Kryptoměny – nové rozložení moci ve společnosti

PR článek | rubrika: FINEXPO | 16. 5. 2022
Měnám vládnou centrální banky a pár vyvolených. Co vše by změnilo masivnější rozšíření kryptoměn? Čtěte dál. Kryptoměny představují seriózní investiční nástroj a plní řadu dalších funkcí.
Kryptoměny – nové rozložení moci ve společnosti

Zdroj: Simplecoin

Komerční spolupráce

Představte si znehodnocení české koruny ve chvíli, kdy centrální banka začne nezřízeně tisknout peníze. Diktátorský režim, který omezuje nepohodlným občanům manipulaci s finančními prostředky. Nebo ženy, kterým manipulátoři nedovolí vlastní bankovní účet, aby od nich mohly odejít.

Ve všech jmenovaných příkladech jsou kryptoměny cestou z nouze. Hrají důležitější roli, než by se mohlo na první pohled zdát. Dávno nefungují jako spekulace nebo riziková investice. V řadě zemí představují alternativu k nespolehlivým národním měnám.

Oddělení financí od státu

Finance si často představujeme jako něco pevně propojeného se státem. V minulosti ale ve spojení se státem fungovaly i další fenomény, které se časem úspěšně oddělily, jako například církve. Ve skutečnosti není důvod, aby měl stát stoprocentní kontrolu nad penězi všech svých občanů.

Vládnoucí politická reprezentace ovlivňuje měnovou politiku národní banky a ani její intervence nemusí vést k dlouhodobému udržování hodnoty měny. Ostatně podívejme se na hodnotu většiny státem ovládaných měn před několika desítkami let a nyní.

Kryptoměny vytvářejí konkurenci pro monopolní bankovní systémy a posouvají služby kupředu. Například okamžité platby zavedly banky v době, kdy se prokázalo, že bitcoin a jeho rychlé transakce fungují spolehlivě 24 hodin denně a díky Lightningu („druhé vrstvě bitcoinu“) dokážou platby vypořádat okamžitě.

Přesto, že bitcoin a ostatní kryptoměny pořád zažívají výkyvy hodnoty, pro obyvatele zemí, jejichž měna zakouší vysokou inflaci, dává smysl uložení úspor do bitcoinu.

Oddělení vlastních financí od státního systému je užitečné i pro obyvatele zemí vedených totalitním režimem. Disidenti v Rusku nebo Bělorusku využívají kryptoměnové účty, aby se vyhnuli konfiskaci peněz ve státních bankách z nařízení vlády. Čína omezuje odliv deviz ze země. Její občané to obcházeli pomocí kryptoměn, i proto je čínská vláda zakázala.

V jakékoliv části světa se může politická situace během několika měsíců změnit. Kryptoměny představují úložiště majetku odolné vůči cenzuře a vnějším zásahům.

Když nemůžete nebo nechcete používat bankovní účet

Část světové populace nemá přístup k bankovnictví. Data z výzkumů se pohybují mezi jednou a dvěma miliardami lidí. Nejméně „probankovaná“ je populace v Maroku, Vietnamu, Egyptě, na Filipínách a v Mexiku. Kryptopeněženky všem umožní rychlé a pohodlné posílání peněz s minimálními poplatky.

Nejde ale jen o rozvojové země, případně o imigranty. I v České republice účet nechce nebo nemůže mít řada občanů. I pro ně je, alespoň v některých ohledech, řešením kryptopeněženka.

Kryptoměny pro dobrou věc

Reálná, okamžitá a dobře trasovatelná pomoc – to je podpora charitativních nebo sbírkových projektů pomocí kryptoměn. Dary v bitcoinech přijímají například Lékaři bez hranic. Celosvětový UNICEF umožňuje platbu v osmi dalších kryptoměnách. Nic výjimečného už nejsou ani dražby NFT tokenů, jejichž výtěžek jde na dobrou věc.

S podporou kryptoměn podporujete všechny zmíněné pozitivní aspekty. Chováte se společensky odpovědně. Pokud jste do krypta ještě neinvestovali, začněte jednoduše nákupem kryptoměn na simplecoin.cz. Celým procesem vás provedeme a při nejasnostech rádi pomůžeme.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

Partners Financial Services