Spojeni blockchainem. Xixoio a Vávra řekli podrobnosti

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 16. 2. 2022 | 9 komentářů
Xixoio podle Radovana Vávry přináší na trh revoluční technologii. Tokeny jsou něco na způsob virtuální akcie, se kterou se ale zdaleka nepojí tolik regulatorních omezení.
Spojeni blockchainem. Xixoio a Vávra řekli podrobnosti

Zdroj: Shutterstock

Společnost Xixoio má prvního partnera, který chce využít její platformy k financování svého dalšího rozvoje. Český telekomunikační operátor SimpleCell chce peníze získané z prodaných tokenů použít na dokončení chytrých elektroměrů, které budou fungovat na principu internetu věcí.

Předsedou představenstva v SimpleCellu je Radovan Vávra, známý investor, který například na začátku tohoto tisíciletí vedl Komerční banku a později Union Banku.

Xixoio podle Vávry přináší na český trh revoluční technologii. Tokeny jsou něco na způsob virtuální akcie, se kterou se ale zdaleka nepojí tolik regulatorních omezení. Země Evropské unie se teprve dohadují na společných legislativních pravidlech pro investiční tokeny.

„Líbí se nám ambice a vize managementu firmy Xixoio. Stejně tak máme, jako čistě technologická firma, důvěru v proces tokenizace skrze IPCO. Je to moderní a transparentní způsob získávání kapitálu, který je zároveň tvořený s respektem k tradičním finančním institucím a regulátorům,“ říká Vávra. Projekt je podle něj z 95 % odpracovaný a měl by odstartovat v následujících dnech.

Token je podle něj pro jeho záměr vhodnější než vydávat akcie nebo dluhopisy, protože takto dojde k těsnějšímu propojení s lidmi, kteří do projektu dají peníze. Vávra chce takto postupně získat nižší stovky milionů korun. Investoři mají získat podíl na tržbách (nikoli na zisku) SimpleCellu – jeho tržby jsou zatím v jednotkách milionů korun. Konkrétní výši podílu, kterou majitelé tokenů budou dostávat, Vávra zatím neoznámil. S tokeny SimpleCellu se má následně obchodovat na platformě od Xixoio, která ještě není hotová.

Foto: Jiří Hovorka

Dnešní prezentace po novináře.

IPCO je kombinace zkratek IPO, která značí prvotní úpis akcií, a ICO, což je zkratka pro prvotní vydání tokenů. Podle Richarda Watzkeho, zakladatele Xixoio, IPCO kombinuje výhody obou IPO a ICO.

Xixoio na sebe výrazně upozornilo reklamní kampaní na konci minulého roku. Web Peníze.cz pak v recenzi před investicí do tokenů XIX této společnosti varoval na základě například smluvních podmínek, které lidem nedávají prakticky žádné možnosti, jak tokeny od Xixoio prodat, i kdyby o někdo měl zájem.

Recenze

Zdroj: Shutterstock

Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. Na podzim jsme v recenzi vysvětlili, proč takovou investici nedoporučujeme.

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Společnost také třeba láká lidi na astronomické zhodnocení, které se podle jejího webu blíží hranici 1000 %. Hodnotu tokenu XIX stanovuje sama společnost Xixoio.

„Každý si to může ověřit na stránkách coingecko.com nebo coinmarketcap.com – jedná se o weby mapující kryptoměnová tržní data. Naleznete tam přes 10 tisíc různých kryptoměn a tokenů, ale token XIX tam nenajdete. Není tudíž obchodován na žádné burze a proklamacím o aktuální ceně či růstu nelze věřit, zakladatelé si tyto hodnoty doslova cucají z prstu,“ upozornil ekonom Josef Tětek, který se kryptoměnám a blockchainu dlouhodobě věnuje.

Firma také často zneužívá různých známých jmen či značek k vylepšení si reputace. Proti této praxi se ohradila například Česká národní banka, která v prosinci upozornila veřejnost, že Xixoio není centrální bankou regulováno.

„V této souvislosti Česká národní banka upozorňuje na prezentaci této společnosti vůči veřejnosti, která může vzbuzovat mylný dojem, že obchodní model společnosti Xixoio a.s. a její podnikání byly Českou národní bankou schváleny, povoleny nebo alespoň zčásti regulovány,“ upozornila centrální banka. O pár dnů dřív před investicí do tokenů varovalo i ministerstvo financí.

Watzke dnes řekl, že je za negativní odezvu z konce loňského roku vděčný, že mu pomohla si uvědomit a napravit některé chyby.

Pro Vávru je Xixoio seriózní partner. „Když jsem se o Xixoio začal zajímat, šly z kryptokomunity nejednoznačné výpovědi. Slyšel jsem hlavně drby. Sdílel jsem to s Richardem Watzkem a začali jsme se postupně stále více bavit. Technicky i technologicky jsem já i moji kolegové vše od Xixoio prozkoumali a vyšlo nám z toho, že Xixoio jde správným směrem," vysvětluje Vávra.

SimpleCell pracuje na elektroměru, který bude online přenášet informace o spotřebě a spotřebitelé je budou moci využít k optimalizaci spotřeby. Hlavním cílem je, aby takový elektroměr byl dostupný široké veřejnosti, tedy aby byl výrazně levnější než současná nabídka takových přístrojů. Projekt chytrých elektroměrů je součástí širšího projektu SimpleCell s názvem Smart Cities. Ten chce zefektivnit způsob řízení měst nebo státní správy.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2022 15:58, Rohl

Velice riziková věc. Kdo má alespoň jednu mozkovou buňku v palici, koupí raději Bitcoin než aby se podílel na této pofidérní věci.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2022 9:54, Pavel

Za mě rizikový, ale zajímavý projekt, který může být klidně úspěšný.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek