všem kterých je tohle nota ? A co mi řeknete na svou zkušenost. Z ničeho jsem prodal BTC za 150 000, ani nevím jak jsem k tomu už přišel. Co vím že jsem měl 13BTC, a to aniž bych investoval jedinou korunu. Sleduji to od začátku, a od začátku mě to naprosto uchvátilo. Nechápu jak se nějaký lojza někde ze zapadlého paneláku dovolí nějak negativně o tom smýšlet. Tak geniálně funkční a výdělečnou věc. Zajímalo by mě kdo za tím skutečně stojí. Nástroj svobody.. A nikdy nezapomenu na to, jak mě tady pošťák zásoboval drogama zadarmo :D ale celkem mě překvapilo že tak spolehlivý market jako byl dreammarket se jim podařilo vychytat. Každopádně, naštěstí BTC neohrozí kecy velkých ryb, natož někoho kdo patrně vůbec není sto spatřit potenciál BTC.. očekávám již brzy růst na 100 000 a je dost možné že tentokrát jsem na to kápl. Pokud to tak bude.. tak budu mít problém co s tím ziskem udělat. A neoddělat se u toho :D Každopádně splaskne vám brzo vaše iluzorní bublina vaší reality a to teprve uvidíte z jaké výšky poletíte. A okolo BTC budete prolétat, a snažit se ho chytit. Marně.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

24. 2. 2024 | Tomáš Krause

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

Evropská centrální banka si zkusila kopnout do bitcoinu. Asi jako když se mladistvý intelektuál pokusí nakopnout merunu. Spočítáno: 51% útok na bitcoin se nemůže vyplatit. Nigérie a... celý článek

Partners Financial Services