Trhy reagují na ruskou invazi. Nejvíc padaly akcie bank

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 2. 2022 08:15 aktualizováno 24. 2. 2022 17:20 | 4 komentáře
Trhy reagují na ruskou invazi. Nejvíc padaly akcie bank

Zdroj: Shutterstock

Akciové trhy v Evropě dnes v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu klesaly o zhruba čtyři až pět procent. Platí to i pro pražskou burzu. Nejvíce padaly bankovní akcie. Erste i Komerční banka dnes přišly o zhruba desetinu hodnoty. V Německu klesla cena akcie Deutsche Bank ještě o něco více: přes 11 %.

„Dnešní napadení Ukrajiny Ruskem vedlo k dalšímu odklonu investorů od rizikovějších aktiv. Americký dolar posílil proti euru v průběhu evropského obchodování o přibližně 1,5 %. Zhruba ve stejném rozsahu oslabila česká koruna, která se obchodovala v blízkosti 25 CZK/EUR. Ještě více proti euru ztratil maďarský forint a polský zlotý, a to více než 2 %,“ říká Martin Gurtler, ekonom Komerční banky.

Výrazně dnes zdražoval plyn, u kterého se řeší, jak to nyní bude s dodávkami z Ruska. Zdražuje také ropa. Kolem páté roste cena za barel Brentu zhruba o 7 % na téměř 104 dolarů. Nad stodolarovou hranicí jsme poprvé od roku 2014. „Dle našeho názoru dosahuje válečná riziková přirážka v aktuální ceně ropy 15 až 20 dolarů za barel,“ upřesňují analytici XTB.

Válečný konflikt nesvědčí ani kryptoměnám. Bitcoin je kolem páté odpolední sice nejsilnější za dnešní den, ale i tak za posledních 24 hodin ztrácí téměř 7 % a je pod hranicí 36 tisíc dolarů.

O dopadech války na Ukrajině dnes na svém jednání hovořila i bankovní rada České národní banky. Předpovídat většinu dalšího vývoje zatím podle radních nelze, víme toho příliš málo. Co však už teď říci lze je, že přímý dopad na domácí ekonomický růst, který vyplývá z obchodních vazeb na Rusko a Ukrajinu, bude omezený. Důvodem je jejich velmi nízký podíl na vývozu zboží a služeb z ČR: v případě Ruska 2,3 % a v případě Ukrajiny 1 %.

„Krátkodobě lze nicméně předpokládat celkově proinflační dopady konfliktu zejména prostřednictvím vyšších cen ropy, zemního plynu a zprostředkovaně i dalších energií. Stejným směrem bude na cenovou hladinu krátkodobě působit kurz koruny, který je ve srovnání s předpoklady zimní prognózy aktuálně slabší,“ říká Markéta Fišerová, mluvčí ČNB.

„Z ekonomického hlediska je situace jasná – vojenský konflikt bude zdrojem nového inflačního impulsu. Ceny téměř všech komodit rostou, a to zejména energetických komodit. V případě komoditních trhů však bude hodně záležet na tom, jak konflikt ovlivní logistiku. Stojí za zmínku, že globální odběratelsko-dodavatelské řetězce se ještě nevzpamatovaly z pandemie. Nyní se objevuje další negativní faktor,“ dodávají analytici XTB.


Zpráva z 12:36

Výrazně negativně na ruský útok na Ukrajinu reagují bankovní tituly na pražské burze. Akcie Erste, rakouské matky České spořitelny, dnes po poledni hlásí propad zhruba o desetinu, akcie Komerční banky téměř o 8 %.

S akciemi Erste se brzy po dnešním startu na burze dokonce krátce neobchodovalo. „Akcie kotované ve Vídni klesly po otevření o 12 %, nejvíce za 23 měsíců,“ napsal web Patria.cz.

Index pražské burzy tak zhruba v půlce denního obchodování ztrácí už téměř 5 %, podobně jako třeba hlavní německý index DAX. Akcie Deutsche Bank jsou zasažené podobně jako akcie bank v Praze a ztrácí zhruba 9 %. Index polské burzy dnes zatím ztrácí 10 %.

V průběhu dne naopak roste tempo růstu cen například ropy nebo zlata. Barel ropy Brent zdražuje zhruba o 8 % na úroveň 105 dolarů, což je nejvyšší cena od roku 2014. Posiluje také zlato, jehož cena teď roste přes 3 %.

Ztrácí kryptoměny, bitcoin zhruba 8 % a jeho cena se pohybuje kolem 35 tisíc dolarů. Oslabují i středoevropské měny. Koruna k euru dnes zhruba o 1,5 % a kurz je v blízkosti 25 korun za euro.

„Riziková averze na finančních trzích v tomto týdnu výrazně vzrostla, což se podepsalo pod oslabení koruny vůči euru do rozmezí 24,50 – 24,60 CZK/EUR. Poté, co dnes ráno Rusko zahájilo masivní vojenský útok na Ukrajinu, koruna vůči euru oslabila k hranici 25 CZK/EUR, což jsou nejslabší hodnoty české měny v letošním roce. Téměř identický vývoj lze pozorovat i u maďarského forintu a polského zlotého,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Na válku na Ukrajině podle očekávání citlivě zareagovaly také ceny zemního plynu, které dopoledne rostly zhruba o třetinu.


Zpráva z 10:10

Evropské akcie dnes zahájily obchodování podle očekávání v červených číslech. Vzhledem k tomu, že Rusko zahájilo válku na Ukrajině, nejde o až tak dramatické propady. Trhy s válkou počítaly už v minulých dnech, kdy akcie také ztrácely.

Například hlavní německý index DAX je v půl desáté minus 3,7 %. Propady přes tři procenta hlásí i další západoevropské burzovní indexy. Polský burzovní index WIG20 ztrácí téměř 8 %.

Pražská burza hlásí pokles indexu PX lehce přes dvě procenta, ale také dočasné pozastavení obchodování s akciemi Erste. „Akcie kotované ve Vídni klesly po otevření o 12 %, nejvíce za 23 měsíců,“ uvádí web Patria.cz. Po restartu akcie Erste na pražské burze krátce po desáté hodině ztrácejí zhruba 4 %.

Agentura Reuters informuje, že ruské akciové trhy zažívají nejhorší den v historii. Index RTS denominovaný v dolarech padá o 44 % a index MOEX denominovaný v rublech o 38 %.

O desítky procent na burzách zdražila také cena zemního plynu, agentura Bloomberg ráno hlásila růst až o 41 %, následně tempo růstu klesalo.

Ruský rubl padá na nejslabší hodnoty od roku 1997 a je už nad 87 rubly za jeden americký dolar. „Při invazi na Krym se dostal „jen“ na 84,20 USDRUB. Podobně je na tom i ukrajinská měna, která se propadá na 29 hřiven za jeden dolar,“ říká Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

Oslabují i středoevropské měny. Koruna už se ráno dostala i nad hranici 25 korun za euro, kolem půl desáté je zase těsně pod ní a hlásí ztrátu zhruba o 1,3 %.

„Riziková averze na finančních trzích v tomto týdnu výrazně vzrostla, což se podepsalo pod oslabení koruny vůči euru do rozmezí 24,50 až 24,60 CZK/EUR. Poté, co dnes ráno Rusko zahájilo masivní vojenský útok na Ukrajinu, koruna vůči euru oslabila k hranici 25 CZK/EUR, což jsou nejslabší hodnoty české měny v letošním roce. Téměř identický vývoj, prudké oslabování, lze pozorovat i v případě dalších středoevropských měn, maďarského forintu a polského zlotého,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Více na zahájenou ruskou invazi na Ukrajinu reagují kryptoměny. Bitcoin podle webu coinmarketcap.com kolem půl desáté klesá o více jak 8 % a je za zhruba 35,5 tisíce dolarů. Ethereum ztrácí přes 12 % a je zhruba za 2380 dolarů.

Naopak o více jak 6 % zdražuje ropa. Barel ropy Brent, který určuje ceny u českých pump, je nad hranicí 100 dolarů. Poprvé od roku 2014. O necelá 2 % posiluje i cena zlata.


Původní zpráva z 8:15

Nejsilněji zatím na zahájenou ruskou invazi na Ukrajinu reagují kryptoměny. Bitcoin podle webu coinmarketcap.com kolem osmé hodiny klesá o více jak 8 % a je pod hranicí 35 tisíc dolarů. Ethereum ztrácí přes 12 % a je zhruba za 2330 dolarů.

Naopak o více jak 5 % zdražuje ropa. Barel ropy Brent, který určuje ceny u českých pump, je nad hranicí 100 dolarů. Poprvé od roku 2014. O necelá 2 % posiluje i cena zlata.

Ruský rubl padá na nejslabší hodnoty od roku 1997 a míří nad 86 rublů za jeden americký dolar. „Při invazi na Krym se dostal „jen“ na 84,20 USD/RUB. Podobně je na tom i ukrajinská měna, která se propadá na 29 hřiven za jeden dolar,“ říká Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

Koruna od brzkých ranních hodin ztrácí necelá 2 % a oslabuje do těsné blízkosti 25 korun za euro. Oslabují i další středoevropské měny. Polský zlotý odepsal 1,5 %, maďarský forint ztratil necelé 1 %. „Reakce eurodolaru je zatím mírná,“ dodává Volf.

Ani na akciových burzách to zatím nevypadá na úplný „výplach“. Futures amerických indexů zatím ukazují na propad o více jak 2 %. V Evropě se s akciemi začíná obchodovat v devět hodin.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek